Acasa » Tehnologii » ElectriceSchema lustra cu 3 becuri

Schema lustra cu 3 becuri

 20 Martie 2022, 08:21  |   Florin Badea  |   Electrice

Schema electrica a unei lustre cu 3 becuri este parte a unei arhitecturi de circuit electric a unei locuinte. Circuitul electric pentru o astfel de lucrare asigura functionarea unei lustre electrice cu doua, trei sau mai multe becuri, sau a unui candelabru. In general, cele mai populare sunt lustrele cu trei becuri, care sunt actionate prin intermediul unui intrerupator electric monopolar dublu.

Actionarea unei lustre cu 3 becuri se face respectand schema electrica care pune in functiune becurile prin functionarea unuia, doua sau toate trei (Figura 1/Tabelul de mai jos). Pentru aceasta, este necesar un minim de echipament, precum: 1 lustra cu trei becuri, 1 doza de legatura, conductori (faza si nul) si un intrerupator monopolar dublu (cu doua clape).

Schema lustra cu 3 becuri
Fig. 1 - Schema lustra cu 3 becuri

Utilizarea conductorilor si legaturile din doza se executa aplicand schema unui circuit cu 3 becuri din Figura 1. Circuitul electric incepe in doza de legatura, prevazuta cu un conductor pentru faza (L) si un conductor pentru nul (N), din care pleaca circuitul electric. In primul rand, conductorul nul (albastru) este directionat catre lustra si, dupa cum putem observa in schema electrica, acesta ajunge la fiecare bec in parte. In al doilea rand, conductorul pentru faza/L (maro) merge catre intrerupator de unde pleaca cate un conductor de la fiecare clapa de intrerupere a circuitului electric (Figura 2), in situatia noastra doua clape, catre lustra, unde sunt legate unul pentru a controla doua becuri, iar altul pentru a controla un bec.

Legare intrerupator dublu
Fig. 2 - Legare intrerupator dublu

Legatura conductorilor la nivelul intrerupatorului este detaliata in Figura 2. Este bine de stiut faptul ca majoritatea intrerupatoarelor au o schema pe ele sau contin date care ajuta la legarea conductorilor. Semnul L reprezinta locul de legare a conductorului pentru faza/L, 1 si 2 reprezinta iesirile care merg catre becuri.

Tabel - Pozitia lustrei cu 3 becuri (Pornit/Oprit) in functie de pozitia clapelor intrerupatorului

Pozitia clapa 1 Pozitia clapa 2 Pozitia becurilor (lustra cu 3 becuri)
Oprit
Oprit
Oprit
Bec opritBec opritBec oprit
Pornit
Pornit
Pornit
Bec pornitBec pornitBec pornit
Oprit
Pornit
Pornit
Bec opritBec opritBec pornit
Pornit
Oprit
Pornit
Bec pornitBec pornitBec oprit

Aceasta este schema electrica a unei lustre cu 3 becuri clasica, insa daca utilizam un intrerupator monopolar triplu, atunci putem actiona fiecare bec independent. Exista nenumarate variante si combinatii care pot fi applicate in acest tip de iluminare a unei incaperi prin intermediul unei lustre, sau a unui candelabru, insa aceast tip de schema electrica este cel mai utilizat. Intelegandu-l pe acesta de baza, se pot realiza altele mai complexe.

Alte articole

    Simbol curent alternativ

Simbol curent alternativ

Simbolul curentului alternativ este materializat printr-o linie serpuita […]

Mai mult…

    Schema electrica cap-scara

Schema electrica cap-scara

Schema cap scara este o schema electrica care se aplica unui […]

Mai mult…

    Culori cabluri electrice

Culori cabluri electrice. Codul culorilor

Culorile cablurilor electrice nu sunt alese aleatoriu […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook