• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareTunderea gardului viu

Tunderea gardului viu

12 August 2016, 21:36  |  Florin Badea  |  Amenajari exterioare
Tunderea gardului viu

Gardul viu este adesea folosit ca element de ornament in structura unei gradini. Acesta ofera o imagine deosebita gradinii dar si o protectie a acesteia. Gardurile vii cele mai utilizate sunt cele ce ofera o culoare verde tot timpul anului, ele sunt de cele mai multe ori realizate din plante precum tuia sau buxus. Dar exista o varietate de plante pentru astfel de tip de ornament precum iedera, iasomia, caprifoi etc.

Pentru un aspect ingrijit si o imagine de decor a gradinii, gardul viu trebuie tuns regulat. Tunderea gardului viu ofera acestuia, pe langa un aspect placut si ingrijit, o intinerire cu fiecare operatiune de tundere. Tunderea oferindu-i o crestere sanatoasa si densa.

Gard viu

Prin tunderea gardului viu se poate obtine o adevarata opera de arta peisagistica datorita formelor drepte sau neregulate ale acestuia, in functie de preferintele fiecaruia. Insa pentru a ajunge la tunderea gardului viu acesta trebuie ingrijit inca de la faza incipienta a cresterii sale.

Pentru gardurile vii de foioase recent plantate tunderea se executa primavara daca a fost plantat in toamna si imediat dupa plantare daca acesta a fost plantat in primavara. Tunderea, care dupa plantare este mai degraba o taiere, se executa la 5 cm de la suprafata solului. Peste un an, in primavara, plantele sunt taiate din nou, insa la 10 cm pentru a-si indesa coroana, de la al treilea an taierea se executa la 20 cm si se continua in fiecare primavara pana se ajunge la dimensiunea dorita.

Dupa ce gardul viu a atins inaltimea pe care ne-o dorim urmeaza o taiere pentru mentinerea formei gardului. De abia acum taierea o putem numi tundere. Aceste tunderi de conturare a gardului le executam de 2 - 3 sau chiar 4 ori pe an in functie de speciile de plante. Intervalul cand se executa tunderea gardului viu este cuprins intre lunile aprilie si septembrie.

Marcajul gardului viu
Marcajul gardului viu cu sfori pentru o tundere uniforma

Tunderea gardului viu se executa la nivelul lastarilor de un an si se respecta dimensiunea de taiere de 10 cm deasupra ultimei tunderi, iar ultima tundere trebuie sa se faca astfel incat lastarii sa aibe timp sa se maturizeze pentru a rezista la temperaturile scazute ale iernii.

Tunderea gardului viu se executa cu ajutorul unor foarfeci de gradina sau cu o masina de tuns gardul viu. Tunderea la acelasi nivel este foarte intalnita si este cea mai potrivita metoda de a oferii gardului viu o uniformitate. Taierea plantelor pentru uniformizare se executa atat din inaltimea plantelor cat si din lateralul acestora, astfel incat sa se creeze trei fete plane pe toata lungimea. Aceasta fiind metoda clasica de tundere a unui gard viu, insa exista si alte metode, despre acestea vom vorbi intr-un articol viitor. Desi exista mai multe modele de tuns gardul, metoda clasica este cea mai utilizata datorita sanatatii pe care o ofera plantelor ce compun un gard viu taiat astfel.

Sectiune transversala a gardului viu
Sectiune transversala a gardului viu

Tunderea gardului viu in stil clasic se executa foarte simplu, se leaga doua sfori ce marcheaza cele doua muchii superioare ale gardului, iar tunderea se face in functie de acestea atat pe verticala cat si pe orizontala. Sforile permitand o tundere uniforma pe toata lungimea, fara a avea abateri de la linia gardului.

Un aspect deosebit de important il constituie tunderea pe verticala, aceasta trebuie executata putin oblic, astfel incat sectiunea transversala a gardului viu sa aibe forma unui trapez cu baza mare spre sol. Daca respectam aceasta regula vom evita aparitia de goluri in coroana gardului.

Gardurile vii obtinute din plante rasinoase se tund mai rar, de maxim doua ori pe an, iar tunderea nu trebuie sa depaseasca 5 cm. Daca taiem mai mult de 5 cm din planta exista riscul obtinerii unor tulpini fara frunze ce ofera un estetic nedorit.

Alte articole


Plantarea lalelelor
(27 Februarie 2016, 21:44)

Flori de gradina anuale si plantarea lor (1)
(10 Martie 2017, 11:49)

Intretinerea de toamna a trandafirilor
(07 Octombrie 2017, 13:55)

Intretinere gazon: de la insamantare la cosire
(07 August 2016, 14:50)

Decoratiuni gradina din materiale reciclabile
(11 Martie 2016, 12:56)

Categorii


Amenajari exterioare

Scule si unelte

Tipuri de case

Amenajari interioare

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate