CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogHotel "Imparatul Traian" din Corabia

Hotel "Imparatul Traian" din Corabia

20 Septembrie 2017, 21:32   |  Florin Badea  |  Comentarii
Hoteluri, Cladiri, Constructii din Romania,
Hotel Imparatul Traian din Corabia
Hotel "Imparatul Traian" (Corabia-Olt, Romania) - GALERIE FOTO (7)
Intrarea principala in hotel Inscriptie centru comercial Fatada Hotelului Imparatul Traian Corpul de colt al hotelului

La sfarsitul secolului al XIX-lea Romania isi dezvolta identitatea arhitecturala prin crearea unui stil propriu care sa reflecte cultura romaneasca prin constructii. Ion Mincu este promotorul acestui stil care marcheaza istoria arhitecturii romanesti devenind totodata un pion important care sustine, dezvolta si ofera continuitate arhitecturii autohtone.

Arhitectul Ion Mincu da nastere unuia dintre cele mai frumoase si originale stiluri europene - stilul neoromanesc.

Stilul neoromanesc este un amestec intre arhitectura bizantina si cea otomana, invaluite in elemente arhitecturale taranesti ale locului si impodobite cu motive traditionale si simbolice care sa aminteasca de cultura veche a romanilor.

Stilul neoromanesc a devenit foarte la moda in perioada de inceput a secolului al XX-lea cand a cunoscut o foarte mare dezvoltare in Oltenia si Muntenia. Astfel, majoritatea oamenilor din clasele sociale superioare ale societatii din aceste zone, apelau la acest stil pentru a-si arata valoarea sociala prin cladirile construite de ei.

In acea perioada a fost construit si hotelul "Imparatul Traian" din Corabia. Acest edificiu minunat, dupa ce a fost construit, s-a numit Hotelul "Popescu", nume dat dupa detinatorul acestuia si anume un om de afaceri local pe nume Nicolae Popescu.

Fatada de est a hotelului
Fatada de est a Hotelului imparatul Traian

Nicolae Popescu era un afacerist al zonei care se ocupa de comert cu cereale, afacere foarte rentabila in campiile Oleniei si Munteniei.

Pentru ca orasul Corabia la acea vreme era in curs de dezvoltare si pozitionat intr-un punct unde traficul cu cereale pe Dunare era infloritor, frecventa vizitelor oamenilor in acest oras port era in continua crestere. Prin urmare, Nicolae Popescu hotareste constructia unui hotel in apropierea malului dunarean. Pentru ca stilul neoromanesc era in momentul infloririi lui, acesta construieste Hotelul "Popescu" in acest stil national.

In 1910, constructorii angajati de omul de afaceri, da nastere unei bijuterii arhitecturale neoromanesti cu o suprafata utila de aroximativ 500 metri patrati si 20 de camere de cazare. Un monument destul de maret pentru o localitate declarata oras relativ recent, orasul Corabia fiind fondat in 1871.

Mai tarziu, in anul 1927, in interiorul hotelului se infinteaza un cinematograf dotat cu tehnica moderna pentru acea perioada si o sala cu cu 400 de locuri. Cinematograful se numea "Dunarea" si a functionat pana in vara anului 2004 cand a fost inchis. In ciuda autoritatilor locale care au incercat redeschiderea lui acesta a ramas nefunctional pana astazi.

In perioada comunista hotelul a apartinut statului si a luat numele de Hotel "Imparatul Traian". Dupa perioada comunista Hotelul "Imparatul Traian" a fost retrocedat urmasilor proprietarului de drept, caruia ii apartine si astazi. Cinematograful din interior apartine Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor Romania Film.

Casa in stil neoromanesc
Casa veche din Corabia cu arhitectura in stil neoromanesc, aflata in paragina

In acest moment hotelul "Imparatul Traian", situat pe strada Carpati la numarul 14, se afla intr-o stare neingrijita si aparent parasit. Numeroase edificii de acest gen aflate in locuri cu aspect stingher se prapadesc odata cu trecerea timpului si odata cu ele si spiritul arhitectural romanesc.

Bibliografie

  1. Memorandum pentru admiterea actiunilor RARC SA pe ATS (AcRo) - piata de actiuni a BVB, Pag. 5, https://www,bvb.ro, (Accesat 19 septembrie, 2017);
  2. Staicu A., "Autoritatile locale din Corabia vor…", https://goo.gl/k7bVuA, Ziarul Eveniment de Olt, (19 aprilie, 2015);
  3. Ciorna articolului!

Alte articole


Hotel "Imparatul Traian" din Corabia
(20 Septembrie 2017, 21:32)

Hotel Capitol Bucuresti (fost Hotel Luvru)
(05 Noiembrie 2016, 14:05)

Hotel InterContinental Bucuresti
(28 Ianuarie 2016, 20:05)

Burj Al Arab
(19 Ianuarie 2016, 17:59)

Palatul Mogosoaia (galerie foto)
(29 Octombrie 2017, 10:43)

Categorii


Hoteluri

Cladiri

Cladiri turn

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate