Lucrabilitatea betonului proaspat este o caracteristica a acestuia foarte importanta si cea mai complexa. Se caracterizeaza prin tendinta scazuta de segregare, coeziune foarte buna intre componentele betonului, atat la turnare cat si pe timpul transportului, precum si prin lucrul mecanic mimim in momentul turnarii.
Aprecierea lucrabilitatii unui beton se face prin urmatoarele metode: determinarea tendintei de separare a apei, determinarea coeficientului de remodelare prin vibrare, determinarea coeficientului de remodelare la soc, metoda raportului intre tasare si raspandire, metoda de plasticimetru si incercari de penetratie.
1. Metoda determinarii tendintei de separare a apei
Lucrabilitatea betonului proaspat determinata prin aceasta metoda estimeaza cantitatea de apa de amestecare care se separa la suprafata betonului in decurs de 6 ore de la preparare.
Se apreciaza lucrabilitatea betonului proaspat efectuand masurarea volumului de apa ce se separa dintr-o anumita cantitati de beton. Aceasta apa se recolteaza intr-un vas cilindric. Metoda are un caracter conventional, intrucat separarea apei depinde de suprafata, inaltimea probei si alte aspecte. De aceea , pentru a obtine rezultate comparabile, trebuie sa se respecte aceleasi conditii de determinare. Cantitatea de apa separata la suprafata betonului se exprima in procente din cantitatea de apa de amestecare a betonului, prin relatia:
|