Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiPigmentii de culoare galbena

Pigmentii de culoare galbena

 30 Aprilie 2020, 22:30  |   Florin Badea  |   Materiale de constructii

Pigmentii de culoare galbena sunt substante folosite la colorarea vopselelor pentru zugraveli si vopsitori. Printre cei mai cunoscuti dintre acesti pigmenti se numara: galbenul de cadmiu, galbenul de crom, galbenul de zinc, ocrul si siena.

Ocrul

Ocrul

Ocrul este o argila de culoare galbena, rosie sau bruna. Culoarea acestei argile este data de oxizii de fier din structura sa. Datorita cantitatii mai mari sau mai mici de oxid de fier din compozitie, ocrul are diferite nuante de galben, de la galben deschis pana la portocaliu. Culoarea bruna a ocrului este oferita de oxidul de fier.

Ocrul poate contine var in compozitie, iar in functie de acesta exista ocru gras, cand cantitatea de var este mai mica si ocru slab cand cantitatea de var creste. Ocrul gras prezinta o putere mai mare de acoperire si detine capacitatea de a se usca mai rapid.

Ocrul mai contine si adaosuri de substante organice, ipsos si carbonat de calciu, aceste adaosuri influenteaza semnificativ nuanta culorii si calitatea acestui pigment.

Daca este incalzit la temperaturi cuprinse intre 130 si 150 de grade, ocrul galben se transforma in rosu. Ocrul galben este foarte rezistent la alcalii, lumina si factori externi, este insolubil in apa si partial solubil in acizi. Este un pigment foarte rezistent, din acest motiv este foarte utilizat la in domeniul zugravelilor si vopsitoriilor, mai ales la prepararea grundurilor.

Siena

Siena

Siena este un pigment colorat in galben-brun, cu nuante diferite. Este obtinut din hidratul pur de oxid de fier careia i se adauga cantitati mici de nisip, cuart, argile si derivati organici. Spre deosebire de ocru siena contine o cantitate mai mare de oxid de fier (60%).

Siena naturala detine o foarte mare capacitate de absorbtie a uleiului. Dupa calcinare aceasta capacitate se diminueaza. Puterea de acoperire a sienei naturale este mica.

Galbenul de crom

Galben de crom

Acest pigment se obtine din crom de plumb galben, cu diferite nuante. Este un pigment otravitor si se innegreste sub actiunea hidrogenului sulfurat si isi ia culoarea rosie sub actiunea varului, iar la actiunea luminii se inchide la culoare. Rezista foarte bine la actiunea factorilor externi si protejeaza foarte bine suprafetele metalice, avand o putere mare de acoperire si colorare.

Galbenul de zinc

Galben de zinc

Acest pigment este un cromat de zinc cu continut de potasiu, apa si anhidrida cromica. Detine o culoare de galben deschis precum lamaia. Are putere de acoperire si colorare mijlocie.

Acest pigment protejeaza foarte bine suprafetele metalice impotriva coroziunii. aparand metalul impotriva coroziunii pana la 8 ani.

Galbenul de cadmiu

Galben de cadmiu

Acest pigment este o sulfura de cadmiu de culoare galbena ce variaza de la galben lamaie pana la nuante inchise. Nu este otravitor si se dizolva in acizi, dar nu se dizolva in apa si in baze alcaline. Are o putere de acoperire foarte mare si este utilizat in colorarea vopselelor pe baza de ulei si cele pe baza de apa.

Alte articole

    Ce contine vopseaua lavabila

Ce contine vopseaua lavabila

Cele mai des substante de acest gen ce se pot gasi in compozitia […]

Mai mult…

    Istoria vopselei

Istoria vopselei

Vopseaua este un lucru care face parte din viata noastra inca din viata noastra […]

Mai mult…

    Dimensiuni si tipuri de cuie

Dimensiuni si tipuri de cuie

In ceea ce privesc lucrarile de constructii, cuiele sunt materiale […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook