CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogMoscheea Carol I din Constanta

Stiati ca… Moscheea Carol I din Constanta este prima cladire din Romania unde s-a folosit betonul armat?

29 Iulie 2018, 15:57   |  Florin Badea  |  Comentarii
Moschei, Cladiri, Constructii din Romania,
Moscheea Carol I din Constanta
Moscheea Carol I (Constanta, Romania) - GALERIE FOTO (16)

Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si ca Moscheea Carol I sau Moscheea Regala, este un lacas de cult al religiei musulmane si un monument istoric de arhitectura foarte important al orasului port de la malul Marii Negre.

Moscheea Carol I din Constanta a fost proiectata de arhitectul roman Victor Gheorghe Stefanescu, intre anii 1910-1913. Constructia a fost executata de antrepriza Ion Niculea. Ridicarea lacasului de cult se datoreaza regelui Carol I al Romaniei care a ordonat ridicarea moscheei ce ii poarta numele. Aceasta a fost construita in semn de respect pentru comunitatea musulmana din aceasta regiune.

Intre anii 1877-1878 are loc Razboiul Ruso-Turc, in urma caruia Romania, condusa de Carol I, castiga razboiul alaturi de Rusia. In urma acestui eveniment istoric are loc o conferinta de pace la Berlin. Ca urmare a acestei conferinte se semneaza un tratat prin care Romania capata independenta fata de Imperiul Otoman si primeste Dobrogea, Delta Dunarii, Portul Constanta si mica Insula a Serpilor. Romania urmand sa cedeze Rusiei trei judete din sudul Basarabiei (Bolgrad, Cahul si Ismail).

Minaretul si cupola moscheei
Minaretul si cupola Marii Moschei din Constanta

Tinutul Dobrogei, precum si intreaga coasta a Marii Negre era, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, o zona foarte dezvoltata a Romaniei. Pozitia maritima pe tarmul Marii Negre facea din aceasta zona cea mai importanta din punct de vedere comercial. Acest centru comercial cu o istorie foarte veche face posibila existenta mai multor comunitati precum greci, turci, genovezi, venetieni, rusi etc., ce au lasat o puternica amprenta orientala a acestei zone. Astfel, o comunitate de peste 55 de mii de musulmani, a facut sa apara o nota islamica in arhitectura Constantei.

Astazi, coborand spre sud, pe strada Crangului, la numarul 1, in imediata apropiere a Pietei Ovidiu, fosta piata Independentei, se gaseste Marea Moschee din Constanta sau Moscheea Carol I ce isi inalta cupola dominata de semiluna si minaretul in inaltul cerului langa faleza marii.

Interiorul Cupolei Moscheei Carol I
Interiorul Cupolei Moscheei Carol I

Pe locul moscheei de astazi se gasea, pana in anul 1910, moscheea Sultan Mahmud. Aceasta fusese construita de un lider militar pe nume Hafuz Hussein Pasa, intre anii 1822-1825. Vechea Moschee fiind daramata in luna iunie a anului 1910 pentru a se construi Marea Moschee din Constanta.

Ridicarea unui nou lacas de cult musulman a fost dorinta regelui Carol I. La ordinul acestuia este intrunita comisia ce urma sa faca demersuri pentru construirea Marei Moschei Regale. Astfel este numit responsabil de realizarea priectului arhitectul Victor Gheorghe Stefanescu.

Vedere asupra Marii Negre
Vedere asupra Marii Negre din balconul minaretului moscheei

Victor Stefanescu, un arhitect roman iubitor al stilului arhitectural neoromanesc, pleaca in Turcia pentru a vizita cateva orase cu scopul de a se inspira si de a studia arhitectura islamica. Intors in tara, acesta pregateste planurile pentru ceea ce va fi cea mai mare moschee din Romania. Acesta planuieste constructia unei cladiri cu o suprafata totala de 450 m2, prevazuta cu o cupola ce se inalta la 25 m si masoara un diametru de 8 m, precum si un minaret ce atinge inaltimea de 45 m si este prevazut cu un balcon circular cu 8 stalpi si 16 console de sustinere. Acesul in balconul minaretului, de unde muezinul (preot musulman) cheama credinciosii la slujba, se face prin intermediul unei scari in spirala cu 140 de trepte.

Moscheea Carol I din Constanta este construita in mare parte din caramida si piatra naturala, mai putin cupola si minaretul care au fost executate din beton armat.

Mihrabul Moscheei din Constanta
Mihrabul Marii Moschei din Constanta
Un loc unde imamul (conducatorul moscheei) executa rugaciunea. Acesta este un loc
semicircular incastrat in peretele unei moschei si orientat catre Mecca
.

Lucrarile de executie din beton armat i-au apartinut marelui inventator roman George Constantinescu sau Gogu Constantinescu asa cum mai este cunoscut acesta. Astfel, Marea Moschee din Constanta sau Moscheea Carol I, devine prima cladire din romania la care s-a folosit betonul armat.

La data de 31 mai 1913 a avut loc, in Piata Independentei, astazi Piata Ovidiu din Constanta, ceremonia de inaugurare a Moscheei Carol I. Pe langa un public foarte numeros, au participat si reprezentantii familiei regale, precum si oficialitati ale autoritatilor din Romania si Turcia.

Piata Ovidiu din Constanta
Piata Ovidiu din Constanta
Piata Ovidiu noaptea
Piata Ovidiu noaptea

Trebuie sa amintim ca, pe langa faptul ca este cea mai mare moschee din Romania in momentul actual si ca a fost prima cladire din tara noastra unde s-a folosit tehnologia betonului armat, Moscheea Carol I din Constanta detine cel mai mare covor oriental din Romania si unul dintre cele mai vechi din Europa.

Cel mai mare covor oriental
Covorul oriental de la Marea Moschee din Constanta

Covorul a fost daruit geamiei de pe insula Ada Kaleh de catre sultanul Abdul Hamid al II-lea in anul 1865. Odata cu scufundarea insulei de pe Dunare Ada Kaleh, in urma ridicarii barajului Portile de Fier I, covorul a fost stramutat in Marea Moschee din Constanta. Pentru ca acest covor este de proportii foarte mari nu poate fi intins pe podeaua moscheei. Covorul oriental, cu o vechime de peste 200 de ani, cantareste nu mai putin de 490 kg si masoara 126 m2.

Galerie foto

Intrarea in Moscheea Carol I Macheta Moschee Exterior moschee Cupola Fereastra in minaret Piata Ovidiu Portul Constanta Piata Ovidiu

Bibliografie

  1. User:Pluttonia, "Constanta - Moscheea CAROL I", ziuadeconstanta.ro, https://goo.gl/cdgS23, (Postat: 27 mai, 2012);
  2. Ecomareaneagra.wordpress.com, "Moscheea Regala „Carol I“", https://goo.gl/inJoNP, (Vizitat: 28 iulie, 2018);
  3. Wikipedia, "Razboiul de Independenta al Romaniei", https://goo.gl/pezGHK, (Vizitat: 28 iulie, 2018);
  4. Wikipedia, "Abdul-Hamid al II-lea", https://goo.gl/3F4ekd, (Vizitat: 28 iulie, 2018).

Alte articole


Domul Invalizilor
(03 Iulie 2016, 12:48)

Manastirea Pasarea
(21 Iunie 2017, 11:14)

Domul din Milano
(28 Decembrie 2015, 22:36)

Biserica Neagra din Brasov
(08 Ianuarie 2016, 23:19)

Calatorie in turnul bisericii fortificate din Viscri
(26 Ianuarie 2017, 11:36)

Categorii


Moschei

Catedrale, biserici si manastiri

Temple

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate