Acasa » Tehnologii » Amenajari interioarePrepararea varului pentru zugravit

Prepararea varului pentru zugravit

 05 Aprilie 2024, 16:42  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de finisaj, Amenajari interioare, Amenajari exterioare

Prepararea varului pentru zugravit

Prepararea varului pentru zugravit in conditiile autentice ale perioadei in care acesta era cea mai important mijloc de zugravit peretii. O reteta originala de preparare a varului pentru spoit (zugravit) este redata mai jos, asa cum este scrisa in anul 1929 in pag. 17 din Cursul de gospodarie in conformitate cu programele in vigoare a scoalelor secundare, profesionale, normale, comerciale si menaj de fete.

Pentru o perioada a secolelor trecute, varul a reprezentat una dintre vopselurile cele mai utilizate, asa cum era scris in manualul mintit:

Varul constituie una din vopselele cele mai agreabile, higienice si ieftine, pentru care motiv este la indemana oricarui om nevoias.

El trebuie cumparat dela o casa de incredere, observandu-se ca piatra de var sa fie intreaga si bine arsa.

E bine sa se incerce, spargandu-se pentru a se constata daca n'a ramas piatra nearsa. Si greutatea este un indiciu. Sa se evite varul sfarmat sau acela care are aspectul de imbranzit, ceeace denota ca a fost inghetat sau atins de umezeala.

Asa cum putem observa, calitatea varului de la acea vreme este una redusa si problematica.

Prepararea varului pentru spoit (zugravit)

Urmarind reteta originala folosita in prepararea varului pentru zugravit, constatam urmatorii pasi in stingerea varului:

Varul ales de pietre, se stinge in modul urmator: Se pune var 1 kg pentru 2 metri patrati de zidarie, intr-un vas de lemn sau intr-o galeata si se toarna putina apa deasupra lui.

Cand a inceput sa fiarba, se mai toarna apa si se amesteca cu o lopatica cu coada lunga pentru ca stropi de var sa nu atinga pe cel ce mesteca. Trebuie multa grija la potrivirea cantitatii de apa, caci de aceasta atarna calitatea varului. Daca se toarna prea putina, varul se transforma in pulbere, care amestecata in urma cu apa, se curata de pe perete, dupa ce s-a spoit; iar prea multa apa la inceput, il inneaca si, pus pe pereti, crapa; asa ca trebuie observata de aproape si cu multa atentie aceasta operatie. Cand a luat aspectul laptelui e o proba ca a fost bine stins, se lasa atunci sa se raceasca cel putin 24 ceasuri si in urma se intrebuinteaza. Pus pe pereti indata ce a fost stins, cald, se curata de pe perete; acelas lucru se intampla daca se lasa sa inghete, fiind stins. Dupa ce s-a racit bine, i se adauga nisip 1 kg la 10 kg var ca un pumn la o galeata si putina apa albastrita cu sineala, pentru a prezenta o coloare mai placuta ochiului, devenind mai alb.

Nisipul, inainte insa de a fi pus, se spala in 5-6 ape pana nu mai iese din el negreala, ceeace inseamna ca nu mai contine pamant. El impiedica varul de a se lua depe pereti, si de a crapa. E bine sa se mai adauge si un pumn de cenusa de lemn tare, bine cernuta, caci astfel el va inflori peretii, dandu-le o coloare mai alba prin neutralizarea coloarei fumegande.

Spoirea cu var a peretilor trebuie reinoita adesea, spre a-i prelungi durata i se adauga un fixativ, ori silicat de potasa, ori piatra acra, in proportie de 10 kg la 100 litri de apa de var, ori sapun topit, ori lapte un litru la 10 kg var.

Sarea de bucatarie adaugata in apa de var (pana la saturatie), nu lasa varul sa se cojeasca de pe pereti.

Spoitul cu var hidraulic tine mai mult timp decat cu var ordinar.

Stingerea varului se poate face cu mult inainte de nevoie, chiar iese mai alb, mai frumos.

Bibliografie
  1. M. G. Dobrescu, Curs de gospodarie in conformitate cu programele in vigoare a scoalelor secundare, profesionale, normale, comerciale si menaj de fete, pag. 17, Editia I-a, Tiparita in 5000 exemplare, Ed. Librariei COCEC & Co., Societate Anonima, 1929
Alte articole

    Ce inseamna canvas?

Ce inseamna canvas?

Cuvantul "canvas" nu exista in Dictionarul explicativ al limbii romane […]

Mai mult…

    Clase trafic parchet

Clase trafic parchet

Alegerea parchetului pentru pardoseala, care sa satisfaca […]

Mai mult…

    Executare soba

Executare soba de teracota cu 5 fumuri

In planurile de executie a sobelor se indica cu […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook