Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiLemnul de nuc. Proprietati

Lemnul de nuc. Proprietati

 11 Noiembrie 2021, 08:57  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Lemnul de nuc
Fig. 1 - Lemnul de nuc

Nucul (Juglans regia) sau nucul comun, este o specie indigena de arbori care cresc atat cultivati cat si in vegetatia spontana a tarii noastre. Nucul face parte din familia Juglandaceae originar din zona cuprinsa intre regiunea balcanica pana in estul Muntilor Himalaia si S-V Chinei.

Pe langa fructele sale (nuci) comestibile nucul este cultivat si pentru lemn. Lemnul de nuc este utilizat in special in industria mobilei datorita proprietatilor structurii dure, dense ce prezinta o granulatie stransa care poate fi lustruita pana la o finisare extrem de neteda.

Caracteristicile/ proprietatile lemnului de nuc:

 • Denumirea arborelui: Nuc comun.
 • Denumirea stiintifica: Juglans regia.
 • Raspandirea geografica a arborelui: Din vestul Europei catre regiunea Balcanica, sudul Marii Negre pana in sudul Marii Caspice, ajungand pana in regiunea de est a Chinei.
 • Dimensiunea arborelui: intre 25 - 35 m inaltime; trunchiul atinge pana la 2 m in diametru.
 • Duritatea Janka: 458 kgf/cm2.
 • Greutatea medie uscata: 640 kg/m3.
 • Rezistenta la rupere: 1000 MPa.

Tulpina nucului din care provine lemnul este de culoare maro-verzuie cand este tanara (in primul an) si gri-argintiu cad se maturizeaza (Fig. 2).

Tulpina de nuc
Fig. 2 - Tulpina de nuc

Lemnul de nuc este un lemn greu si tare, acesta prezinta pori destul de mari ce se pot observa cu ochiul liber, imprastiati, unitari sau in grupe radiale de 2-5, cu tile lucioase verzi sau violacee. Raze medulare inguste, acestea pot fi observate foarte usor cu lupa. Parenchim metatraheal, tangential, vizibil cu lupa (vedeti Figurile 3-6).

Sectiune transversala lemn 10x
Fig. 3 - Lemnul de nuc - sectiune transversala 10x
Sectiune transversala lemn 75x
Fig. 4 - Lemnul de nuc - sectiune transversala 75x
Sectiune radiala lemn 75x
Fig. 5 - Lemnul de nuc - sectiune radiala 75x
Sectiune tangentiala lemn 75x
Fig. 6 - Lemnul de nuc - sectiune tangentiala 75x

Uscat fortat (in cuptor), lemnul de nuc tinde spre o culoare maro pal, dar atunci cand este uscat natural (la aer liber) poate capata o culoare brun-violet. Datorita culorii si duritatii sale, lemnul de nuc este foarte apreciat si utilizat in fabricarea mobilierului si a tamplariei.

Lemnul de nuc comun (Juglans regia) este diferit de nucul negru sau nucul american, asa cum mai este cunoscut (Juglans nigra). Lemnul de nuc comun are uneori pete cu o textura ondulata, iar lemnul de nuc negru (nuc american) tinde sa aibe o culoare mai inchisa si poate prezenta un album mai pal care iese la lumina in urma slefuirii lemnului prin rindeluire.

Datorita rezistentei sale, lemnul de nuc a fost utilizat in producerea paturilor de pusca inca de la aparitia acestora si pana in prezent. Din lemn de nuc au fost confectionate paturile celebrelor pusti nemtesti Gewehr 98 (G98) produse de Mauser, utilizate intre anii 1898 si 1935. Tot lemnul de nuc a stat la baza producerii carabinelor Lee-Enfield, acestea au reprezentat principala arma de foc a fortelor Imperiului Britanic in prima jumatate a secolului XX.

Duramenul de nuc taiat proaspat are o culoare verzuie, insa odata ce ia contact cu aerul exterior pigmentul ce asigura verdele duramenului oxideaza si devine maro.

Inele anuale nuc
Fig. 7 - Inelele anuale la lemnul de nuc
Bibliografie
 1. Badea F., "Testul de duritate Janka", https://www.rombadconstruct.ro/testul-de-duritate-janka.html, vizitat la 2 noiembrie 2021;
 2. Ghelemeziu N. G., "Identificarea lemnului", Editura Tehnica, Bucuresti;
 3. Wikipedia.org, "Juglans", https://bit.ly/3chu8mh, vizitat la 11 noiembrie 2021.
Alte articole

  Lemnul de ulm

Lemnul de ulm. Caracteristici

Ulmul este o categorie de arbori de foioase ce apartine familiei Ulmaceae ce a […]

Mai mult…

  Ce este ipsosul

Ce este ipsosul?

Ipsosul este un material folosit in constructii obtinut dintr-o roca numita […]

Mai mult…

  Diferenta dintre alama si arama

Diferenta dintre alama si arama

"Alama" si "arama" sunt doi termeni care se pot […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook