Acasa » Tehnologii » Arhitectura si design interiorStilul baroc in arhitectura

Stilul baroc in arhitectura

 06 Martie 2019, 16:49  |   Florin Badea  |   Arhitectura si design interior

Stilul baroc in arhitectura
Stil baroc (Catedrala din Salzburg, Austria)

Stilul baroc este o manifestare artistica in arhitectura, pictura, sculptura si alte arte. Arhitectura baroc a aparut in Italia secolului al XVI-lea. Acest stil a preluat limbajul artistic roman al arhitecturii renascentiste pe care la folosit intr-un mod teatral relativ nou, de multe ori pentru a exprima gloria Bisericii Catolice.

Stilul baroc. Istorie si caracteristici

Promotorii arhitecturii baroc au fost doi arhitecti italieni, Gianlorenzo Bernini si Francesco Borromini. Acesti arhitecti au dat nastere formelor care mai de care mai complexe incorporand in operele lor realitatile politice si religioase care nu fusesera asimilate de curentul renascentist.

Biserica Sfanta Ecaterina din Vilnius, Lituania
Biserica Sfanta Ecaterina din Vilnius, Lituania

Stilul baroc in arhitectura este reprezentat de spatii mari, chiar gigantice; de obicei un spatiu central, enorm, deschis, de unde toata lumea putea vedea altarul intr-o biserica baroc; efectele teatrale si lumina provenita dintr-o cupola uriasa de deasupra sunt tot caracteristici stilului baroc; efectele dramatice exprimate de sculpturi aurite si de multe ori din bronz; utilizarea trompe-l'oeil - otehnica antica de pictura murala ce reprezinta holuri, usi, ferstre, executata cu scopul de a se da impresia unui spatiu mare.

Arhitectura baroc, prin bogatia ornamentelor sale, ofera stari si emotii pe de o parte, iar pe de alta ofera declaratia vizibila a bogatiei si in special puterii Bisericii Catolice.

Stilul baroc s-a extins, castigand tot mai mult teren in lumea catolicismului, uneori manifestandu-se si in exterior. Pe masura extinderii sale, barocul isi schimba balanta elementelor dominante in favoarea efectelor decorative.

Interior in stil baroc
Interior in stil baroc

Raspandirea in timp a stilului baroc a durat pana in secolul XX, iar ca spatiu, a ajuns pana in America Centrala si de Sud, dar si in Asia. Astfel, acest stil arhitectural poate fi considerat una dintre primele miscari culturale mondiale ce a fost acceptat de intreg publicul, de caracterul artistilor, dar si de imprejurimile locale, evidentiandu-si caracterul dominant.

Stilul baroc in Romania

In Europa, stilul baroc cunoaste o raspandire ampla pe tot parcursul secolului al XVII-lea. Odata cu alipirea Transilvaniei la Imperiul Habsburgic, in secolul al XVIII-lea, in aceasta regiune incepe constructia de cladiri reprezentative catolicismului. Stilul baroc se manifesta in Transilvania pana in secolul XX. Primele constructii baroc sunt bisericile catolice urmate de cele protestante, care schimba radical aspectul spatiului sacral. Incet, barocul a reusit sa ia amploare si in zona din afara bisericii.

Palatul Banffy din Cluj
Palatul Banffy din Cluj-Napoca

In satele transilvanene stilul baroc a fost preluat si adaptat unor posibilitati ale locului dezvoltand o unitate stilistica locala, cu diferente in localitatile din sudul Transilvaniei. Tendinta spre maretia arhitecturii baroc a fost limitata la puterea economica locala a satelor transilvanene, rezumandu-se de multe ori, doar la o dezvoltare artistica in stil baroc a interiorului bisericilor.

Constructii baroc reprezentative din Romania sunt: Palatul Brukenthal din Sibiu, Palatul Banffy din Cluj etc. Toate orasele din Transilvania au cel putin o biserica in stil baroc. Cele mai cunoscute sunt: Biserica Piarista din Cluj, Biserica Santul Ioan Botezatorul din Tg. Mures, Catedrala Sfantul Gheorghe din Timisoara, Catedrala Sfanta Treime din Blaj etc.

Bibliografie
 1. (foto. 1) Braxmeier H., "Catedrala din Salzburg, Austria", Pixabay.com, https://goo.gl/A4bF38;
 2. (foto. 2) Pixabay.com/User:Websi, "Biserica Sfanta Ecaterina din Vilnius, Lituania", https://goo.gl/qzJVop;
 3. (foto. 3) Wolter T., "Interior in stil baroc", Pixabay.com, https://goo.gl/rfZ3qE;
 4. (foto. 4) Wikipedia.org/Utilizator:Roamata, "Palatul Banffy din Cluj-Napoca", https://goo.gl/CCY78z;
 5. Stefan C., "Pe urmele barocului taranesc din Transilvania", Editura ASTRA Museum, Sibiu 2012;
 6. Melvin J., "ISME - Sa intelegem stilurile arhitecturale", Editura RAO, 2006;
 7. Wikipedia.org, "Baroque architecture", https://goo.gl/LwgSjQ.
Alte articole

  Stilul shabby chic

Stilul shabby chic. Ce este acesta si cum a aparut

Stilul shabby chic este un stil artistic […]

Mai mult…

  Firida

Ce este firida?

Firida este un gol in interiorul unui perete, fara a raspunde la exterior […]

Mai mult…

  Ajur

Ce este un ajur ca element de arhitectura?

Ajurul in arhitectura este un corp, de obicei […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook