Empire State Building (New York, S.U.A.) - GALERIE FOTO (5)
|
Empire State Building este o cladire turn din New York, S.U.A. Aceasta este nu numai un simbol al zgarie-norilor americani, ci simbolul zgarie-norilor lumii. Nu, nu exagerez. Empire State Building este o cladire a stilului art deco construita in New York, in perioada interbelica, terminata in anul 1931 si a detinut titlul de cea mai inalta cladire din lume timp de 40 de ani (1931 - 1972) cu inaltimea totala de 449 de metri.
Cu o vechime considerabila a existentei sale, Empire State Building se numara si astazi printre cele mai inalte cladiri din lume. Asta in ciuda tehnologiei avansate de care dispune lumea constructiilor de cladiri de astazi. Constructia acestui zgarie-nori fiind facuta intr-o perioada foarte scurta chiar si pentru zilele noastre. Lucrarile au durat din martie 1930 pana in mai 1931. Aceasta scurta perioada de constructie pentru o asemenea cladire reprezentand un record in lumea constructiilor de cladiri.
Empire State Building a fost construita pe schelet metalic si imbracata cu piatra naturala (granit si calcar). Constructia sa, dupa cum spuneam, a reprezentat un record, durand numai un an si doua luni. Insa, ce o face si mai importanta in istoria constructiilor este faptul ca acest record s-a stabilit in perioada marii crize economice mondiale. Marea criza economica a avut loc intre 1929 si 1933 si s-a caracterizat printr-o scadere economica devastatoare. Atat America cat si Europa au cunoscut cea mai mare scadere economica din istorie. Multe intreprinderi si banci au dat faliment, iar somajul a crescut devastator, astfel America a suferit o scadere a venitului national de circa 30 de procente. In aceste conditii, la jumatatea perioadei crizei economice mondiale, se construia cea ce urma sa devina cea mai inalta constructie din lume pe o perioada de 40 de ani, aceasta era Empire State Building.
|
|
Muncitor la Empir State Building
|
Inainte ca Empire State Building sa fi existat, cladirea Chrysler, tot din New York, era cea mai inalta cladire din lume masurand 318,9 m. Pentru ca in secolul XX New York-ul era taramul celor mai inalte cladiri din lume, in 1972 Empire State Building este depasita de Turnul Nordic al complexului World Trade Center, acesta masurand 417 m. In 1973, Turnul Sudic al aceluiasi complex depaseste si el Empire State Building masurand 415,1 m. Astfel, in 1973 Empire State Building devine a treia cladire din lume ca inaltime dupa cladirile gemene ale World Trade Center.
|
Cele doua cladiri gemene ale complexului World Trade Center distruse in urma atacului terorist din 2001
|
|
One World Trade Center - aceasta cladire turn a fost ridicata in locul turnurilor gemene distruse in urma atentatului terorist de la 11 septembrie 2001
|
In 2001, cand cele doua cladiri gemene au cazut victime atacului terorist de la 11 septembrie, in New York, titlul de cea mai inalta cladire i-a revenit turnului Empire State Building. Astfel, Empire State Building domina din nou marele oras New York prin postura sa art deco, pana pe data de 30 aprilie 2006 cand cladirea principala a complexului World Trade Center, construita in locul turnurilor gemene si denumita One World Trade Center sau Freedom Tower, depaseste inaltimea Empire State Building. One World Trade Center ajungand la inaltimea de 541 de metri la data de 10 mai 2013 si ocupand locul 6 pe lista celor mai inalte cladiri din lume si cea mai inalta cladire din emisfera vestica.
Autorul acestei cladiri simbol a secolului XX denumita Empire State Building este arhitectul american William Frederick Lamb. Acesta era un arhitect al companiei de arhitectura Shreve Lamb & Harmon. Aceasta companie realizand numeroase proiecte rezidentiale in perioada de inflorire a stilului arhitectural art deco. Compania a fost fondata in 1920 de catre arhitectul canadian Richmond Shreve si arhitectul american William Frederick Lamb.
Pentru constructia Empire State Building, arhitectul William Lamb a fost responsabil pentru proiectarea turnului, iar Richmond Shreve s-a ocupat de administrarea lucrarilor, dand dovada de un profesionalism deosebit prin terminarea cladirii intr-un timp extrem de scurt in comparatie cu volumul urias al lucrarilor. Acesti doi mari arhitecti ajungand sa marcheze secolul XX prin talentul lor remarcabil, reusind sa dea lumii arhitecturale cel mai inalt zgarie-nori din lume, iar numele lor sa ramana strans legate de istoria Americii.
Empire State Building devine faimoasa in anul 1933 prin intermediul celebrului film King Kong. Filmul a fost regizat si produs de Merian Cooper si Ernest Schoedsack si prezinta o scena cand monstrul King Kong escaladeaza Empire State Building si se lupta cu avioanele armatei americane care il vaneaza.
|
|
Empire State Building in filmul King Kong (1933)
|
Exteriorul turnului Empire State Building este placat cu piatra de calcar, iar structura peretilor este din granit. Peretii sunt sustinuti pe o structura metalica foarte rezistenta ce canareste 60.000 de tone, iar toata cladirea ajungand la nu mai putin de 365.000 de tone. Acesta structura uriasa se inalta in aer la 381 de metri fara antena, iar cu antena 449 de metri si detine 102 etaje. Tot aici, la Empire State Building, au fost necesare 6.500 de ferestre, 113.000 de metri de conducte, 760.000 de metri de cabluri electrice si 73 de lifturi, dintre care 67 sunt pozitionate in miezul central.
Pentru a ajunge la etajul 80 cu liftul este nevoie de mai putin de un minut. Aici se gaseste o expozitie si un magazin de suveniruri. De la etajul 80 se pot lua scarile sau un alt lift pana la etajul 86 unde se gaseste puntea de observare in aer liber.
Astazi cladirea adaposteste sediul a circa 1.000 de firme pe o suprafata totala de 257.000 m2. In Empire State Building lucreaza aproximativ 21.000 de angajati zilnic, ceea ce o face cel de-al doilea complex unic de birouri din America dupa Pentagon.
Empire State Building reprezinta o reusita a societatii newyorkeze, dar si un loc unde s-au intaplat numeroase tragedii. De-a lungul timpului 16 sinucideri au avut loc aici, sinucigasii sarind in gol de la partea superioara a cladirii. Tot aici, in noaptea zilei de 28 iulie 1945, pe o ceata deasa, un bombardier al armatei americane a lovit Empire State Building la etajul 79. In urma tragicului accident 14 persoane au murit iar 26 au fost ranite. Evenimentele tragice nu se termina aici, la data de 23 februarie 1997, un barbat inarmat a impuscat sapte persoane de pe puntea de observare de la etajul 86. In urma acestui eveniment o persoana a murit si alte 6 au fost ranite.
Dar si evenimente placute au loc in Empire State Building, cum ar fi concursul de urcat scari. Incepand cu anul 1978 in interiorul Empire State Building se desfasoara anual un concurs de urcat in varful turnului. Pana acum recordul instalat de un barbat este de 10 minute si 15 secunde.
|
- (foto 1) Pixabay, "Empire State Building", https://goo.gl/HbeiQO, publicata de user: Unsplash, (Creare fotografie: 07 decembrie, 2010), (Incarcare fotografie: 15 iunie, 2015), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
- (foto 2) Wikimedia Commons, "Photograph of a Workman on the Framework of the Empire State Building", https://goo.gl/dKB0Xj, autor: Lewis Hine (1874-1940), publicata de user: US National Archives bot, (Incarcare fotografie: 21 octombrie, 2011), licenta: domeniul public;
- (foto 3) Wikimedia Commons, "Twin Towers-NYC", https://goo.gl/JynSa5, autor: Carol M. Highsmith, publicata de user: Soerfm, (Incarcare fotografie: 30 noiembrie, 2013), licenta: domeniul public;
- (foto 4) Pixabay, "New York City", https://goo.gl/1WGr4f, publicata de user: Janx, (Creare fotografie: 03 noiembrie, 2014), (Incarcare fotografie: 06 ianuarie, 2016), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
- H-Metal.ro, "Constructii metalice faimoase - Empire State Building si Turnul Eiffel", https://goo.gl/59homU, (Vizitat: 23 ianuarie, 2017);
- Wikipedia, "Empire State Building", https://goo.gl/u1RVkO, (Actualizat: 21 ianuarie, 2017), (Vizitat: 23 ianuarie, 2017);
- EklaBlog, "Empire State Building", https://goo.gl/Gt0MWP, publicat de user: hidagb9426, (7 mai, 2016);
- InfraStructures.com, "Les grands chantiers du siecle: l'Empire State Building", https://goo.gl/iKSbYX, (Vizitat: 23 ianuarie, 2017);
|
|