CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogOpera din Paris

Opera din Paris (Opera Garnier)

30 Ianuarie 2016, 11:50   |  Florin Badea  |  Comentarii
Opere si teatre, Cladiri, Constructii din lume,
Opera din Paris
Opera din Paris

Construita dupa planurile arhitectului francez Charles Garnier, la ordinul regelui Napoleon al III-lea, aceasta facand parte dintr-un proiect de modernizare a orasului in anul 1852. In 1860 Napoleon al III-lea impreuna cu baronul Haussmann (un planificator civic francez, prin intermediul caruia Parisul a fost replanificat) au organizat un concurs pentru desemnarea arhitectului ce avea sa construiasca cladirea operei, un important element al proiectului. In urma concursului, castigatorul, spre surprinderea tuturor, era un tanar artist absolvent al scolii pariziene de arhitectura, pe numele sau Charles Garnier.

Inspirat de Teatrul din Bourdeaux, opera a arhitectului Victor Louis, Garnier executa o cladire de proportii in stil neobaroc cu o suprafata de 11.237 m2. Constructia respecta un tipar al cladirilor pariziene foarte raspandit la acea vreme.

Scara Operei din paris
Scara din sala de la intrare
Sursa foto: user:scarletgreen, prin Flickr

Intrarea in cladire da intr-o sala foarte spatioasa cu un tavan sprijinit pe coloane grupate cate doua. Aceasta prezinta decoratatiuni din marmura si mozaic lucrate foarte atent, creind o atmosfera luxoasa si primitoare. Sala se continua cu o scara mare, creand un spatiu larg de acces catre locurile spectatorilor din sala de spectacol. Scara larga si lunga de 30 de merti este dotata cu balustrade, cariatide si trepte de marmura ce creaza un spectacol arhitectural uimitor. Culisele operei este foarte bine organizat, cuprinzand o sala mare de repetitie si o intrare destinata special sigurantei regelui.

Tavanul Operei din Paris
Tavanul operei din Paris pictat de pictorul francez Marc Chagall.

Interiorul salii de spectacol prezinta un tavan sub forma de cupola, sub care sunt adapostite lojile si tribuna, totul ornat in stil neobaroc. Pe centrul tavanului sta suspendat un imens candelabru ce cantareste nu mai putin de 8 tone. Pictura de pe tavanul salii a starnit nenumarate critici la vremea respectiva, aceasta fiind inlocuita in anul 1964 cu picturile lui Marc Chagall, picturi care nu respecta contextul arhitecturii operei.

Interiorul Operei din paris
Interiorul operei ( + mareste imaginea )
Sculptura Dans
Sculptura lui Jean-Baptiste Carpeaux intitulata "Dans"
( + mareste imaginea )

La lucrarile de decorare Garnier a ales cei mai buni artisti, printre care renumitul Jean-Baptiste Carpeaux. Carpeaux primeste sarcina de a impodobi flancul stang al portalului drept. Cladirea fiind decorata in scene ce reprezinta dansul si muzica, acesta da nastere operei "dansul" - cea mai cunoscuta sculptura a Casei Operei din Paris.

Fiecare detaliu al cladirii a fost atent urmarit de Garnier pe timpul executiei. Marea majoritate a cladirii fiind decorata de diversi artisti insa, arhitectul cladirii si-a pus amprenta pe sala scarii, aceasta fiind considerata capodopera lui Garnier - cea mai indrazneata inovatie din secolul al XX-lea.

Garnier executand o cladire intr-un stil original, imparateasa Eugenie nu putea distinge stilul intreband: — "e un Henric al IV-lea, sau Ludovic al XIX-lea, sau Ludovic al XV-lea?" — Garnier ii raspunde: "este un stil Napoleon al III-lea."

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate