Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Reteta sapun de casa cu soda caustica

Reteta sapun de casa cu soda caustica

 04 Aprilie 2024, 19:22  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Reteta sapun de casa

In acest articol voi prezenta o reteta de sapun de casa cu soda caustica, respectiv o reteta veche pentru sapun de casa cu lesie, gasite intr-un manual vechi din 1929. Aceaste retete vechi de sapun de casa sunt prezentate asa cum au fost redate in acest manual si le gasiti in continuarea articolului.

Ingrediente pentru reteta sapun de casa cu soda caustica

Principalele ingrediente pentru aceasta reteta de sapun de casa cu soda caustica sunt:

  • 4 litri de apa de ploaie;
  • 1 kg de grasime;
  • 1 lingura de supa de sare;
  • 250 grame de soda caustica.

Modul de preparare reteta sapun de casa cu soda caustica

Se dizolva soda caustica in apa de ploaie si se fierbe cu grasime sau ulei, pe un foc potrivit, mestecand mereu. Cand a ajuns sa se ia pe lingura, se adauga si sarea, care accelereaza inchegarea, se mai da un clocot apoi se da jos de pe foc.

Dupa ce s-a dat jos de pe foc se adauga niste crengi de pelin.

Se lasa pana a doua zi si se rastoarna, apoi se taie bucati.

Reteta veche pentru fabricarea sapunului de casa cu lesie

Inainte de a proceda la facerea sapunului propriu zis trebuie sa ne pregatim lesie in modul urmator. Se pun 40 kg cenusa cernuta sau mai bine zis se umple trei sferturi un butoi care se mesteca cu 2 kg de var stins - varul limpezeste bine sapunul (stingerea varului se gaseste in articolul urmator: Cum se executa stingerea varului). Se pune intr-un butoi prevazut cu cep la fund, pe fundul butoiului punandu-se patru lemne si cateva fire rasfirate de nuiele. Peste ele se aseaza o carpa rara de strecurat. In carpa se aseaza cenusa cu varul si se varsa peste ea 40 litri de apa clocotita, umplandu-se vasul. Prin gaura din fundul butoiului se scurge peste noapte o lesie neagra.

Dupa ce lesia scursa s-a racit se incearca prin punerea unui ou intreg in ea. Daca oul se ridica deasupra lesia este buna pentru fabricarea sapunului.

Lesia se pune intr-un recipient mare de 50 litri (caldare, ceaun), umplandu-se jumatate. In vasul cu lesie in cantitate de 20-25 litri de lesie tare si rece se pun 4 kg de seu ori alt tip de grasime.

Se fierbe lesia in acest recipient de 50 litri 4 ore si se mesteca cu un facalet de lemn anume facut. Ca sapunul sa nu dea in foc cand se umfla, se mai pune in el cate o ulcica de lesie mai slaba. Aceasta lesie mai slaba se face din cenusa din butoi, peste care s-a varsat a doua oara 20 litri de apa clocotita. Cand este gata se pune un pumn de sare si se mai lasa sa fiarba o jumatate de ora. Daca se alege sapunul, se culege cu o lingura si se varsa intr-o lada gaurita peste o panza uda cu textura rara.

Se intampla ca sapunul sa fie sfaramicios la taiere, asta inseamna ca a fost lesia prea tare. Daca se intampla acest fenomen de sfarmare la taiere sapunul trebuie sa se mai fiarba odata cu putina lesie slaba sau apa.

Sapunul fabricat astfel, inchegat si rece, se taie feli. Lesia ramasa in vasul in care a fiert se incheaga si asa se poate taia bucati mari si se poate pastra pe o scandura.

Daca se bate cu o matura de nuiele lesia pana nu e de tot inghegata, se face din ea un sapun moale.

Alte articole

    Mecanisme simple. Parghia

Mecanisme simple. Parghia

Inca din epoca preistorica, omul a cautat sa-si usureze munca, folosind diferite unelte […]

Mai mult…

    Ce este un fenomen fizic

Ce este un fenomen fizic? Definitie

Pentru a intelege mai bine vom lua ca exemplu un corp precum […]

Mai mult…

    Proprietatile lichidelor

Proprietatile lichidelor: densitatea, vascozitatea etc.

In acest articol vom vorbi despre proprietatile lichidelor cele […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook