Acasa » Tehnologii » ElectriceSchema electrica bec-intrerupator

Schema electrica bec-intrerupator

 21 Martie 2022, 09:43  |   Florin Badea  |   Electrice

Cea mai simpla schema electrica este schema unui circuit care implica minim un bec si minim un intrerupator electric. Schema electrica bec-intrerupator, asigura minimul de materiale electrice necesare pentru a ilumina o incapere/un spatiu. Pentru aceasta lucrare electrica simpla este necesar un minim de materiale electrice, cum ar fi un intrerupator electric monopolar simplu (dintr-ala cu o singura clapa), un bec (lampa/bec cu dulie), conductor electrici si o doza de legatura.

Schema electrica bec-intrerupator
Fig. 1 - Schema electrica bec-intrerupator

Acest tip de circuit electric simplu asigura montarea unuia sau mai multor corpuri de iluminat (bec/lampa) legate in serie. Pentru a asigura actionarea becului in acest circuit, asa cum observam in schema electrica bec-intrerupator din Figura 1, mai intai trebuie sa incepem cu doza de legatura echipata cu conductori electrici (faza/L si nul/neutru/N). Din doza pleaca conductorul pentru faza (L, de preferat de culoare maro) catre intrerupatorul electric monopolar simplu, apoi, acelasi conductor se intoarce in doza pentru a fi legat si orientat catre bec. In acest fel, vom asigura intreruperea curentului electric pe faza, asa cum este obligatoriu. Conductorul pentru nul (N/neutru, de preferat albastru) pleaca din doza direct catre bec.

Legare intrerupator
Fig. 2 - Legare intrerupator monopolar simplu

Legaturile conductorului electric pentru faza la nivelul intrerupatorului se fac foarte simplu, in plus, orice intrerupator din comert detine indicatii pe spatele acestuia cu privire la executarea legaturilor conductorilor (Figura 2).

Tabel - Pozitia becului (Pornit/Oprit) in functie de pozitia clapei intrerupatorului

Pozitia clapei intrerupatorului Pozitia becului
Oprit
Oprit
Bec oprit
Pornit
Pornit
Bec pornit

Desi schema electrica bec-intrerupator este una foarte simpla este foarte important ca aceste lucrari sa se execute de personal calificat, intrucat exista riscul electrocutarii ce poate cauza moartea.

Alte articole

    Schema lustra 3 becuri

Schema lustra cu 3 becuri

Schema electrica a unei lustre cu 3 becuri este parte a unei arhitecturi […]

Mai mult…

    Simbol curent alternativ

Simbol curent alternativ

Simbolul curentului alternativ este materializat printr-o linie serpuita […]

Mai mult…

    Schema electrica cap-scara

Schema electrica cap-scara

Schema cap scara este o schema electrica care se aplica unui […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook