Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiStivuirea cherestelei

Stivuirea cherestelei

 24 Aprilie 2020, 16:57  |   Florin Badea  |   Materiale de constructii

Stivuirea cherestelei
Fig. 1 - Schema cu stivuirea cherestelei

Dupa ce a fost debitat, lemnul este supus unei operatiuni de sortare pe criterii de calitate si dimensiuni. Pentru a se face deosebirea intre lemnul de calitate si cel de slaba calitate, se marcheaza la capatul materialului lemnos prin stampilare sau imprimare. Aceasta marcare se executa cu vopsea viu colorata pentru a se distinge usor.

Dupa ce se marcheaza, cheresteaua trebuie supusa unui proces de uscare. Uscarea cherestelei se face prin doua cai: pe cale naturala si pe cale artificiala. Uscarea pe cale naturala se executa in stive (figura 1).

Executarea stivei

Stivuirea cherestelei poate fi facuta in aer liber sub soproane. Soproanele trebuie sa asigure un loc uscat, iar cheresteaua sa fie asezata pe postamente din lemn sau beton. Postamentele din lemn sau beton trebuie sa fie suficient de inalte pentru a se asigura ventilatia aerului la partea inferioara a stivei. Platforma pe care se executa stiva trebuie sa fie la cel putin 25 cm fata de sol.

Stivele trebuie amenajate in spatiu deschis, astfel incat sa se asigure o distanta de minim 100 de metri de la zona de constructii sau zona forestiera. In acest mod este asigurata o circulatie corespunzatoare a aerului. Distantele dintre stive sau dintre stive si soproane trebuie sa fie suficient de mari pentru a se respecta normele de protectie impotriva incendiilor.

Stivuirea cherestelei trebuie sa aiba asigurat spatiu intre straturile de cherestea. Pentru aceasta, intre piesele de material lemnos se aseaza scanduri sau sipci de rezemare (figura 1).

Uscarea naturala a lemnului

Uscarea naturala a lemnului prezinta avantaje extrem de importante, acelea ca lemnul pierde apa intr-un ritm incet, natural, isi pastreaza culoarea uniforma si nu crapa. Singurul dezavantaj pe care il prezinta uscarea naturala este faptul ca durata procesului de uscare este mare, iar perioada anului in care se executa acest proces este de asemenea scurta, incepe in mai si se termina in septembrie.

Uscarea artificiala a lemnului

Uscarea pe cale artificiala se executa in spatii dotate cu instalatii speciale. Acest proces de uscare dureaza putin, acest fapt este datorat fortarii uscarii lemnului prin intermediul instalatiilor destinate in acest sens. Un alt avantaj foarte important al acestui mod de uscare a lemnului este acela ca dureaza mai putin.

Stivuirea cherestelei pe santier

Cheresteaua depozitata pe santier in vederea utilizarii in constructii, necesita stivuire pentru o buna pastrare pana la momentul punerii in opera. Pe santier, de obicei,stivuirea se face in aer liber, protezata de un acoperis simplu executat din tabla, carton asfaltat, lemn etc.

Pentru a executa o stiva pe santier este nevoie sa gasim un loc uscat si nivelat pe care sa-l curatam de vegetatie. Dupa ce asiguram acest loc, executam o platforma din talpi de beton sau lemn. Platforma nu trebuie sa fie pozitionata mai jos de 25 cm fata de sol, astfel este asigurat circuitul aerului.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/stivuirea-cherestelei.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Alte articole

  Clasificarea lemnului

Clasificarea lemnului dupa duritate

Pentru a obtine clasificarea lemnului dupa duritate este […]

Mai mult…

  Clasificarea lemnului pentru constructii

Clasificarea lemnului pentru constructii

Lemnul pentru constructii provine in urma taierii arborilor si […]

Mai mult…

  Soba de teracota

Cate caramizi intra la o soba de teracota?

In lucrarile de constructie a sobelor de teracota sunt utilizate […]

Mai mult…

  Umiditatea lemnului

Umiditatea lemnului pentru constructii

Umiditatea lemnului pentru constructii, si in special valoarea […]

Mai mult…

  Defecte de structura ale lemnului

Defecte de structura ale lemnului

Defectele de structura ale lemnului sunt modificari de natura […]

Mai mult…

  Rezistenta la compresiune a lemnului

Rezistenta la compresiune a lemnului

Rezistenta la compresiune a lemnului este o caracteristica […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook