Templul Angkor Wat (Cambodgia) - GALERIE FOTO (7)
|
Templul Angkor Wat, un templu hindus din Cambodgia, este cea mai mare constructie din lume de tip religios. Acesta a fost dedicat lui Visnu, unul dintre cei trei zei principali ai religiei hinduse (Brahma, Siva si Visnu).
Situat in partea de nord-vest a statului Cambodgia, Angkor Wat a fost cunoscut la nivel mondial in anul 1860. Acest templu a fost promovat de naturalistul si exploratorul francez Henri Mouhot. Acest personaj, al carui nume este extrem de legat de descoperirea Angkor Wat, a vizitat templul in timpul unei expeditii in padurile cambodgiene. Dupa aceasta expeditie, exploratorul francez a scris cartea "Calatoriile din Partea Centrala a Indochinei, Cambodgiei si Laos".
|
|
Desen de M. Guiaud dupa schitele lui Mouhot
|
In cartea lui, Mouhot descria Angkor Wat si il compara cu arhitectura antica a Orientului Mijlociu, Greciei si a Romei. Un citat din scrierile sale arata cam asa:
Unul dintre aceste temple - un rival cu cel al lui Solomon … poate lua un loc onorabil langa cele mai frumoase cladiri ale noastre. Este mai mare decat orice ne-a lasat Grecia sau Roma si prezinta un contrast trist la starea de barbarism in care natiunea este acum plina.
Astfel de scrieri si altele au dezvoltat, printre populatia europeana a acelor vremuri, imaginea unui oras pierdut, ceea ce era total grsit. Umanitatea cunostea aceasta locatie si multi europeni vizitasera acest templu inaintea lui Mouhot. Misionarul francez Charles Emile Bouillevaux a vizitat Angkor Wat in 1848, iar Diego do Couto in 1550, precum si multi alti. Insa pana sa ajunga acesti europeni la Angkor Wat, templul era cunoscut in permanenta de khmeri (populatia din sud-estul Asiei), iar calugarii budisti l-au populat din vremuri destul de vechi oficiind si astazi ritualuri religioase.
|
|
Teritoriul Cambodgiei de astazi era, pana in secolul al VIII-lea, o zona cu paduri dese, lipsita de asezari dezvoltate. In aceasta zona traiau khemeri, un popor slab dezvoltat si inaintasii chambodgienilor de astazi. Acestia erau in permanenta invadati de javanezi - o populatie mai dezvoltata ce veneau de pe insula Java.
Datorita atacurilor dese ale javanezilor, khemeri au inceput dezvoltarea unei societati unite, astfel ajung sa-si recupereze teritoriile pierdute si sa dezvolte un puternic imperiu. Astfel, la inceputul secolului al IX-lea Imperiul Khmer era condus de Jayavarman al II-lea. Acest rege era un credincios hindus devotat religiei lui, iar acest lucru a dus la baza constructiei mai multor temple hinduse pe o suprafata de cca. 200 km2. Aceasta zona se numea Angkor, iar mai tarziu devine un mare oras ce se transforma in capitala Imperiului Khmer.
|
|
Femeie khmer
|
Angkor era populat de circa jumatate de milion de persoane si cuprindea, pe langa templele sale, magazine, terase de plantatii, sisteme de irigatii etc. Toate acestea erau legate prin strazi largi ce asigurau accesul in toate zonele orasului. Multi istorici au facut remarci precum ca Angkor ar fi fost cel mai mare oras din lume la inceputul mileniului al doilea.
Mai tarziu, in timpul domniei regelui Suryavarnam al II-lea, intre anii 1113-1150, s-a construit cel mai mare templu dintre toate care existau pana atunci in Imperiul Khmer.
Legenda spune ca pentru constructia acestui templu Suryavarnam al II-lea a dat drumul unui magar, iar acolo unde s-a asezat magarul s-a ordonat ca acela sa fie locul pentru constructia celui mai mare templu din imperiu. Magarul fiind considerat animal sacru in cultura khmera. Pe o suprafata de 2,6 km2, de jur imprejurul locului, s-a ridicat cel mai mare templu din lume - Angkor Wat. Acest statut fiind pastrat si in zilele noastre.
Angkor Wat, un templu cu rol de palat regal, era ocupat de peste 20.000 de oameni si a fost inchinat lui Visnu. Visnu, cum spuneam si la inceputul articolului, este unul dintre cei trei zei principali ai religiei hinduse. Templul era, pe langa centrul religios, un nucleu politic extrem de important.
Templul Angkor Wat este orientat catre vest si alcatuit din patru curti concentrice rectangulare. La inceput templul Angkor Wat a avut trei curti care cresteau in inaltime, fiind adaugata si cea de-a treia mai tarziu.
De jur imprejurul templului Angkor Wat exista un sant cu apa ce masoara o lungime de 1.500 m est-vest si 1.300 nord-sud, latimea acestui sant masurand 20 m.
|
|
Vedere aeriana cu canalul din jurul templului
|
Intrarea in Angkor Wat se face printr-un corp compus din trei intrari numite gopura. Peste aceste trei intrari se ridica turnuri. Intrarea din centru corpului face posibil accesul catre o alee centrala de 350 m lungime, aceasta traverseaza curtea exterioara.
Curtea exterioara este imprejmuita de un zid ce adaposteste in interiorul acestuia o galerie larga de 187x215 m, pe toata lungimea zidului, care este deschisa doar catre exterior.
Zidul interior al curtii este impodobit cu basoreliefuri care reprezinta scene religioase hinduse si imagini cu Suryavarman al II-lea, cel ce a dat nastere acestui loc sacru.
A doua incinta, aflata la o distanta de 11 m mai sus in centrul primei curti, prezinta 115 m lungime si 100 m latime. La fel ca primul zid si acesta dispune de o galerie interioara care prezinta usi si ferestre, insa de aceasta data catre interior. In aceasta curte se mai gaseste o alta cu o galerie interioara deschisa pe ambele parti.
Acoperisurile galeriilor sunt decorate cu corpul unui sarpe care se termina la capete cu cap de leu.
Altarul central este compus din 5 turnuri, patru la colturi si unul pozitionat central care este si cel mai mare din tot templul. Turnul central masoara 43 de metri, iar de la sol se inalta la 65 m. In interiorul altarului se gaseste statuia lui Vishnu.
|
|
Sculptura executata din mai multe bucati de piatra
|
Angkor Wat este construit din piatra. Pietrele sunt taiate si lipite una peste alta fara mortar, iar rosturile sunt de o etansietate aproape perfecta. Constructorii acestui templu nu au folosit arcadele pentru a construi guri de acces si ferestre, ci buiandrugi in forma de arc construiti din bucati de piatra care sunt mai putin avantazosi in sustinerea unor incarcari mari. Din aceasta cauza multe astfel de intrari sunt prabusite.
Piatra folosita pentru constructia templului Angkor Wat a ajuns la peste 5 milioane de tone. Acesta a fost adusa de khemeri de la 40 km departare, mai exact de la muntele Kulen unde se afla cariera. Transportul pietrelor a fost facut pe raul Siem Reap.
Tot templul a fost sculptat in piatra, indiferent de suprafata acestuia, astfel s-a executat kilometri intregi de sculpturi. Numai un singur perete al unei galerii detine cca. 1.000 m2 de basoreliefuri.
In ciuda cercetarilor facute pentru a arata dificultatea constructiei unui astfel de templu, considerandu-se ca in zilele noastre ar fi extrem de greu de realizat o astfel de constructie si ca ar dura sute de ani, Angkor Wat a fost finalizat in 40 de ani. Acest timp este considerat aproape imposibil conform studiilor efectuate de specialisti.
Angkor Wat a fost inchinat zeilor si mai putin destinat pentru rugaciune. Acesta simbolizeaza oceanele reprezentate de santul de apa ce inconjoara templul si muntele sacru al acestei culturi care este muntele Meru din apropiere, acesta de pe urma fiind reprezentat de templul insasi cu turnurile in forma de lotus care reprezinta varfurile acestui munte.
Incepand cu anul 1432, Angkor Wat incepe sa devina mai putin populat datorita mutarii capitalei imperiului la Longyek. Odata cu aceasta schimbare in istoria Khemerilor incepe si declinul marelui imperiu. Aceasta perioada a dus la pierderea, din ce in ce mai accentuata a popularitatii marelui templu hindus, dar niciodata nu a fost parasit.
Angkor Wat a suferit o perioada de distrugeri in timpul dictaturii lui Pol Pot. Un dictator cambodgian, membru al khmerii Rosii (organizatie comunista din Cambodgia) care a condus acest stat intre 1976-1979.
Dupa caderea comunismului lui Pol Pot, o echipa de arheologi indieni au restaurat Angkor Wat intre anii 1982-1992. Odata cu aceasta restaurare, marele templu ajunge sub protectia U.N.E.S.C.O. (Organizatiei Nationale Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura).
|
|
Turisti la Angkor Wat
|
Ca urmare a restaurarii si protejarii templului Angkor Wat, acesta devine o destinatie turistica majora. Astfel 50% din vizitatorii turisti ai Cambodgiei vin in tara pentru a vizita Angkor Wat.
|
- (foto 2) The British Library, "Angkor Wat", https://goo.gl/nYo25f, Flickr, (Postata: 26 noiembrie, 2013), licenta:
nu sunt restrictii cunoscute privind drepturile de autor;
- (foto 3) Tania Delongchamp, "Cambodgia", https://goo.gl/w1dRM8, Pixabay, (Creare fotografie: 31 inauarie, 2016), licenta:
(CC0 1.0) dedicata domeniului public;
- (foto 4) Davy Khom, "Femeie khmer", https://goo.gl/gyuoXn, Pixabay, (Creare fotografie: 10 decembrie, 2013), licenta:
(CC0 1.0) dedicata domeniului public;
- (foto 5) Steve Jurvetson, "Angkor Wat", https://goo.gl/TaUGAC, Flickr, (Creare fotografie: 25 decembrie, 2007), licenta:
(CC BY 2.0) Unele drepturi sunt rezervate;
- (foto 6) Aline Dassel, "Statuie", https://goo.gl/xrfgQH, Pixabay, (Creare fotografie: 14 ianuarie, 2007), licenta:
(CC0 1.0) dedicata domeniului public;
- (foto 7) Milada Vigerova, "Turisti la Angkor Wat", https://goo.gl/Wc4bLs, Unsplash, (Publicta fotografie: 30 august, 2015), licenta:
(CC0 1.0) dedicata domeniului public;
- Pryce W., "Arhitectura Lumii - Capodoperele", Editura Velant, Editia I 2009;
- Ricart J., "Cele mai frumoase minuni ale lumii", Editura Aquila Logistic, Oradea 2014;
- Wikipedia, "Henri Mouhot", https://goo.gl/khSPwC, (Vizitat: 01 octombrie, 2017).
|
|