Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareDimensionare soba de teracota

Dimensionare soba de teracota

 26 Martie 2020, 21:42  |   Rombadconstruct  |   Amenajari interioare

Orientarea incaperilor
Orientarea incaperilor

Acest articol face parte din Cartea cosarului si sobarului.

In scopul asigurarii incalzirii rationale a unor incaperi este necesar sa se faca dimensionarea sobelor. Aceasta presupune prin calcul marimea suprafetei de incalzit cu ajutorul unei sobe. La dimensionarea sobelor trebuie sa se aiba in vedere o serie de elemente de baza si anume: caracteristicile incaperilor, orientarea acestora, temperatura interioara urmarita (dorita) si combustibilul utilizat. Pe baza unora dintre aceste elemente si a unor anumite consideratii s-au intocmit tabele, aratate in continuare, care sa usureze dimensionarea sobelor.

Caracteristicile incaperilor

In mod curent, incaperile se considera ca au dimensiuni variind intre 2,5 si 6,0 m la un zid exterior si intre 3,0 si 6,0 m la celalalt zid; inaltimea se considera ca fiind de 3,0 m. Peretii exteriori se considera ca au grosimea de 1½ caramida normala plina (37,5 cm) sau o grosime echivalenta acestei zidarii. Planseele dintre etaje si de la pod se considera de lemn cu umplutura sau de beton armat (cu termoizolatie la pod). Incaperile se considera ca sunt prevazute cu ferestre de lemn duble, iar suprafata lor totala este de 1/6 - 1/9 din suprafata pardoselii incaperii respective.

Orientarea incaperilor

In mod curent, in vederea dimensionarii sobelor, se iau in considerare orientarile nord si sud, adica cazurile extreme, iar pentru alte orientari se iau valori intermediare.

Caracteristicile si orientarea incaperilor determina pierderile de caldura din cladiri. In timpul iernii, caldura din interior se pierde prin elementele de constructie ale incaperii. Aceste pierderi sunt mai mari in cazul peretilor exteriori subtiri, al golurilor de ferestre mari, al ferestrelor simple (cu un singur rand de geamuri), precum si la incaperile cu orientarea spre nord.

Temperatura interioara

Se considera ca temperatura medie din interiorul incaperilor este de +20°C, iar cea exterioara de -20°C. Asadar, diferenta de temperatura dintre interior si exterior este in medie de 40°C.

Combustibilul utilizat

In general, caldura cedata de o soba depinde de tipul de combustibil folosit si deci de puterea calorifica a acestuia.

Sistemul constructiv al sobei

Este necesar de asemenea sa fie cunoscute o serie de elemente care privesc constructia sobei, si anume: constructia focarului, a fumurilor etc, cum si materialele din care se executa soba, ca: placi de teracota smaltuita, placi nesmaltuite, caramizi etc.

Tabele de dimensionare a sobelor

Aceste tabele sunt intocmite pe baza consideratiilor aratate, cum si in baza urmatoarelor conditii principale:

  • suprafata sobei trebuie astfel dimensionata incat aceasta sa poata ceda o cantitate de caldura echivalenta cu pierderile de caldura din incapere;
  • in cursul unei zile (24 ore), soba nu functioneaza neintrerupt, ci se fac doua focuri de cate 1 - 2 ore fiecare, socotindu-se ca soba o data infierbantata cedeaza caldura suficinta in incapere timp de 6 ore.

In aceasta ipoteza, la sobele obisnuite executate din placi de teracota smaltuite, coeficientul mediu de cedare a caldurii pentru 1 m2 de suprafata de incalzire a sobei si in timp de o ora este de 480 kcal/m2 x h. In tabelele 1, 2, 3, 4 si 5 se dau suprafetele de incalzire necesare ale sobelor de teracota smaltuita in functie de dimensiunile camerei, pozitia ei de colt (C) sau de mijloc (M) si de orientarea geografica.

Tabel dimensionare casa parter
( + mareste imaginea )
Tabel dimensionare soba de teracota
( + mareste imaginea )
Dimensionare casa cu mai multe etaje
( + mareste imaginea )
Dimensionare ultimul etaj
( + mareste imaginea )
Dimensionarea caselor
( + mareste imaginea )
Tabel dimensionare soba dreapta
( + mareste imaginea )

Camerele care au aceleasi caracteristici sunt grupate in acelasi tabel. Cunoscindu-se suprafata de incalzit a sobei, in m2, cu ajutorul tabelului 6 se determina dimensiunile sobei; acestea sunt marcate prin numarul de placi, iar inaltimea este data si in metri. La dimensionarea sobelor trebuie sa se mai aiba in vedere si urmatoarele:

  • distanta intre spatele sobei si perete este de cel putin 13 cm, iar distanta de la tavanul incaperii la cupola capacul) sobei de minimum 30 cm; cind intre spatele sobei si perete distanta este sub 13 cm, suprafata libera a sobei din aceasta parte este considerata mai mica cu 25%;
  • inaltimea de calcul rezultata este considerata de la focar pana sub cupola sobei;
  • in cazul sobelor executate din teracota nesmaltuita, suprafata de incalzit a sobei se ia cu 10% mai mare decat aceea rezultata din calcul;
  • cand diferenta intre temperatura interioara si aceea exterioara este diferita de 40°C, datele rezultate din tabele se inmultesc cu raportul dintre diferenta reala de temperatura si diferenta de calcul 40°C);
  • in cazul camerelor cu inaltime mai mare de 3,0 m, suprafetele extrase din tabele se sporesc cu procentele indicate tot in tabele;
  • pentru camerele cu alte orientari, se iau valori intermediare intre valorile corespunzatoare orientarilor nord si sud.

In cazul cand, in unele perioade, pierderile de caldura depasesc limitele luate in consideratie la calcul, se vor face trei sau mai multe focuri in timp de 24 ore.

EXEMPLU DE CALCUL:

Sa se dimensioneze o soba de teracota pentru incalzirea unei camere de mijloc, situata la etajul I al unei cladiri p+2 (parter plus doua etaje), camera fiind orientata spre sud. Se considera temperatura exterioara de -26°C, iar camera se prevede sa fie incalzita la +20°C.

Camera avand peretele exterior de 4,00 m si adincimea de 5,00 m, din tabelul 3 M se deduce pentru soba suprafata de 1,70 m2. Deoarece inaltimea camerei este de 3,25 m, pentru sporul de inaltime se adauga 6%, rezultind astfel drept suprafata a sobei:

1,7 X 1,06 = 1,8 m2.

Intrucat diferenta de temperatura intre exterior si interiorul camerei este de 46°C, iar tabelele de dimensionare a sobelor sunt intocmite in ipoteza unei diferente de temperatura de 40°C, este necesar sa se aplice coeficientul rezultat, adica 46/40 = 1,15.

In final se obtine suprafata sobei: 1,8 X 1,15 = 2,07 m3. Din tabelul 6 se alege soba cu suprafata apropiata (2,31 m3), avind 1½ x 3 placi si inaltimea de 5 placi (1,47 m).

In cazul cand aceeasi camera este de colt si are tot orientare sudica, folosind tabelul 3 C se obtine suprafata sobei de 3,1 x 1,075 x 1,15 = 3,83 m2.

Din tabelul 6 se ia valoarea apropiata de 3,99 m2.

Dimensiunile sobei sunt: 2 x 3½ placi si inaltimea de 7 placi (1,95 m).

Bibliografie
  1. Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Pag. 11 - 21, Editura Tehnica, Bucuresti 1988;
Alte articole

    Incalzirea cu sobe

Incalzirea cu sobe si principiul de functionare al acestora

In general, materialele cu conductie mare […]

Mai mult…

    Schita soba de teracota

Schite sobe de teracota - clasificare si componente

Prin sistemul constructiv al sobelor ca si […]

Mai mult…

    Iluminarea casei in interior

7 sfaturi pentru iluminarea casei in interior

In continuare vom prezenta 7 dintre […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook