Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiLa ce se foloseste soda calcinata?

La ce se foloseste soda calcinata?

 04 Septembrie 2021, 12:16  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Ce este fizica

In procesul tehnologic de preparare a compozitiilor si in cel de executare a lucrarilor de zugraveli si vopsitorii se folosesc o serie de materiale auxiliare care contribuie la imbunatatirea proprietatilor, la reducerea pretului de cost a compozitiilor si, respectiv, la pregatirea suprafetelor suport care se finiseaza. Unul dintre aceste materiale auxiliare utilizat in constructii, mai des intalnit in zona zugravelilor, este soda calcinata, carbonatul de sodiu sau soda de rufe, acesta ultima denumire fiind si cea mai comuna.

Soda calcinata este un praf alb cristalizat, care se intrebuinteaza la prepararea cleiului de cazeina, precum si la curatarea suprafetelor afumate, patate de grasimi si la curatarea suprafetelor vopsite cu ulei. Soda calcinata este o substanta solubila in apa.

Un lucru foarte important de stiut despre soda calcinata este faptul ca aceasta este folosita la spalarea rufelor, de unde si denumirea acesteia de soda de rufe. Aceasta denumire este foarte comuna datorita utilizarii acestei substante la spalarea rufelor, mai ales in perioada cand detergentii de rufe nu existau sau se gaseau foarte rar si aveau un pret ridicat.

Aceasta substanta mai poate fi confundata cu soda caustica (hidroxid de sodiu) care este o substanta foarte periculoasa, aceasta in contact cu pielea sau cu alte tesuturi produce arsuri extrem de grave.

Folosita in combinatie cu detergentul de rufe (o lingura sau doua la o spalare in masina de spalat rufe) soda calcinata asigura o putere mult mai mare de spalare fata de cea obisnuita. Soda calcinata inlatura aproape orice pata (vin, cola, cafea etc.) si inalbeste rufele. Aceasta substanta mai poate fi utilizata la spalarea zonelor din baie, cum ar fi faianta, gresie, vasele de WC, chiuveta, robineti etc.

Aceasta substanta nu este utilizata doar in constructii si la spalarea rufelor, datorita proprietatilor sale chimice soda calcinata este utilizata in mai multe domenii cum ar fi: procesul tehnologic de obtinere a hartiei - unde este responsabila pentru albirea hartiei; procesul tehnologic de obtinere a sticlei - unde soda calcinata face parte din principalele materii prime ce stau la baza obtinerii sticlei; la obtinerea detergentilor de aproape toate tipurile; in industria metalurgica - unde carbonatul de sodiu este utilizat in procesul de scoatere a sulfului din fier; dar si in alte industrii foarte importante, cum ar fi producerea de coloranti sau in tabacarii la procesul de tabacire a pieilor de animale.

Formula chimica pentru soda calcinata (carbonatul de sodiu) este urmatoarea:

Na2CO3

Carbonatul de sodiu (soda de rufe) este intalnit si in stare naturala, acesta se gaseste sub forma de lacuri de soda in intreaga lume, cele mai cunoscute lacuri de soda sunt: Lacul Turkana (Kenia), Lacul Nakuru (Kenia), Lacul Natron (Tanzania), Lacul Van (Curcan), Lacul Lonar (India), Lacul Qinghai (China), Lacul Neusiedl (Austria, Ungaria), Lacul Mono (Statele Unite). Lacurile de soda prezinta un pH al apei cu valori mult mai mari decat lacurile cu apa obisnuita, de la o valoare obisnuita de 6 (pH normal) la valori cuprinse intre 9-11.

Bibliografie
  1. Sophie Fletcher, "Ce Este Un Lac De Soda?", https://bit.ly/3h2PdDE, vizitat la 04 Septembrie 2021;
  2. Wikipedia.org, "Carbonat de sodiu", https://bit.ly/38MpRFj, vizitat la 04 Septembrie 2021.
Alte articole

    Structura lemnului

Structura macroscopica a lemnului

Structura macroscopica a lemnului poate fi cercetata […]

Mai mult…

    Rezistenta la intindere

Rezistenta la intindere a lemnului

Rezistenta la intindere a lemnului este o proprietate […]

Mai mult…

    Noduri

Nodurile lemnului si clasificarea lor

Nodurile lemnului nu sunt altceva decat […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook