Acasa » Tehnologii » Dictionar constructiiLitera C

Termeni cu litera "C"

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Cadru

Plural: cadre; Sinonime: suport.
Schelet suport al unei constructii executat din metal, beton sau lemn care constituie baza de sustinere a acelei constructii.

Canelura

Plural: caneluri; Sinonime: sant, canal.
Sant executat in scop ornamental pe elementele unei constructii, cum ar fi pe o coloana, pilastru, friza etc.
Caneluri

Caneluri la coloanele Casei Poporului, Bucuresti ( + mareste imaginea )

Cancioc

Plural: canciocuri; Sinonime: lingura mare, caus.
Unealta metalica, de obicei cu maner din lemn, sub forma unui bol, care se foloseste in zidarie pentru ca zidarul sa ridice mortarul. Canciogul impreuna cu mistria formeaza un "cuplu" neaparat necesar in tencuieli clasice si zidarie.
Cancioc

Cancioc ( + mareste imaginea )

Cant

Plural: canturi; Sinonime: muchie, margine ascutita, colt.
Cantul este un element arhitectural ce se gaseste pe fatada unei cladiri alcatuit din doua sgmente ce se gasesc intr-un oarecare unghi unul fata de altul. Cantul este specific, in general, arhitecturii moderniste, insa se gaseste si la stiluri clasice.

Capitel

Plural: capiteluri; Sinonime: capat, coroana.
Capitelul este partea superioara a unei coloane, semicoloane sau a unui pilastru, de obicei bogata in decoratiuni.
Capitel

Capitel ( + mareste imaginea )

Caprior

Plural: capriori; Sinonime: barna, grinda.
Capriorul este un element din structura acoperisului tip sarpanta, reprezentat de o grinda de lemn pozitionata oblic ce se sprijina pe pene. Inclinatia capriorilor unui acoperis da panta acoperisului. Aceste elemente ale sarpantei constituie suportul sipcilor sau asterealei peste care se aseaza invelitoarea.
Sarpanta pe capriori

Schema unei sarpante pe capriori ( + mareste imaginea )

Cariatida

Plural: cariatida; Sinonime: statuie, stalp, basorelief.
Element arhitectural reprezentat printr-o statuie ce infatiseaza o femeie care prin postura acesteia sustine un alt lement arhitectural cum ar fi un antablament, o cornisa, un balcon, un bovindou etc. Femeile sunt imbracate in vesminte antice sau nud si tin locul unui element de sustinere cu ar fi un pilastru sau stalp. Astfel de element arhitectural ce reprezinta un barbat se numeste atlant.
Sarpanta pe capriori

Cariatide ( + mareste imaginea )

Centrifugare

Plural: centrifugari.
Centrifugarea este o metoda de compactizare a betonului. Aceasta metoda se foloseste mai ales in procesul tehnologic de obtinere a anumitor materiale din beton, precum: spalpi pentru linii electrice, tuburi de canalizare etc.
Centrifugare

Schema unei instalatii de centrifugare ( + mareste imaginea )

Cercevea

Plural: cercevele; Sinonime: cadru, rama.
Cadrul unei ferestre, usi sau tablou, in care este prins geamul.
Cercevea

Cerceveaua unei ferestre simple ( + mareste imaginea )

Cheie de bolta

Plural: chei de bolta.
Element decorativ care se prezinta ca o piatra in farful unui arc arhitectural. Aceasta piatra are rol atat arhitectural cat si de sustinere a arcadei sau arcadelor unde este pozitionata. Arcurile de bolta executate fara un element central (cheie de bolta) se numesc arcuri consola.
Cheie de bolta

Cheie de bolta la Capela Sfanta din Paris ( + mareste imaginea )

Cheie franceza

Plural: chei franceze; Sinonime: cheie reglabila.
Cheie reglabila din metal, alcatuita dintr-un maner cilindric si doua falci de prindere a piulitei. Cheia functioneaza pe baza de filet, cand desurubam manerul falcile de prindere de desfac suficient cat sa incapa orice piulita indiferent de dimensiune.
Cheie franceza

Cheie franceza ( + mareste imaginea )

Cherestea

Plural: cherestele; Sinonime: balconas, iesitura.
Cheresteaua reprezinta totalitatea produselor lemnoase rezultate in urma taierii bustenilor pe longitudinala, iar produsele rezultate au toate fetele plane sau cel putin doua. Cheresteaua se comercializeaza sub forma de scanduri, dulapi, grinzi, rigle etc.
Cherestea

Cherestea ( + mareste imaginea )

Chirpic

Plural: chirpici; Sinonime: caramida, bloc de pamant.
Chirpicul este un material de constructie folosit in zidarie si are forma unei caramizi mai mari, nearse. Acest material este alcatuit din pamant, paie si apa, unii mai contin si balega de cal. Procesul de obtinere este extrem de simplu, cele trei ingrediente sunt amestecate, puse in tipar, iar produsul obtinut este lasat la soare sa usuce. Chirpicii fac parte din cele mai vechi materiale de constructii create de om si inca se mai folosesc si astazi. De-si se considera ca locuintele din chirpici sunt specifice zonelor sarace, s-a constatat ca o casa din chirpici este mai sanatoasa si rezistenta in timp de pana la 80 de ani, sau chiar mai mult daca este intretinuta corespunzator.
Chirpic

Chirpic ( + mareste imaginea )

CIAM

Este un acronim ce reprezinta prescurtarea de la Congres International d'Architecture Moderne (lb. franceza) sau International Congress of Modern Architecture (lb. engleza), in romana Congresul International de Arhitectura Moderna. Aceasta a fost un forum international al arhitectilor ce a luat nastere in iunie 1928 la Chateau de la Sarraz in Elvetia si s-a dezmembrat in anul 1959. Acest forum avea ca scop dezvoltarea ahitecturii ca arta sociala.
CIAM

CIAM ( + mareste imaginea )

Cimenturi mixte

(Lianti hidraulici micsti)

Sunt cimenturile alcatuite dintr-un liant unitar (ciment portland sau aluminos) si adaosuri. Aceste adaosuri sunt substante active adaugate la macinarea clincherului (tuf vulcanic, cenusa zburatoare, etc.)

Liantii hidraulici micsti sau cimenturile mixte sunt alcatuiti dintr-un liant unitar hidraulic sau aerian si un adaos hidraulic sau inert. Amestecurile se fac de asa natura incat cel putin o componenta a sistemului sa fie hidraulica. Dupa mecanismul de actiune in procesele de hidratare si intarire ale liantilor unitari, adaosurile se pot clasifica in cimentoide, hidraulice si inerte.

Bibliografie:

  1. Voinea N. I., Mugioiu D., "Chimie si materiale de constructii", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1969.

Cladding

Termen din constructii in limba engleza ce defineste un panou sau strat fixat pe suprafata exterioara a unui zid oarecare sau al unei constructii care nu constituie element de rezistenta al structurii.
Cladding

Cladding ( + mareste imaginea )

Cleste

Plural: clesti.
1. Unealta manuala, formata din doua piese ce se comporta ca niste parghii. Aceste doua piese sunt prinse intre ele cu un bolt in apropierea unuia din capete. Piesele se termina, al capetele unde sunt prinse cu bolt, cu doua "falci" taioase". Aceasata unelta este folosita pentru taiat, tras, apucat, legat etc.
2. Componente, in special, ale unei sarpante care intaresc acoperisul. Clestele este alcatuit din doua piese din lemn (scanduri, dulapi, grinzi etc.) care prind intre ele alte piese din lemn ce trebuiesc legate sau intarite.
Cleste

Cleste ( + mareste imaginea )

Clesti

Pozitia clestilor in schema unei sarpante ( + mareste imaginea )

Clincher

(Din germ: Klinker)

Plural: clinchere.
Clincherul este un semifabricat obtinut in procesul tehnologic de obtinere a cimentului prin arderea pana la vitrificare a unui amestec de calcar si argila sau calcar si bauxita.

Clincherul de ciment este un semifabricat rezultat in urma arderii pana la inceputul vitrificarii a unui amestec omogen fin macinat de materii prime calcaroase si argiloase sau de alte substante cu continut de oxid de calciu, bioxid de siliciu, trioxid de aluminiu si trioxid de fier, astfel dozate incat produsul final sa satisfaca conditiile standard si sa posede compozitii chimice bine stabilite.

Bibliografie:

  1. Voinea N. I., Mugioiu D., "Chimie si materiale de constructii", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1969.

Clopotnita

Plural: clopotnite; Sinonime: turn.
Constructie bisericeasca sub forma unui turn care adaposteste in partea superioara un clopot sau un sistem de clopote.
Clopotnita

Clopotnita (Manastirea Sinaia, Romania) ( + mareste imaginea )

Cofraj

Plural: cofraje; Sinonime: tipar.
Cofrajul este un tipar in care se toarna un material fluid care ocupa toate spatiile interioare ale tiparului. Dupa intarirea materialului turnat cofrajul se indeparteaza, iar materialul ramane cu forma tiparului.
Cofraj

Cofraj din lemn in care s-a turnat beton ( + mareste imaginea )

Coloana

Plural: coloane; Sinonime: stalp.
Coloana este o componenta arhitecturala portanta ce face parte din structura unei constructii. Poate fi confectionata din marmura, beton, lemn etc. si prezinta forma cilindrica. O coloana este alcatuita din baza, fus si capitel.
Coloana

Coloana (Ateneul Roman, Bucuresti) ( + mareste imaginea )

Colonada

Plural: colonade; Sinonime: galerie.
Colonada este un ansamblu de coloane identice, asezate pe unul sau mai multe randuri ce formeaza un culoar la constructia din care fac parte.
Colonada

Colonada (Palatul Parlamentului, Bucuresti) ( + mareste imaginea )

Consola

Plural: console.
Element de arhitectura si constructii alcatuit din piatra prinsa de un zid pentru a sustine barnele sau acoperisul unei constructii

Contrafisa

Plural: contrafise.
Element oblic, de obicei din lemn sau metal, folosit pentru a transmite fortele de la un element orizontal (ex: grinda, clesti etc.) la unul vertical (ex: stalp, pop etc.).
Contrafisa

Contrafise in compunerea structurii unui acoperis tip sarpanta ( + mareste imaginea )

Contrafort

Plural: contraforti; Sinonime: pinten, pilon.
Este un termen atat de arhitectura cat si de constructii care reprezinta un pilon zidit, de obicei pe partea exterioara a unei constructii, care intareste rezistenta zidului si ofera si un aspect aparte a constructiei. Contrafortul poate fi realiza ca o retragere din zid, fiind complet lipit de acesta pe toata lingimea contrafortului sau poate fi realizat sub forma de arc butant. Arcul butant este intalnit in special in arhitectura gotica, acesta este de fapt o continuare a arcadelor pe partea exterioara, pentru a distribui catre sol sarcinile suportate de acestea.
Contraforti

Contraforti (Basilica Sf. Petru, Luxeuil, Franta) ( + mareste imaginea )

Contratreapta

Plural: contratrepte.
Componenta verticala a unei scari pozitionata in partea din fata a treptei.
Contratreapta

Contratreapta ( + mareste imaginea )

Cor

Plural: coruri.
Zona din bisericile gotice, pozitionata intre nava si absida altarului, despartita de nava centrala prin arcul triumfal. Acesta este destinat initial sa cuprinda stranele unei comunitati monahale. Corul apare in arhitectura romanicului tarziu. Initial esra compus dintr-o singura travee boltita in semicilindru sau in cruce. Sub influenta santierelor cisterciene, in arhitectura goticului timpuriu, corul era dintr-o singura travee, boltit in cruce pe ogive. In goticul matur se ajunge la supradimensionarea corului, acesta ajungand pana la cinci travee.

Corintic

(ordin arhitectural) Plural: corintici.
Unul din cele trei ordine arhitecturale antice grecesti: ionic, doric si corintic. Se deosebeste prin capitelurile ornate cu frunze de acant, fusul coloanei se aseamana cu ordinul ionic, inasa este putin mai zvelt.
Ordinul corintic

Ordinul corintic ( + mareste imaginea )

Cornisa

Plural: cornise; Sinonime: coroana, coronament, bordura.
Cornisa este un element decorativ, interior sau exterior, ce impodobeste colturile unei constructii, unui mobilier etc. Acest element este iesit in relief si se prezinta ca o linie continua.

Crenel

Plural: creneluri.
1. Spatiu ingust executat in partea superioara a unui turn de aparare al unei cetati sau castel medieval; de obicei aceste spatii sunt identice si sunt folosite pentru observarea inamicului si mai ales pentru atac.
2. Deschizatura intr-un adapost pentru a se observa actiunea inamicului si a se putea executat foc.

Cupola

Plural: cupole; Sinonime: bolta.
Element arhitectural ce constituie partea interioara a unui dom, a unei turle etc., de forma semisferica, eliptica sau poligonala.
Cupola

Cupola (Mausoleul Marasesti, Vrancea) ( + mareste imaginea )

Culoar

(interval) Plural: culoare.
1. Spatiu ingust si lung situat intr-o cladire ce serveste ca mijloc de aces intre doua zone sau incaperi ale aceleiasi constructii.
2. Spatiu ingust delimitat de cate un sir de coloane sau stalpi. Aceasta situatie este intalnita mai ales la bisericile gotice unde nava centrala este delimitata de cate doua culoare.
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z