Sydney Harbour Bridge (Sydney, Australia) - GALERIE FOTO (8)
|
Noua Galie de Sud sau Noul Wales de Sud este un stat din Australia ce are capitala la Sydney. Acest oras este cel mai mare de pe suprafata continentului australian cu o populatie de peste 4 milioane de locuitori. Orasul Sydney este cunoscut in intreaga lume, mai ales pentru ca acesta a gazduit Jocurile Olimpice de Vara din anul 2000. Ca orice oras al lumii si acesta detine simbolurile sale. Si cum simbolurle oraselor sunt mai ales de natura arhitecturala, cele mai mari simboluri ale orasului Sydney sunt doua constructii spectaculoase. Una dintre acestea este Casa Operei din Sydney, cunoscuta in intreaga lume pentru arhitectura sa uimitoare. Aceasta cladire devenind o emblema a intregului continent australian. Cea de-a doua constructie este Podul Portului Sydney sau, dupa denumirea in engleza, Sydney Harbour Bridge.
|
|
Podul Sydney la Jocurile Olimpice de Vara din anul 2000
|
Sydney Harbour Bridge este unul dintre cele mai mari poduri cu structura metalica in arc din intreaga lume. Acesta detine o structura masiva din metal in forma de arc. Datorita formei sale de umeras pentru haine acesta mai este cunoscut printre localnici ca "Umerasul".
Podul Portului Sydney a constituit cel mai important simbol al orasului dupa inaugurarea sa din anul 1932. S-a bucurat de acest statut pana in anul 1973 cand a fost deschisa Casa Operei din Sydney, situata in apropierea podului, pe o mica peninsula denumita Bennelong Point. Odata cu inaugurarea Casei Operei, podul Harbour a fost trecut pe locul doi in ceea ce priveste simbolistica orasului Sydney.
Sydney Harbour Bridge se afla in planurile autoritatilor locale inca din anul 1815, cand arhitectul Francis Greenway a propus construirea unui pod intre malurile portului Sydney pentru a usura transportul in aceasta zona. Aceasta propunere insa, nu a fost suficienta pentru a trezi o hotarare pentru initierea unui astfel de proiect.
In 1840, arhitectul naval Robert Brindley a facut si el o propunere de constructie a unui pod plutitor dar tot fara succes. Mai tarziu, in 1857, inginerul Peter Henderson a facut o alta propunere de construire a unui pod si a executat unul dintre cele mai vechi desene ale unui pod peste portul Sydney. Nici acesta nu a reusit sa convinga autoritatile sa ia vreo masura. In 1880, a fost propus un pod cu structura inalta ce era estimat la 850.000 de dolari, dar nici un rezultat.
In 1890, o comisie regala a stabilit ca exista un nivel foarte ridicat al traficului cu feribotul in zona portului Sydney, iar singura masura pentru fluidizarea traficului ar fi construirea unui pod intre cele doua maluri ale portului. Pentru ca in zona portului distanta intre maluri era prea mare, comisia a hotarat constructia de poduri mai mici in partea de vest a portului unde cele doua maluri erau mai apropiate. Constructia acestor poduri s-a datorat a fi insuficienta pentru traficul dintre cele doua parti ale orasului port, Sydney si North Sydney.
In anul 1900, guvernul condus de Sir William Lyne a organizat un concurs la nivel mondial pentru proiectarea si construirea unui pod peste portul Sydney. Cu aceasta ocazie un inginer local pe nume Norman Selfe, a participat la concurs cu proiectul sau castigand premiul al doilea pus in joc, in valoare de 500 de lire. Acesta prezentase proiectul unui pod suspendat cu un cost de 1.128.000 de lire. Premiul intai fusese castigat de un arhitect londonez, acesta implicand costuri de doua ori mai mari decat costurile proiectului lui Selfe.
Rezultatul primei competitii intra in controversa, iar in 1903 se organizeaza un alt concurs. De aceasta data castigator este proiectul inginerului Norman Selfe care prezenta un pod de otel in consola. Comisia constituita pentru evaluarea proiectelor din competitie este in unanimitate, fiind foarte multumita de planurile lui Selfe. Fiind satisfacator pentru comisie si ales pentru a fi concretizat, proiectul lui Selfe nu este demarat cu inceperea lucrarilor datorita unei schimbari de guvern si a unei crize economice.
|
|
Podul in consola cu care Norman Selfe castiga concursul in 1903
|
In 1914, guvernul deschide din nou problema traficului peste portul Sydney, astfel a fost numit inginer sef John Bradfield in conducerea proiectului unui sistem feroviar si a podului peste portul Sydnei. Acest proiect urma sa rezolve problema traficului peste port cu care se luptau autoritatile de zeci de ani. Inginerul John Bradfield prefera un pod in consola. Pentru aceasta este adoptat un proiect pentru construirea unui astfel de pod. Insa, datorita cheltuielilor foarte mari din timpul Primului Razboi Mondial acest proiect a fost respins.
Dupa terminarea Primului Razboi Mondial, inginerul Bradfield intentioneaza sa construiasca podul Sydney in consola. Dar, dupa o calatorie in Europa, in 1921, acesta se intoarce cu o noua viziune asupra podului sau ce urma sa se inalte peste portul Sydney. Acesta vedea mult mai potrivit in acest loc un pod din otel in arc.
In anul 1922 s-au scos la licitatie lucrarile de constructie la Sydney Harbour Bridge, iar firma de constructii britanica Dorman Long & Co a castigat licitatia.
Proiectul a inceput cu demolarea a sute de case, iar inceperea lucrarilor de constructie a avut loc in anul 1926. Piesele podului erau construite in ateliere, iar ansamblarea acestora pentru a construi arcul podului a inceput in 1929.
|
|
Lucrari de inceput la podul Sydney in 1926
|
Bradfield conducea lucrarile de proiectare si constructie prin inginerul sef al companiei de constructii care se afla in permanenta pe santier. John Bradfield intervenea doar in etapele cheie ale lucrarii.
Un alt inginer important in desfasurarea lucrarilor era inginerul sef tehnic al companiei Dorman Long & Co. Acesta, mai tarziu, devine presedintele Federatiei de Fier si Otel a Marii Britanii.
Compania Dorman Long & Co angajeaza arhitectul Ralph Freeman pentru a proiecta designul podului portului Sydney. Astfel, mai tarziu apare un conflict intre Freeman si Bradfield datorita neintelegerii intre acestia in ceea ce privea designul maretului pod din Sydney.
Arcul podului Sydney a fost construit de doua echipe de muncitori, o echipa a inceput lucrarea pe un mal, iar cealalta pe malul opus.
|
|
Sydney Harbour Bridge la 1930
|
Podul peste portul Sydney a fost proiectat cu sase benzi de circulatie rutiera, 4 linii feroviare si doua benzi pentru pietoni. Liniile feroviare si cele pentru pietoni fiind proiectate pe partile exterioare ale podului flancand benzile rutiere aflate pe axul podului.
Datorita eforturilor muncitorilor, bolta in arc a podului incepea sa capete forma dorita, astfel la data de 19 august 1930 arcul a fost inchis cu succes.
|
|
Sydney Harbour Bridge la 1930
|
Benzile rutiere si liniile feroviare, precum si conductele de apa, canalizare, liniile electrice si telefonice au fost montate in anul 1931.
La data de 19 ianuarie 1932, podul Portului Sydney a fost incercat de primul tren.
|
|
Primul tren pe podul Sydney
|
In timpul lucrarilor de constructie au murit 16 persoane in urma caderii de pe pod.
Costul lucrarilor s-au ridicat la circa 10 milioane de lire si au fost achitate pana in anul 1988.
|
|
Intrare pe Podul Portului la 1932
|
Sydney Harbour Bridge a fost deschis oficial la data de 19 martie 1932 si a reprezentat o mandrie nationala. Acesta inca mai este o mandrie si un simbol al Australiei, fiind impodobit cu artificii de sarbatori, de anul nou sau de ziua nationala a statului.
|
- (foto 1) Flickr, "Sydney Harbour", https://goo.gl/FgSt6X, publicat de user: thinkrorbot, (30 ianuarie, 2016), licenta:
domeniul public;
- (foto 2) David Shapinsky, "Fireworks, Sydney Harbour Bridge, 2000 Summer Olympics closing ceremony", https://goo.gl/ZFg427, Wikimedia Commons, publicata de user: Save-Me-Oprah, (08 aprilie, 2008), licenta:
domeniul public;
- (foto 3) Norman Selfe, "Sydney Harbour Bridge", https://goo.gl/1FcJAf, Wikimedia Commons, publicata de user: Wittylama, (10 mai, 2012), licenta:
domeniul public;
- (foto 4) State Library of New South Wales, "Stanley, S.B. Purves - photographs of the…", https://goo.gl/HgbqCR, Flickr, (18 mai, 2012), licenta:
nu sunt restrictii cunoscute privind drepturile de autor;
- (foto 5) State Records NSW, "Sydney Harbour Bridge, under construction", https://goo.gl/cfU0NB, Flickr, (19 ianuarie, 2006), licenta:
nu sunt restrictii cunoscute privind drepturile de autor;
- (foto 6) Samuel Wood, "Postcard photonegative of Sydney Harbour Bridge, 1 Oct 1930", https://goo.gl/ao1Evc, Flickr, publicata de: State Library of New South Wales, (08 ianuarie, 2010), licenta:
nu sunt restrictii cunoscute privind drepturile de autor;
- (foto 7) Hall & Co, "Harbour Bridge with first electric train…", https://goo.gl/vHYcCw, Flickr, publicata de: State Library of New South Wales, (22 septembrie, 2008), licenta:
nu sunt restrictii cunoscute privind drepturile de autor;
- (foto 8) Powerhouse Museum, "Train tracks on Harbour Bridge, 1932", https://goo.gl/DokWf4, Flickr, (18 decembrie, 2012), licenta:
nu sunt restrictii cunoscute privind drepturile de autor;
- SydneyHarbourBridge.com.au, "Sydney Harbour Bridge", https://goo.gl/fDzIQC, (Vizitat: 26 ianuarie, 2017);
- Wikipedia, "Sydney Harbour Bridge", https://goo.gl/Wjf11l, (Actualizat: 24 ianuarie, 2017), (Vizitat: 26 ianuarie, 2017).
|
|