Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiRezistenta la inget-dezghet (rezistenta la gelivitate) a materialelor

Rezistenta la inget-dezghet (rezistenta la gelivitate) a materialelor

 30 Ianuarie 2019, 21:22  |   Florin Badea  |   Materiale de constructii

Rezistenta la inget-dezghet

Rezistenta la inghet-dezghet mai este numita si rezistenta la gelivitate si reprezinta capacitatea materialelor de a-si pastra proprietatile mecanice sub efectul trecerii apei din faza lichida in faza solida (inghet). Rezistenta la inghet dezghet (rezistenta la gelivitate) se apreciaza dupa numarul maxim de cicluri succesive inghet-dezghet, pe care le poate suporta un material fara ca micsorarea rezistentelor mecanice si pierderea de greutate sa scada sub anumite limite stabilite (prin norme) pentru fiecare material.

Ca indice de comparatie sunt probele martor care au fost confectionate din acelasi material. Acestea nefiind expuse la efectul inghetului si dezghetului succesiv.

La trecerea din faza lichida in faza solida, apa isi mareste volumul si supune peretii porilor la solicitari mecanice, de intindere. Cand forta de expunere produsa de gheata depaseste coeziunea materialului acesta se rupe.

Trecerea apei de la faza lichida la faza solida se face cu o crestere de volum de cca. 10%. Din aceasta cauza se poate considera a fi rezistente nimai materialele la care absorbtia de apa dupa volum in momentul inghetului are valori maxime de 90% din volumul porilor deschisi.

Daca luam in calcul neuniformitatea de distributie a apei in materiale si neuniformitatile de structura a materialelor, putem considera ca umplerea cu apa a maxim 80% din volumul porilor deschisi nu este periculoasa.

Rezistenta la inghet-dezghet a materialelor depinde si de rezistentele mecanice si bineinteles de coeficientul de inmuiere.

Cu cat rezistenta la compresiune este mai mare cu atat rezistenta la inghet-dezghet este mai mare

Pericolul distrugerii materialelor prin expunerea acestora la fenomenul inghet-dezghet scade odata cu rezistenta la compresiune. Astfel, pentru materialele cu rezistenta la compresiune mai mare de 100 kgf/cm2, pericolul nu este mare.

Materialele argiloase au cea mai slaba rezistenta la inghet-dezghet

Substantele argiloare prezinta o influenta negativa asupra gelivitatii. Acestea determina si un coeficient de inmuiere scazut.

Exista lucrari unde conditiile de rezistenta la inghet-dezghet sunt mai severe, precum: fatade, cladiri importante, poduri, constructii hidrotehnice etc. Aici este necesar sa se determine experimental in laborator rezistenta la inghet-dezghet pentru materialele folosite la aceste lucrari.

Metode de determinare a rezistentei la inghet-dezghet

Metoda frigiderului

Aceasta metoda se bazeaza pe proprietatea de a mentine o temperatura scazuta si constanta cu ajutorul unui sistem reglabil (frigider), intr-un spatiu inchis. Temperaturile pot fi realizate prin intermediul unui frigider (masini frigorifice) in care se adauga probele (epruvetele).

Metoda cutiei de racire

Pentru aceasta metoda se foloseste o instalatie de racire dintr-o cutie de lemn cu pereti dubli intre care se adauga rumegus pentru izolare si o cutie din tabla zincata in care se gasesc probele. Agentul de racire este format din gheata si sare in raport de 2:1 din greutate. Acest amestec determina o temperatura de - 18℃.

Metoda cristalizarii de saruri

Este o metoda folosita in special la betoane, caramizi, pietre de constructii etc. In aceasta situatie, efectul de inghet-dezghet de datoreaza cristalizarii (sulfat de sodiu, sulfat de magneziu) in masa materialului.

Practic se efectueaza mai multe cicluri, dupa cum urmeaza: in primul ciclu materialul in stare uscata se introduce intr-o solutie saturata de sulfat de sodiu sa de magneziu, unde se pastreaza 20 de ore; dupa acest timp materialul se scoate si se usuca 4 ore intr-o etuva la 110℃, se pastreaza inca 4 ore in aer la temperatura ambianta; se introduce din nou in solutie si fazele se repeta identic cu deosebirea sa durata de pastrare in solutie se reduce la 4 ore. Dupa epuizarea ciclurilor prescrise se fac observatii vizuale si incercari de rezistenta la compresiune si de pierdere a greutatii. In timpul acestor cicluri cristaline de sulfat cresc si preseaza peretii materialului cu o forta mai mare decat cea dezvoltata de trecerea apei din faza lichida in faza solida.

Alte articole

    Otel beton

Greutate specifica otel beton in funtie de diametru

Greutatea specifica a otelului beton […]

Mai mult…

    Otelul beton BST

Otelul beton BST

Otelul beton BST este o marca de otel beton relativ noua in tara noastra […]

Mai mult…

    Ce este cimentul alb?

Ce este cimentul alb?

Cimentul alb face parte dintr-o categorie de cimenturi speciale obtinute […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook