Acasa » Blog › Palatul Societatii de Asigurari „Generala”
|
Palatul Societatii de Asigurari „Generala”
|
Palatul Societatii de Asigurari "Generala" (Bucuresti, Romania)
|
Centrul vechi al Bucurestiului este o zona din centrul capitalei unde istoria se gaseste la tot pasul. Aceasta zona este pozitionata intre patru mari bulevarde ale capitalei si anume Calea Victoriei, Regina Maria, Hristo Botev si Splaiul Independentei. Toata zona este impanzita de cladiri de o importanta deosebita pentru arhitectura si istoria Bucurestiului. Dintre acestea, cea care face si subiectul articolului nostru, este Palatul Societatii de Asigurari "Generala", care astazi este sediul central BCR (Banca Comerciala Romana). Aceasta este pozitionata pe latura de nord a Centrului Vechi, pe bulevardul Regina Elisabeta, vizavi de Universitatea din Bucuresti, dominand prin imaginea sa arhitecturala aceasta zona.
Constructia cladirii palatului Societatii de Asigurari "Generala", a carei inaugurare a fost facuta in anul 1906, a reprezentat parte a perioadei inceputului secolului al XX-lea care a schimbat arhitectura urbana a capitalei oferind o noua imagine Bucurestiului.
|
Pentru ca aceasta minunata opera de arta arhitecturala a stilului eclectic sa ia nastere a trebuit sa fie proiectata de un bun arhitect, acesta se numea Oscar Maugsch.
Oscar Maugsch este un arhitect de origine germana care s-a nascut in Iasi in data de 13 decembrie 1857 si a obtinut cetatenia romana in anul 1894, cetatenie ce i-a fost acordata de Carol I.
Oscar Maugsch si-a pus amprenta pe arhitectura Bucurestiului prin constructiile publice executate in maniera stilului sau. Acesta a executat cladiri precum Banca de Scont, situata la intersectia str. Lipscani cu str. Eugen Caranda, Banca de Credit Roman de pe str. Stavropoleos, Palatul Societatii de Asigurari "Generala" despre care vorbim in acest articol, precum si numeroase cladiri civile, din care amintim: Casa Elena Cantacuzino, Casa Olanescu, Casa Sabba Stefanescu etc.
|
|
Piata I. C. Bratianu (astazi Piata Universitatii) la inceputul secolului al XX-lea.
Avem in imagine, de la stanga la dreapta, Palatul Societatii de Asigurari "Generala" (astazi sediul central BCR), Monumentul I. C. Bratianu (astazi inexistent, acesta fiind demolat de regimul comunist in vara anului 1948) si Cladirea Universitatii Bucuresti.
|
Constructia cladirii palatului Societatii de Asigurari "Generala" s-a executat in curtea Palatului Sutu, palat care astazi adaposteste Muzeul Municipiului Bucuresti. In aceasta zona, unde astazi se gaseste sediul central al BCR (Banca Comerciala Romana) se afla gradina palatului.
Impreuna cu Palatul sediului Departamentului pentru Lupta Antifrauda, care este construit in "oglinda" dar cu o arhitectura diferita, palatul sediului central BCR marcheaza intrarea in Centrul Vechi al capitalei prin partea de nord. Cele doua cladiri flancand simetric intrarea spre strada Toma Caragiu oferind un platou larg pavat. Pe platoul dintre cele doua palate se gaseste statuia lui Mihai Viteazul calare si alte trei statui ce ii reprezinta pe Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Lazar si Spiru Haret.
In anul 1944, bombardamentele celui de-Al II-lea Razboi Mondial au facut pagube in randul a numeroase cladiri ale Bucurestiului, printre acestea se numara si Palatul sediului BCR de astazi. Acesta a fost grav avariat avand segmentul corpului cupolei din dreapta distrus in intregimea fatadei acestuia, cupola ramanand intreaga.
|
Bibliografie:
- Arhiva de arhitectura, "Oscar Maugsch", https://goo.gl/ggnC2f, (Accesat 4 noiembrie, 2016);
- Diaconu, Gelu, "1944, an negru in istoria Bucurestilor", Centrul Vechi, https://goo.gl/zHD53G, (31 august, 2012).
- Vasile, Lucian, "Bucuresti - Palatul Societatii de Asigurari "Generala"", Atunci si acum blog, https://goo.gl/frX5Fz, (8 martie, 2009);
|
|