• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » BetonVibrarea betonului

Vibrarea betonului

23 Februarie 2016, 15:28  |  Florin Badea  |  Beton
Vibrarea betonului

Datorita simplitatii si eficientei sale, vibrarea este cea mai folosita metoda de compactizare a betonului indiferent de opera in care este utilizat acesta. Vibrarea betonului consta in supunerea betonului proaspat turnat la socuri de anumite intensitati. Prin aceasta actiune componentele betonului intra intr-o stare de continua miscare oscilatorie, iar frecarea intre particulele componentelor betonului se micsoreaza si betonul vascos-plastic devine mobil. Aceasta din urma face ca betonul sa ia formele cofajelor in care este turnat mult mai usor, oferind pe langa o calitate vizibila buna in urma decofrari si o rezistenta crescuta a structurii din care face parte.

Pozitionarea cat mai compacta a granulelor betonului, face ca parti de aer si apa din beton sa fie eliminate, cea ce duce la ocuparea celui mai mic volum. Proprietatile betonului vibrat depind extrem de mult de regimul de vibrare. O vibrare a betonului neadecvata duce la segregarea (separarea granulelor din beton, lipsa omogenitatii betonului) si afanarea betonului, ceea ce face ca structura sa capete o rezistenta slaba. Vibrarea necorespunzatoare a betonului poate fi cauza a scurtarii timpului de vibrare, vibrare excesiva sau vibrare incompleta a betonului.

Vibrarea betonului se face mecanizat cu niste aparate speciale numite vibratoare. Acestea, in functie de natura turnarii betonului, sunt de mai multe feluri: vibromese - utilizate in special pentru prefabricate din beton, in special pentru dale si pavele; vibratoare de suprafata, aplicate pe suprafata betonului; vibratoare de cofraj - se aplica pe peretele exterior al cofrajului; si pervibratoarele care sunt cele mai cunoscute, mai practice si utilizate vibratoare in industria constructiilor.

Pervibrator
Pervibrator

Pervibratoarele sunt alcatuite dintr-un corp vibrator de forma unei tije sau lame ce se introduce in beton executand actiunea de vibrare. Acestea sunt diferite in functie de producatorul lor si puterea de vibrare pe care o ofera. Pentru ca se folosesc in adancimea cofrajelor, acestea se mai numesc si vibratoare de adancime.

Vibrarea betonului cu ajutorul pervibratorului se face atent, se introduce rapid corpul vibrant in adancimea cofrajului, apoi scoaterea acestuia se executa lent, astfel incat vibrarea betonului sa produca compactarea acestuia. Un aspect important in vibrarea betonului il constituie intrarea in priza a betonului, din acest moment vibrarea este interzisa. Vibrarea betonului in timpul prizei produce dereglari ale structurii acestuia rezultand un beton de proasta calitate. Betonul intra in priza dupa aproximativ 30 de minute de la turnare.

Alte articole


Lucrabilitatea betonului
(26 Decembrie 2016, 15:03)

Roci folosite in constructii
(11 Iunie 2014, 13:51)

Punerea in opera a betonului
(28 Martie 2016, 14:55)

Reteta beton
(17 Februarie 2016, 23:02)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Categorii


Beton

Inginerie

Lucrari de constructii

Lucrari de finisaj

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate