Acasa » Tehnologii » ElectriceLegarea in serie si paralel a becurilor

Legarea in serie si paralel a becurilor

 05 Iulie 2023, 21:55  |   Florin Badea  |   Electrice

Inainte de legarea in serie si paralel a becurilor trebuie avut grija ca tensiunea indicata de producator pe becul utilizati sa aiba aproximativ aceeasi valoare cu cea indicata pe sursa de alimentare. In cazul in care tensiunea sursei este mult mai mare decat cea a becului, acesta este supratensionat si se arde. In cazul in care tensiunea este mult mai mica becul nu va functiona bine.

La acest articol exista urmatorul cuprins:

  1. Legare becuri in serie
  2. Legare becuri in paralel

Legare becuri in serie

Lucrare practica:

a) Pregatiti trei becuri identice si apoi conectatile, pe rand, pe fiecare dintre ele la bornele unei baterii de 4,5 V ca in schema din figura 1, (se poate folosi ca sursa de curent si alternatorul reglat la tensiunea de 4 V). Observati ca fiecare dintre becuri lumineaza la fel de puternic.

Legarea becurilor in circuit
Fig. 1 - Fiecare bec legat pe rand, la baterie, emite o lumina la fel de intensa

b) Realizati montajul schematizat in figura 2, care cuprinde sursa de curent si doua becuri legate unul dupa altul. In acest caz spunem ca becurile sunt legate in serie. Observati ca amandoua becurile lucreaza mai slab decat in cazul precedent.

Legarea becurilor in serie
Fig. 2 - Doua becuri legate in serie

c) Realizati un nou montaj cu trei becuri legate in serie ca in figura 3.

3 becuri in serie
Fig. 3 - Trei becuri legate in serie

Constatati ca becurile lumineaza mult mai slab ca in cazurile precedente. Tensiunea de 4,5 V a bateriei, suficienta pentru un bec devine prea mica pentru doua sau mai multe becuri legate in serie. Aceste becuri sunt subtensionate.

In iluminatul electric nu este indicata legarea becurilor in serie, deoarece ele lumineaza cu atat mai slab cu cat numarul lor este mai mare. Un alt incovenient este si acela ca defectandu-se un bec se intrerupe circuitul scotand din functiune toate becurile.

Legare becuri in paralel

Lucrare practica:

Folositi aceleasi elemente ca in experimentul de mai inainte si realizati montajele reprezentate in figurile de mai jos. In montajele din figurile 4, 5 si 6 becurile sunt legate in paralel.

doua becuri in paralel
Fig. 4 - Legarea a doua becuri in paralel
trei becuri in paralel
Fig. 5 - Legarea a trei becuri in paralel
Legarea in paralel
Fig. 6 - Legarea in paralel

Constatati ca toate becurile legate in paralel lumineaza la fel. Ele lumineaza la fel pentru ca fiecare dintre aceste becuri este alimentat la tensiunea de 4,5 V a bateriei. Va convingeti ce acest lucru daca in montajele din figurile 4, 5 si 6 desurubati cate un bec. Becurile ramase in montaje continua sa lumineze normal. Acest lucru era de asteptat deoarece prin desurubarea a cate unui bec montajul din figura 6 se transforma in montajul din figura 1, iar montajul din figura 5 se transforma in montajul din figura 4.

Inconvenientele montajului in serie a becurilor au disparut, becurile raman adaptate la tensiunea bateriei oricare ar fi numarul lor si defectarea unui bec nu atrage dupa sine intreruperea circuitului.

In instalatiile electrice de iluminat becurile sunt montate in paralel. In acest montaj becurile lumineaza normal indiferent de numarul lor.

Alte articole

    Viteza curentului electric

Viteza curentului electric

Viteza curentului electric depinde de ce se intelege prin […]

Mai mult…

    Priza remorca 7 pini

Priza remorca 7 pini. Schema

In UE (Uniunea Europeana), pentru conectarea […]

Mai mult…

    Ce este un disjunctor

Ce este un disjunctor electric?

Ce inseamna disjunctor sau ce este un disjunctor […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook