CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogTropaeum Traiani - Monumentul de triumf de la Adamclisi

Tropaeum Traiani - Monumentul de triumf de la Adamclisi

26 August 2018, 10:53   |  Florin Badea  |  Comentarii
Statui si monumente, Constructii antice, Constructii din Romania,
Tropaeum Traiani
Tropaeum Traiani (Adamclisi, Romania) - GALERIE FOTO (12)

Tropaeum Traiani este un monument antic de pe teritoriul Romaniei, construit de imparatul roman Traian (Marcus Ulpius Nerva Traianus) in urma victoriei obtinute in bataliile de la Adamclisi impotriva dacilor.

Intre anii 101-102 (d.Hr.), imparatul Traian organizeaza o campanie militara impotriva Daciei. Motivul acestei campanii era lipsa de respect manifestata de regele dac, Decebal, fata de Imperiul Roman. Acesta nerespectand intelegerea cu romanii dupa pacea din anul 89 (d.Hr.) ce a avut loc in urma bataliilor de la Tapae[ 1 ] (87-88 d.Hr.), eveniment numit Prima batalie de la Tapae.

Prima batalie a lui Traian in Dacia a fost dusa tot la Tapae si este cunoscuta ca A doua batalie de la Tapae, in urma careia romanii ies victoriosi. Dupa aceasta victorie trupele romane, cu scopul de a cuceri Sarmizegetusa[ 2 ], asteapta primavara pentru a inainta spre centrul Daciei.

Regele dac, Decebal, ajutat de roxolani[ 3 ] si iazigi[ 4 ], profita de acest moment si trece Dunarea in zona de sud-est a Daciei atacand provincia Imperiului Roman, Moesia[ 5 ], in zona Dobrogei de astazi. Scopul atacului in aceasta zona era de ai face pe romani sa isi paraseasca pozitiile din apropierea Sarmizegetusei si sa-i duca cat mai departe de aceasta. Fiind iarna, Dunarea inghetata ajuta dacii, impreuna cu aliatii lor, sa traverseze usor in provincia romana si sa atace cetatile din zona.

Strategia aplicata de Decebal reuseste, iar trupele romane, in frunte cu Traian, isi parasesc pozitiile si pleaca spre Moesia. Primul conflict intre cele doua armate se da in timpul noptii si este urmat de putine pierderi si un rezultat nedecisiv. Batalia finala se da la Adamclisi si a fost urmata de pierderi considerabile de ambele parti si cu victoria de partea romana. In urma bataliei de la Adamclisi, Traian se indreapta cu armata catre Sarmizegetusa.

Dupa ce Traian cucereste Dacia in urma razboiului dinte anii 105-106, nu uita probabil cea mai crunta batalie suferita de armata condusa de el si construieste monumentul triumfal Tropaeum Traiani. Acesta este ridicat in zona localitatii Adamclisi de astazi care se afla pe teritoriul provinciei romane Moesia. Acest monument triumfal fiind inchinat atat victoriei sale, dar mai ales numarului foarte mare de soldati cazuti in aceasta batalie.

Cuvantul „tropaeum“ isi are originea in cuvandul grecesc „tropaion“ care se atribuie unui monument antic grecesc (mai tarziu roman) construit pentru a comemora o victorie asupra dusmanilor.

Ornamente arhitecturale pe Tropaeum Traiani
Ornamente arhitecturale pe Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani

Monumentul Tropaeum Traiani a fost construit dupa planurile celebrului arhitect si inginer roman Apolodor din Damasc. Monumentul a fost ridicat din piatra de calcar specifica zonei intre anii 106-109 (d.Hr.), conform inscriptiei dupa acesta.

Tropaeum Traiani a fost proiectat in sase segmente. Primul segment era alcatuit din sase trepte circulare; al doilea, care era si cel mai mare, de forma cilindrica cu diametrul de 30 m; al treilea segment fiind un acoperis din solzi de piatra si un atic decorat; segmentele al patrulea si al cincilea erau alcatuite din doua prisme, prima mai mare si a doua mai mica ce formau piedestalul trofeului propriu-zis sau tropaionului; al saselea segment era alcatuit din trofeul propriu-zis.

In treimea mijlocie a celui de al doilea segment se gaseau 54 de metope ce reprezentau scene in basorelief din luptele dintre romani si invadatori. Aticul monumentului este prevazut cu 27 de creneluri, iar pe acesta sunt reprezentati in basorelief prizonieri daci si aliatii lor. Acoperisul monumentului este de forma conica si alcatuit din solzi de piatra, iar in varf se gaseste trofeul propriu-zis. Trofeul este asezat pe doua prisme suprapuse, incadrat de un personaj masculin, pozitionat frontal in picioare cu mainile la spate, si doua personaje feminine, pozitionate lateral trofeului cu pozitia corpului sezand.

Trofeul monumentului Tropaeum Traiani
Trofeul din varful monumentului Tropaeum Traiani

De-a lungul timpului monumentul a suferit avarii grave si nu a fost luat in seama. Dupa ce Dobrogea devine teritoriu romanesc, in urma Razboiului de Independenta a Romaniei din perioada 1877-1878, monumentul Tropaeum Traiani ajunge pe tritoriul Romaniei. In anul 1882, istoricul roman Grigore Tocilescu, isi manifesta interesul fata de Tropaeum Traiani. Acesta intelege adevarata valoare a monumentului, considerand-ul certificatul de nastere al poporului roman si ia initiativa de a-l reconstrui.

La propunerea lui Grigore Tocilescu, guvernul de la acea vreme hotaraste reconstruirea monumentului la Bucuresti. Astfel sunt aduse mari parti din Tropaeum Traiani in capitala, insa dupa moartea lui G. Tocilescu proiectul este oprit.

Abia zeci de ani mai tarziu, in vremea regimului comunist, intre anii 1959-1960, reinvie interesul fata de Tropaeum Traiani. In urma mai multor intalniri ale unor arhitecti, ingineri, arheologi si istorici se ia decizia de a se reconstrui impunatorul monument antic.

O serie de probleme tehnice privind modul de reconstruire, precum si alte aspecte face ca inceperea reconstructiei sa aibe loc abia in anul 1975 si se incheie in 1977.

In ciuda faptului ca Tropaeum Traiani de astazi este o replica a celui construit in secolul al II-lea, acesta reda perfect monumentului original. Partile originale ale acestuia sunt pastrate la un muzeu ce se gaseste in localitatea Adamclisi si poate fi vizitat.

Intre anii 2010-2013, Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani a fost reabilitat de Guvernul Romaniei. Lucrarile de reabilitare au costat 18.276.205,15 lei.

Monumentul Tropaeum Traiani de langa Adamclisi este unul din monumentele romane ce ne ofera o imagine autentica a culturii dacice. Fara aceste monumente, sau mai bine zis fara conflictele dintre daci si romani, cunostrintele noastre despre stamosii nostrii erau mult mai minimaliste.

Tropaeum Traiani face parte dintr-un complex arheologic, alaturi, la 1,4 km sud-vest de monument, se gaseste Cetatea Tropaeum Traiani. Aceasta cetate a fost construita de Traian dupa bataliile din aceasta zona. Ruinele care le vedem astazi sunt ale unei cetati bizantine ridicate in anul 316 de catre imparatul Constantin pe ruinele fostei cetati romane.

Cetatea antica de la Adamclisi
Cetatea antica Tropaeum Traiani de la Adamclisi

Cetatea este evidentiata cu 4 porti de acces, o strada principala, 7 bazilici crestine, o bazilica in forul cetatii si alte constructii.

Bazilica Tropaeum Traiani
Ruinele bazilicii din forul cetatii Tropaeum Traiani

Galerie foto

Basoreliefuri pe Tropaeum Traiani Poarta cetatii Tropaeum Traiani Metope ilustrate Monumentul roman de la  Adamclisi Monument antic Soclul monumentului Vedere din spate a Tropaeum Traiani

Note

  1. [] Tapae = asezare fortificata din Dacia ce facea parte din sistemul de fortificatii al Sarmizegetusei, situata la trecatoarea dintre Muntii Meridionali si Muntii Apuseni, trecatoare ce poatra numele de Poarta de Fier a Transilvaniei;
  2. [] Sarmizegetusa = capitala Daciei si cel mai important centru cultural, politic si militar al statului dac, aceasta era pozitionata in Muntii Orastiei;
  3. [] roxolani = populatie nomada din neamul sarmantilor, vorbitoare de limba iraniana, care, in sec I si II migreaza din regiunea cuprinsa intre Nipru si Don in sud-estul Daciei unde convietuesc cu dacii; fiind aliati cu dacii au jucat un rol foarte important in razboaiele daco-romane;
  4. [] iazigi = populatie din neamul sarmantilor, vorbitoare de limba iraniana, care a migrat in sec. I din estul fluviului Volga catre Campia Panonica pe la nordul Daciei, acestia ajungand in Bihor si Banat; fiind aliati cu dacii au jucat un rol foarte important in razboaiele daco-romane;
  5. [] Moesia = provincie romana antica aflata pe malul drept al Dunarii, aceasta se gasea cuprinsa intre Dunare la nord, Muntii Balcani si Muntii Sar la sud, raul Drina la vest si Marea Neagra la est.

Bibliografie

  1. Gavrilas C., "Istoria reconstruirii monumentului Tropaeum Traiani, „uitat“ cateva decenii in Bucuresti", adevarul.ro, https://goo.gl/TZerKN, (Publicat: 1 octombrie, 2017);
  2. Istoriesinumismatica.wordpress.com, "Tropaeum Traiani - Impresii de vacanta (II)", https://goo.gl/3H3Qij, (Publicat: 9 iulie, 2013);
  3. Wikipedia, "Batalia de la Adamclisi", https://goo.gl/ZoYXZ5, (Vizitat: 25 august, 2018);
  4. Wikipedia, "A Doua Batalie de la Tapae", https://goo.gl/fR7SXn, (Vizitat: 25 august, 2018);
  5. Wikipedia, "Tropaion", https://goo.gl/EaSf2h, (Vizitat: 25 august, 2018).

Alte articole


Mausoleul de la Marasesti
(21 Martie 2016, 18:18)

Cetatea Sucidava
(07 Aprilie 2016, 16:43)

Colosseumul din Roma
(30 Iulie 2016, 13:18)

Mausoleul Eroilor de la Mateias
(29 Decembrie 2017, 17:48)

Arcul de Triumf din Bucuresti
(31 Martie 2016, 20:14)

Categorii


Statui si monumente

Constructii antice

Castele si cetati

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate