CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogLiceul „Gheorghe Sincai” din Bucuresti

Liceul „Gheorghe Sincai” din Bucuresti

09 Septembrie 2017, 14:09  |  Florin Badea  |  Comentarii
Scoli, Cladiri, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Liceul Gheorghe Sincai
Liceul "Gheorghe Sincai" (Bucuresti, Romania) - GALERIE FOTO (9)
Bustul lui Gheorghe Sincai Segmentul de colt al cladirii Fatada liceului Gheorghe Sincai Latura de est Vedere dinspre bd. Dimitrie Cantemir Vedere frontala a cladirii

Cladirea Colegiului National "Gheorghe Sincai" este situata in Bucuresti la intersectia unde se unesc bulevardele Tineretului, Gheorghe Sincai, Dimitrie Cantemir si Calea Serban Voda. Constructia se afla in partea de nord a parcului Tineretului si este marginita frontal si la sud-vest de calea Serban Voda, iar in partea de est de bd. Dimitrie Cantemir.

Constructia a fost realizata pentru a fi mutata o clasa divizionara cu elevi de clasa a IV-a ce apartinea Liceului "Matei Basarab" in anul 1928.

Istoria cladirii Colegiului "Gheorghe Sincai" incepe in anul 1891 cand conducerea Liceului "Matei Basarab" a facut solicitare la Ministerul Cultelor si Instruirii Publice pentru a se infinta o a patra clasa divizionara cu elevi de clasa a IV-a. Aceasta solicitare insa, a fost respinsa de Ministrul Cultelor si Instruirii Publice, pe atunci Petru Poni. Un an mai tarziu Petru Poni este schimbat cu Take Ionescu. Noul ministru aproba cererea de infintare a unei noi diviziuni cu elevi de clasa a IV-a ce apartinea Liceului "Matei Basarab". Bugetul alocat liceului nu putea acoperii salariile noilor profesori ce urmau sa ocupe functiile pentru instruirea noii diviziuni. In ciuda acestui fapt, conducerea liceului reuseste sa gaseasca profesori voluntari ce erau de acord sa lucreze fara salariu o perioada de timp. Astfel este infintat prin decret regal Gimnaziul Clasic "Gheorghe Sincai". Mai tarziu, in anul 1919, Gimnaziul Clasic "Gheorghe Sincai" devine Liceul "Gheorghe Sincai".

Colegiul Gheorghe Sincai

In 1924 se ia initiativa construirii unui sediu, astfel incepe constructia frumoasei cladiri ce o putem admira astazi pe Calea Serban Voda.

In anul 1928 Liceul "Gheorghe Sincai" este mutat in noua cladire care in acel moment detinea doar aripa de pe bd. Dimitrie Cantemir, pe atunci bd. I. C. Bratianu.

Cladirea Liceului "Gheorghe Sincai" este opera a arhitectei romance Maria Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din lume.

Maria Virginia Andreescu Haret
Maria Virginia Andreescu Haret (reproducere foto)

Maria Virginia Andreescu Haret a fost sotia lui Spiru Haret si s-a nascut la 21 iunie 1894. La varsta de 9 ani aceasta ramane fara mama si se ocupa de cresterea celor trei frati mai mici. Dupa absolvirea liceului, la varsta de 18 ani, intra la Scoala Superioara de Arte obtinand cea mai mare medie de absolvire din acea promotie. In acelasi timp cand era studenta la arte studiaza si Belle-Arte unde executa numeroase lucrari. O parte din aceste lucrari se gasesc astazi in Colectia de Stampe din cadrul Bibliotecii Academiei Romane.

In anul 1919 obtine calificativul foarte bun pentru proiectul "O Academie de Arte Frumoase" si a primit Premiul ministerului Instructiunii Publice, o distinctie importanta a acestui minister.

Pe langa Liceul "Gheorghe Sincai" arhitecta Maria Virginia Andreescu Haret a avut si alte realizari importante in domeniul arhitectural precum colegiul National "Cantemir Voda" din capitala, Centrul de Cercetari Antropologice, biserica ghencea, Casa Haret, Liceul de fete din focsani, sediul societatii "Tinerimea Romana", precum si numeroase blocuri de locuinte de pe Calea Victoriei.

In anul 1923 arhitecta romana a lucrat in cadrul Ministerului Educatiei Nationale, in cadrul serviciului tehnic, pana in anul 1947. In aceasta perioada a reprezentat tara la congresele internationale de arhitectura din Europa.

Maria Virginia Andreescu Haret a decedat la 6 mai 1962, la Bucuresti, lasand in urma o bogatie culturala foarte importanta pe care o putem admira astazi.

Bibliografie

  1. Colegiul National Gheorghe Sincai, "Istoric", http://cnghsincai.ro/istoricul-liceului-gheorghe-sincai/, (Vizitat: 09 septembrie, 2017);
  2. Diaconu M. C., "Prima femeie-arhitect din lume: Maria Virginia Andreescu Haret", Cunoastelumea.ro, https://goo.gl/hft8EN, (Publicat: 29 iunie, 2015), (Vizitat: 09 septembrie, 2017);
  3. Ciorna articolului!

Alte articole


Scoala Comunala Mavrogheni
(24 Iunie 2017, 18:57)

Casa Carol 53 din Bucuresti
(24 Septembrie 2017, 13:48)

Spitalul Coltea
(06 Noiembrie 2016, 18:55)

Palatul Societatii de Asigurari „Generala”
(04 Noiembrie 2016, 19:11)

Palatul Vulturul Negru
(12 Martie 2016, 21:12)

Categorii


Scoli

Palate

Hoteluri

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate