Rombadconstruct.ro » BlogManastirea Radu Voda - O lectie de istorie

Manastirea Radu Voda - O lectie de istorie

 06 Mai 2019, 20:05  |   Florin Badea  |   Catedrale, biserici si manastiri,  Constructii din Bucuresti,  Constructii din Romania

Manastirea Radu Voda

Situata pe o colina, in apropierea Pietii Unirii din Bucuresti, Manastirea Radu Voda este un ansamblu monahal ce dateaza din secolul al XV-lea si este un monument de importanta istorica deosebita a capitalei si a Munteniei in primul rand.

Istoria manastiri pana la Radu Voda

Locul unde se gaseste astazi Manastirea Radu Voda era, in trecut, un grind inconjurat de mlastini unde se gasea o veche biserica de lemn construita probabil in timpul domniei lui Mihnea Voda cel Rau (1508-1509). Pe locul acestei vechi biserici din lemn s-a construit, in vremea domniei lui Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577), un asezamant monahal ce purta numele de Manastirea Sfanta Troita. Aceasta constructie a fost ridicata in semn de recunostinta lui Dumnezeu pentru victoria bataliilor ce s-au purtat pe acest loc impotriva lui Vintila-Vornicul si Dumbra-Vornicul. Acest lacas sfant a fost ridicat pentru a servi ca Mitropolie a Bucurestiului.

In anul 1595, Manastirea Sfintei Troite ajunge sub stapanire otomana. Datorita conflictului dintre oastea turca condusa de Sinan Pasa si oastea Tarii Romanesti cu Mihai Viteazul in frunte, Manastirea "Sfinta Troita", aflata in mana turcilor, este fortificata de acestia. Astfel, este construita o palisada si cinci bastioane dotate cu turnuri. Tot in aceasta perioada, biserica manastirii este transformata in moschee. Ultima serie de fortificatii ale manastirii, precum si a intregii capitale, facandu-se in urma victoriei lui Mihai Viteazul la Calugareni. Toate acestea devenind totusi nefolositoare apararii turcilor, iar odata cu victoria oastei Tarii Romanesti de la Targoviste, din octombrie 1595, turcii sunt obligati sa se retraga. In urma retragerii, Sinan Pasa ordona distrugerea fortificatiilor manastirii si a intregului asezamant. Astfel, biserica Manastirii "Sfanta Troita" este aruncata in aer in anul 1595.

Situatia acelor vremuri era extrem de complicata. Capitala se afla intr-un haos, era cuprinsa de jafuri, distrugeri si incendii provocate de armatele atat otomane cat si crestine, precum si de navaliri ale tatarilor. Cu toate acestea, calugarii parasesc manastirea si se muta la Manastirea Mihai Voda.

Manastirea Radu Voda asa cum o stim astazi

Timp de aproape doua decenii manastirea ramane intr-o stare deplorabila fara posibilitate de refacere. Abia in anul 1613, domnitorul Radu Mihnea Voda (1601-1602, 1611-1616, 1620-1623) zideste din temelie biserica si manastirea respectand planurile de constructie ale vachii constructii. Lucrarile la noul asezamant sunt terminate de fiul acestuia Alexandru al III-lea Mihnea sau Alexandru Voda Coconul cum mai este cunoscut (1623-1627). Sfintirea Manastirii Radu Voda este facuta de patriarhul Alexandriei, Chiril.

Incinta manastirii
Incinta manastirii

In vremea domnitorilor fanarioti Manastirea Radu Voda devine una dintre cele mai bogate manastiri ale tarii. Aceasta acumuleaza averi precum: case, pamanturi, pravalii din capitala, vii etc.

In timpul cutremurelor din anii 1802 si 1838, Manastirea Radu Voda sufera numeroase daune ale constructiilor sale. Aceste distrugeri suferite de manastire, cum ar fi tavane prabusite, ziduri crapate etc., sunt reparate in anul 1847 pentru a adaposti Liceul Sfantul Sava. Tot in acest timp este adus din Viena ceasul din turn.

In anul 1862, manastirea mai primeste o serie de reparatii. Dupa aceste reparatii este pictata de C. Lecca si Misu Popp. Din zugraveala veche nu ramane decat catapeteazma si icoanele detasabile.

S-au mai executat consolidari in anii 1877 si 1933de catre arhitectii Nicolae Ghica Budesti si V. Moisescu.

In anul 1893, in curtea manastirii s-a construit cladirea pentru internatul teologic.

In perioada anilor 1969-1974 s-a executat ultima serie de restaurari la Manastirea Radu Voda. In acest timp pictura a fost refacuta de arhimandritul Sofian Boghiu si V. Carman.

Arhitectura bisericii respecta un plan treflat cu pronaos foarte larg. Naosul este despartit de pronaos prin intermediul a 10 stalpi.

Mormantul lui Radu Voda
Mormantul lui Radu Voda din interiorul bisericii

Biserica Manastirii Radu Voda adaposteste mormantul domnitorului Tarii Romanesti Radu Voda (Radu Mihnea Voda) si a patriarhului Justinian Marina (1948-1977), precum si numeroase morminte ale unor boieri de renume din Tara Romaneasca. Printre aceste morminte se gaseste si mormantul banesei Ecaterina Filipescu (nascuta la Bals) si al sotului sau marele ban Gheorghe Constantin Filipescu.

Galerie foto

    Clopotnita

    Curte manastire

    Gard manastire

    Incinta manastire

    Intrare in biserica

    Magnolii inflorite

    Monument Patriarhul Justinian

    Mormantul Patriarhului Justinian

    Naos Biserica Radu Voda

    Pisania Manastirii Radu Voda

    Placheta monument istoric

    Turn din caramida
Alte articole

    Manastirea Snagov

Manastirea Snagov

Locul unde a fost tiparita, cu litere latine, prima carte a limbii […]

Mai mult…

    Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea este o manastire de maici asezata […]

Mai mult…
Categorii
Catedrale, biserici si manastiri
Moschei
Palate
Constructii din Bucuresti
Constructii din Romania
Mai multe categorii…
Comentati cu profilul de Facebook