Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareClase trafic parchet

Clase trafic parchet

 02 Octombrie 2022, 17:38  |   Rombadconstruct  |   Amenajari interioare

Trafic parchet

Alegerea parchetului pentru pardoseala, care sa satisfaca dorintele noastre in materie de rezistenta, de multe ori este foarte dificila. Cu atat de multe informatii legate de produsele de parchet, decizia noastra nu este de mirare sa fie pusa in dificultate. Insa, exista clase de trafic pentru parchet in functie de intensitatea traficului suportat de pardoseala. Acest fapt ne ajuta sa facem o alegere potrivita nevoilor noastre.

Parchetul este fabricat intr-o gama foarte variata de grosimi si materiale, in vederea satisfacerii unei largi varietati de aplicare. Mai mult decat atat, o serie de parcheturi detin caracteristici speciale, cum ar fi protectie acustica sau rezistenta la alunecare. Acestea variaza in functie de producator. Prin urmare, in vederea sprijinului proiectantilor de cladiri pentru a face o alegere opima, produsele de parchet sunt supuse unei clasificari conform unor standarde EU.

Clasele de trafic pentru parchet sunt impuse de EN ISO 10874, EN 685/1999 si EN 13329/2016. Acestea sunt standardele impuse la nivel european sub litera carora parchetul este produs si clasificat in trei categorii: parchet pentru uz rezidential, parchet pentru uz comercial si parchet pentru uz industrial. Standardele descriu clasele de trafic pentu parchet, precum si pictogramele ce sunt afisate pe produs in functie de zona de utilizare si alte aplicatii specifice care difera de la tara la tara.

In tabelele ce urmeaza sunt prezentate toate clasele de trafic pentru parchet.

Tabelul nr. 1 - Clase trafic parchet pentru uz rezidential

Clase trafic parchet
Descriere
21/AC1
Clasa 21
Trafic moderat
Acest tip de parchet prezinta o rezistenta scazuta la trafic si este recomandat strict pentru dormitoare.
22/AC2
Clasa 22
Trafic obisnuit
Acest tip de parchet se recomanda a fi montat in zone cu trafic rezidential mediu, cum ar fi in dormitoare pentru copii, sufragerii si holuri de intrare.
23/AC3
Clasa 23
Trafic ridicat
Acest tip de parchet prezinta o rezistenta crescuta la traficul rezidential si este recomandat pentru pardoselile de bucatarii, sufragerii, birouri, holuri de intrare, coridoare.

Tabelul nr. 2 - Clase trafic parchet pentru uz comercial

Clase trafic parchet
Descriere
31/AC4
Clasa 31
Trafic moderat
Acest tip de parchet prezinta o rezistenta scazuta la traficul comercial si este recomandat pentru montajul in dormitoare, hoteluri, birouri mici, sali de conferinta.
32/AC4
Clasa 32
Trafic obisnuit
Acest tip de parchet se recomanda a fi montat in zone cu trafic comercial mediu, precum: birouri mici, hoteluri, boutique, sali de clasa, sali de conferinte, saloane.
33/AC5
Clasa 33
Trafic ridicat
Acest tip de parchet prezinta o rezistenta crescuta la traficul comercial si se recomanda montajul lui in zonele de receptie, scoli, coridoare, zone cu birouri deschise, sali polivalente, magazine.
34/AC6
Clasa 34
Trafic foarte ridicat
Acest tip de parchet prezinta o rezistenta foarte ridicata la trafic si se recomanda pentru placarea zonelor de trafic din supermarcheturi, sali polivalente, aeroporturi

Tabelul nr. 3 - Clase trafic parchet pentru uz industrial

Clase trafic parchet
Descriere
41/AC6
Clasa 41
Trafic moderat
Se utilizeaza in zonele unde sunt folosite utilaje usoare, precum zone de ansamblare, zone cu lucrari de mecanica de precizie.
42/AC6
Clasa 42
Trafic obisnuit
Se itilizeaza in zone unde sunt folosite autovehicule sau lucrul se face din picioare, precum depozite sau zone de asamblare a unor produse.
43/AC6
Clasa 43
Trafic ridicat
Se utilizeaza in general in zone industriale usoare precum depozite sau hale de productie.
Bibliografie
  1. EN ISO 10874 Resilient, textile and laminate floor coverings - Classification;
  2. EN 685/1999 Resilient floor coverings - Classification;
  3. EN 13329/2016 Laminate floor coverings - Elements with a surface layer based on aminoplastic thermosetting resins.
Alte articole

    Executare soba

Executare soba de teracota cu 5 fumuri

In planurile de executie a sobelor se indica cu […]

Mai mult…

    Aerul pe care il respiram

Aerul pe care il respiram si locuinta

Aerul pe care il respiram sa fie unul in conditii optime […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook