CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogMausoleul Eroilor de la Mateias

Mausoleul Eroilor de la Mateias

29 Decembrie 2017, 17:48   |  Florin Badea  |  Comentarii
Statui si monumente, Constructii din Romania,
Mausoleul Eroilor Mateias
Mausoleul Eroilor de la Mateias - GALERIE FOTO (6)

Mausoleul Eroilor de la Mateias este un monument funerar dedicat eroilor romani ce au luptat in primul Razboi Mondial. Mausoleul este pozitionat pe creasta masivului Mateias, langa soseaua nationala DN73, la iesirea din orasul Campulung, Arges, catre Brasov.

Mausoleul Eroilor de la Mateias reprezinta un simbol al gloriei ostasilor romani care s-au jertfit in luptele de eliberare a Transilvaniei. In aceasta zona, Armata Romaniei, reprezentata de Regimentul 30 Muscel din Divizia a III-a Infanterie; Regimentul 22, Regimentul 36, Regimentul 60, Regimentul 63, Regimentul 68 si Regimentul 70, din Divizia a XII-a Infanterie; Regimentul 7 Prahova, Regimentul 10, Regimentul 32 „Mircea” si Regimentul 49, din Divizia XXII Infanterie, a dus, in 1916, una din cele mai importante lupte ale Marelui Razboi impotriva armatei germane si austroungare. Armata noastra trecand Carpatii pentru a unii Transilvania la "Patria Mama".

Capela mausoleului Mateias
Capela mausoleului

Dupa terminarea razboiului si constituirea Romaniei Mari, s-a luat initiativa de a se construi un mausoleu in aceasta zona pentru a aminti de bravii eroi ce s-au jertfit pe pamanturile argesene. Astfel a inceput proiectarea Mausoleului Eroilor de la Mateias. Acesta a fost executat in baza planurilor arhitectilor romani Dumitru Ionescu Berechet si State Balosin.

In luna octombrie a anului 1928 a inceput constructia mausoleului de la Mateias. Constructia monumentului s-a facut din piatra de calcar. Piatra a fost extrasa din muntele Mateias, aceasta avand o structura destul de dura pentru a rezista in timp si ai oferii constructiei un aspect deosebit datorita stralucirii acesteia.

Constructia a luat sfarsit in anul 1932 si a fost sustinuta din punct de vedere financiar de autoritatile locale dar mai ales de localnicii zonei si cei ce au pierdut rude apropiate in luptele din acea zona.

Mausoleul de la Mateias, la finalul constructiilor din 1932, este reprezentat dintr-o capela pictata la interior de artista romanca Olga Greceanu iar la subsol adaposteste un osuar ce cuprinde o mica parte din osemintele eroilor cazuti in lupta. Subsolul este accesat prin intermediul unei scari in spirala care se termina intr-o incapere pe peretii careia se gasesc inscriptionate numele eroilor cat si structura armatei din care faceau parte.

Osuar
Osuarul

Intre anii 1980-1984, Mausoleul eroilor de la Mateias a fost reconditionat si extins. S-a construit o terasa in fata monumentului, o scara monumentala ce face accesul la capela mausoleului, un muzeu, un basorelief si schimbarea aspectului interior al capelei.

La extinderea mausoleului au participat meseriasi si artisti locali precum Tiru Constantin, un meserias din Rucar care a executat scara monumentala ce duce la capela mausoleului, sau Adrian Raduiar un sculptor din Campulung care a realizat basorelieful din partea superioara a scarii.

Basorelieful lui Adrian Radu este sculptat in piatra de calcar si reprezinta o scena de lupta a Primului Razboi Mondial. De o parte si de alta a basoreliefului sunt doua texte ce cuprind cuvinte de glorie inchinate eroilor romani.

In stanga este scris:

In dreapta este scris:

Basorelief
Basorelieful sculptat de Adrian Radu si textele de slava dedicate eroilor romani
( + mareste imaginea )

Interiorul capelei, fiind foarte afectat de igrasie, a suferit deteriorari ale picturilor. Astfel picturile lui Olga Greceanu au fost inlocuite cu mozaicuri din sticla de Murano.

Interiorul capelei mausoleului Mateias
Interiorul capelei mausoleului Mateias dupa renovarea dintre anii 1980-1984

Tot in acea perioada de modernizare si extindere a mausoleului a fost executat si corpul ce adaposteste muzeul mausoleului. Muzeul este unul dintre cele mai atractive elemente ale complexului arhitectural. Acesta adaposteste numeroase exponate din Primul Razboi Mondial precum: tinute militare, obiecte ale militarilor, tablouri cu scene de lupta, arme, fotografii, documente, harti etc., dar si reconstituirea unei scene de lupta.

Incepand cu anul 2004, Ansamblul Mausoleului Eroilor Cazuti in Primul Razboi Mondial de la Mateias a fost inclus pe lista monumentelor istorice de importanta A, cu numarul AG-IV-14017.

Monument istoric
Pancarta cu inscriptia „Monument istoric”

Alte articole


Mausoleul de la Marasesti
(21 Martie 2016, 18:18)

Monumentul Infanteriei din 1936 - Bucuresti
(06 Iunie 2016, 17:31)

Turnul Eiffel
(09 Martie 2016, 22:25)

Statui celebre, monumente
(2014)

Arcul de Triumf din Bucuresti
(31 Martie 2016, 20:14)

Categorii


Statui si monumente

Cladiri turn

Constructii antice

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate