Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareCe inseamna canvas?

Ce inseamna canvas?

 24 Decembrie 2023, 21:59  |   Rombadconstruct  |   Amenajari interioare

Panza canvas pe sevalet
Fig. 1 - Panza canvas pe sevalet

Cuvantul "canvas" nu exista in Dictionarul explicativ al limbii romane/DEX si totusi este foarte utilizat in limba romana. Cuvantul apropiat ce se gaseste in DEX, de unde isi are originea canvas, este cuvantul cu origine franceza "canevas".

CANEVAS, canevasuri, s.n. (Inv.) 1. Schita sau linii generale ale unui desen. 2. Retea de meridiane si de paralele trasate in vederea alcatuirii unei harti. - Din fr. canevas.
(sursa: pct. 1 in bibliografie)

La acest articol avem urmatorul cuprins:

 1. Originea cuvantului "canvas". Ce este canvas?
 2. Canvas si istoria in arta
 3. Canvas in zilele noastre

Originea cuvantului "canvas". Ce este canvas?

Cuvantul "canvas" este utilizat pentru a descrie o panza alba sau de alta culoare utilizata ca suport pentru pictura in ulei sau acrilica pe de o parte si, pe de alta parte, pentru tablourile printate pe panza. In general, in Romania, cuvantul "canvas" este utilizat pentru a a face referire la un suport de panza utilizat la pictura sau la un anumit tablou pe panza. Asa cum vom vedea, "canvas" este un cuvant anglo-francez care are urmatoarea semnificatie.

Canvas diferite materiale
Fig. 2 - Panza canvas de diferite materiale
canvas = o panza dura, tesuta strans, de obicei din in, canepa sau bumbac, folosita pentru imbracaminte, corturi si vele pentru ambarcatiuni;
canvas = bucata de panza utilizata ca baza pentru un tablou;
canvas = un material rigid (ca o panza groasa sau plastic), tesut, care permite coaserea acestuia cu un ac;
(sursa: pct. 2 in bibliografie)

Etymonline.com defineste cuvantul "canvas" astfel:

canvas = "panza robusta din canepa sau in", mijlocul secolului al XIV-lea, din anglo-francezul "canevaz", vechiul cuvant nord-francez "canevach", vechiul cuvant francez "canvas", tradus literalmente "facut din canepa"; folosirea substantivala a adjectivului latin vulgar "cannapaceus" = "facut din canepa", care provine din latinescul "cannabis", ce provine din grcescul "kannabis" = canepa, un cuvant scitic sau trac.
(sursa: pct. 3 in bibliografie)

Asa cum putem observa, etimologia cuvantului "canvas" ne duce la originea utilizarii sale ce defineste o panza de canepa.

In concluzie, pentru a raspunde intrebarilor ce este canvas? sau ce inseamna canvas? putem afirma urmatoarele: canvas este un cuvant cu origini stravechi folosit in limba engleza pentru a descrie o panza naturala sau sintetica utilizata ca suport pentru pictura.

Canvas din canepa
Fig. 3 - Panza canvas din canepa

Canvas si istoria in arta

Imprimarea pe panza are o istorie lunga, foarte bogata in inovatie. Aceasta metoda de imprimare pe panza (pe canvas) a evoluat mult de-a lungul anilor. Metoda reflecta progresele tehnologice dar si dezvoltarea tiparirii pe panza pana la forma de arta moderna care utilizeaza panza ca suport de baza.

Panza a fost utilizata in arta inca din secolul al XIV-lea, in perioada Renasterii timpurii. Inaite ca panza sa fie utilizata pe scara larga, artistii utilizau lemnul ca baza pentru lucrarile lor. Lemnul, utilizat sub forma de panouri, era robust, greu si imflamabil, ceea ce limita practica. Aceste dificultati produse de panourile de lemn au dus la ascensiunea panzei. Fabricate din canepa (fig. 3) sau in, aceste materiale au schimbat regulile jocului revolutionand pictura pana in zilele noastre. Canvasul din in nu era doar flexibil si mult mai practic, oferea si o durabilitate mult mai ridicata. Lumea artei era in pragul unei revolutii, iar canvasul era in centrul acesteia.

Portret pe canvas
Fig. 4 - Ulei pe panza, 36 x 24 cm, Jean Fouquet, "Portretul bufonului Gonella" (cca. 1445). Canvas achizitionat din colectia arhiducelui Leopold Wilhelm (intreg si detaliu).

Pictura pe canvas nu doar ca a inlocuit pictura pe lemn, ci a revolutionat modul in care a fost creata si experimentata arta. Artisti celebrii ai renasterii precum Michelangelo Buonarroti sau da Vinci au recunoscut rapid potentialul panzei canvas in revolutia artei. Prin urmare, cele mai emblematice capodopere ale istoriei artei si-au gasit locul pe canvas, stabilind un nou standard pentru expresia ertistica.

Diego Velazquez
Fig. 5 - Ulei pe panza, 128,5 x 99,5 cm, Diego Velazquez, "Printul Felice Prospero" (1659). Canvas trimis in cadrul Curtii de la Viena in 1659.

Utilizarea panzei canvas s-a extins dincolo de zona renascentismului italian, infuentand arta in diferite culturi. Odata ajunsa in nordul Europei, greutatea usoara si adaptarea panzei canvas au facut-o sa fie materialul favorit printre artistii acelor vremuri. Acest lucru a permis executarea unor lucrari mult mai mari (fig. 6), mai complicate, mai usor de transportat.

Madona cu rozariul
Fig. 6 - Ulei pe panza, 364 x 249 cm, Caravaggio, "Madona cu rozariul" (1606-1607). Canvas donat imparatului Iosif al II-lea in 1781.

Canvas in zilele noastre

Odata cu progresul tehnologic si arta pe canvas a fost atinsa prin tiprirea panzei. Aceasta evolutie permite ca mai multi oameni sa detina o piesa de arta pe care o admirau, fara a avera nevoie de un original. Cu alte cuvinte, imprimarea pe canvas a devenit puntea care a conectat arta traditionala de capabilitatile digitale moderne.

Era digitala a democratizat tiparirea pe canvas, facand-o accesibila pentru o gama mai larga de oameni. Astazi, tiparirea pe panza a devenit un mediu dinamic, versatil, potrivita pentru o varietate de aplicatii, de la arta plastica, decorarea casei si utilizarea comerciala. Totodata, pictura manuala originala devenind tot mai rara si foarte scumpa.

Astazi, panza canvas se gaseste sa o achizitionam atat printata, pictata sau goala gata fixata pe cadru de lemn. Structura de sprijin a unei panze canvas este alcatuita din bare de lemn care se unesc pentru a da nastere cadrului (ramei, suportului) de sustinere a panzei canvas.

Barele din lemn care alcatuiesc cadrul panzei canvas au, uneori, fetele superioare usor inclinate sau au margini curbate pentru a reduce sansa ca pensula sa intre in contact cu rama de lemn in momentul pictarii.

canvas cadru
Fig. 7 - Alcatuirea unui suport canvas

O pana (Fig. 7) poate fi introdusa in colturile cadrului pentru a regla tensiunea superficiala a panzei.

Lemnul folosit pentru realizarea cadrelor este lemnul de brad, dar poate fi utilizat si cedrul, pinul sau paulonia. Datorita problemelor de mediu, printre alte materiale, pe piata au aparut si rame realizate din materiale laminate.

Exista si o serie de rame speciale. Unele sunt rabatabile de la jumatate, acestea fiind dotate cu balamale la jumatate pentru pliere, astfel fiind transportate mai usor. Un alt tip este realizat cu bare mai groase decat normal, permitand panzei sa fie intinsa mai mult pe partile laterale, iar aceste laterale sa fie pictate.

Bibliografie
 1. Simion E. si altii, DEX - Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012;
 2. Dictionar Merriam-Webster.com, "Canvas", https://www.merriam-webster.com/dictionary/canvas, Accesat la 24 decembrie 2023;
 3. Etymonline.com, "Canvas", https://www.etymonline.com/word/canvas, Accesat la 24 decembrie 2023;
 4. DBpedia.org, "Canvas", https://dbpedia.org/page/Canvas, Accesat la 24 decembrie 2023;
 5. wikipedia.org, "Canvas", https://en.wikipedia.org/wiki/Canvas, Accesat la 24 decembrie 2023;
 6. Chuck Black, Wildlifeandart.com, "The History of Canvas Printing", https://shorturl.at/aFOUW, Accesat la 24 decembrie 2023.
Alte articole

  Clase trafic parchet

Clase trafic parchet

Alegerea parchetului pentru pardoseala, care sa satisfaca […]

Mai mult…

  Executare soba

Executare soba de teracota cu 5 fumuri

In planurile de executie a sobelor se indica cu […]

Mai mult…

  Aerul pe care il respiram

Aerul pe care il respiram si locuinta

Aerul pe care il respiram sa fie unul in conditii optime […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook