Podul peste raul Olt de la intrarea in municipiul Slatina dinspre Craiova este simbolul resedintei judetului Olt. Acest statut nu il merita doar datorita importantei rutiere deosebite sau a aspectului maret pe care il afiseaza, ci mai ales a importantei istorice, arhitecturale si simbolice a acestuia. De ce importanta simbolica? Pentru ca podul peste olt de la Slatina a unit pentru prima oara pamanturile Tarii Romanesti pe care Oltul le separa pana in 1847. In acest an a fost construit, pe locul podului de astazi, primul pod peste olt.
Inca de la inceputul istoriei orasului Slatina, oamenii treceau Oltul prin intermediul unor "poduri plutitoare miscatoare" mai exact un ansamblu de plute ce traversau raul de pe un mal pe altul. Aceste "poduri", foarte vulnerabile la curentii raului, au fost folosite sute de ani. Aceasta metoda folosindu-se pana in anul 1846, si chiar mai tarziu dupa cum vom vedea mai incolo. In anul 1846, autoritatile au decis construirea unui pod solid din lemn ce urma sa uneasca cele doua maluri ale raului Olt. Tara Romaneasca, in acea vreme, era condusa de domnitorul Gheorghe Bibescu. Acesta a solicitat seviciile a diferiti mesteri, atat romani cat si straini, pentru a concretiza planul unui pod peste Olt la intrare in Slatina.
Cu ocazia primei sarbatori a anului bisericesc crestin ortodox si anume Nasterea Maicii Domnului, s-a sarbatorit si inaugurat primul pod peste Olt. Astfel, pe data de 8 septembrie 1847, cele doua regiuni ale Tarii Romanesti, Oltenia si Muntenia, erau legate simbolic prin intermediul primului pod peste Olt.
Pentru ca Oltul nu era amenajat pentru a fi controlat, ca in zilele noastre, acesta inunda deseori zonele din apropierea malurilor sale, iar curentii apei erau foarte puternici. Astfel podul, care era in cea mai mare parte din lemn, a devenit victima curentilor raului, acesta fiind distrus complet. Dupa ce primul pod peste olt a fost distrus, trecerea raului s-a continuat sa se faca cu vechile "poduri miscatoare".
Aceste plute au functionat pana in 1867. In acest an a fost terminat un alt pod, de data aceasta mai solid, insa tot din lemn, dar sustinut pe piloni solizi din piatra. Aceasta constructie, inceputa in vremea lui Alexandru Ioan Cuza, a fost terminata in 1867 cand principatele romane se aflau sub domnia principelui Carol I.
Intre anii 1870 - 1875, al doilea pod peste olt, care era de fapt un ansamblu de doua poduri, unul peste Beica si unul peste Olt, a fost luat de apele nestapanite ale raului la fel ca predecesorul sau inaugurat la 1847. Trecerea raului fiind asigurata cu ajutorul vechilor "poduri miscatoare umblatoare".
Urmeaza o perioada grea pentru Romania. In 1877 Romania intra in razboiul Ruso-Turc de partea Imperiului Rusiei. Dupa terminarea razboiului si obtinerea independentei fata de Imperiul Otoman in 1878, precum si transformarea Romaniei in regat la 1881, incep o serie de lucrari de infrastructura in scopul dezvoltarii noului regat. Astfel, la inceputul perioadei de dezvoltare a Regatului, la Slatina, precum si in toate zonele tarii, se iau masuri de improspatare si modernizare a infrastructurii. In perioada acestor ani se hotaraste si constructia unui pod metalic peste Olt.
|