Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiDiferenta intre surub si holsurub

Diferenta intre surub si holsurub

 02 Decembrie 2023, 19:03  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Diferenta intre surub si holsurub

Diferenta intre surub si holsurub aproape ca nu exista. In dictionarul limbii romane nu exista cuvantul "holsurub". Totusi termenul "holsurub" este foarte utilizat in limba romana.

Surub si holsurub sunt doua cuvinte care se folosesc impreuna pentru a defini o tija metalica cu un cap proeminent la o extremitate si o parte filetata la cealalta extremitate.

Conform dictionarului explicativ al limbii romane (DEX), termenul "surub" este definit astfel:

SURUB, suruburi, s.n. = 1. Tija cilindrica de lemn sau de otel, filetata, care serveste la asamblarea a doua ori a mai multor piese sau care transmite, transforma sau utilizeaza in diverse feluri miscarea de rotatie intr-un mecanism. G Loc. adv. In surub = in forma de cerc sau de spirala. G Expr. A-i face (cuiva) un surub prin cap = a-i apuca (cuiva) suvite de par din cap, rasucindu-le si tragand de ele. A strange surubul = a intrebuinta mijloace de constrangere fata de cineva. 2. Nume dat unor unelte, dispozitive etc. care au ca parte componenta un surub (1) sau care se manevreaza prin rasucire. F Fig. Vartej de apa. [Var.: surup s.n.] - Din germ. dial. Schrube.

Asa cum ne spune dictionarul, cuvantul "surub" provine din limba germana, ca si cuvantul "holsurub". Holsurub vine de la cuvantul german "holzschraube", substantiv feminin care, conform dictionarului german este definit astfel:

HOLZSCHRAUBE, f. = surub care poate fi insurubat in lemn fara piulita de fier.

Prin urmare, termenul surub este un termen general care poate fi utilizat pentru orice tija filetata utilizata pentru imbinarea a doua sau mai multe piese. Dar, atunci cand facem referire la un surub pe care il infiletam in corpul unui material si nu folosim o gaura prealabila si o piulita il numim holsurub.

Tipuri de suruburi
Fig. 1 - Diferite tipuri de suruburi

Daca trebuie sa facem o diferenta intre surub si holsurub vom spune ca:

Un surub (figura 1) este o tija filetata prevazuta cu un cap proeminent utilizat pentru insurubare si cu rol de a limita patrunderea in corpul materialului unde se infileteaza, iar la celalalt capat este tesit, filetat si uneori prevazut cu o piulita pentru fixare. Surubul necesita intotdeauna o gaura executata in prealabil in corpul materialului unde va fi introdus. Daca surubul nu este fixat cu o piulita la capatul tijei sale filetate, este obligatorie existenta unui filet pe ultima piesa de fixare.

Prin intermediul surubului pot fi unite piese de orice natura si orice grosime. Suruburile se fabrica in diferite dimensiuni pentru a raspunde necesitatilor din constructii si nu numai. In functie de utilizare, suruburile pot fi prevazute cu cap hexagonal sau rotund, cu filet pe toata lungimea tijei sau doar partial, fabricate din aliaje dure sau metale moi etc.

Tipuri de holsuruburi
Fig. 2 - Diferite tipuri de holsuruburi

Un holsurub (figura 2) este o tija filetata prevazuta cu un cap proeminent utilizat pentru insurubare si cu rol de a limita patrunderea in corpul materialului unde se insurubeaza, iar la capatul celalalt este ascutit pentru a patrunde in corpul materialului ce urmeaza a fi fixat prin intermediul holsurubului. Holsurubul nu necesita gaura si piulita, insa este necesar ca materialul unde se insurubeaza sa fie moale (lemn, plastic, matale moi etc.).

Atat holsuruburile cat si suruburile sunt materiale de constructii fabricate din otel simplu sau tratat prin bai de zinc sau alte procedee. Acesta din urma ofera suruburilor si holsuruburilor protectie anticoroziva si pot fi recunoscute dupa aspectul galbui sau metalic.

Bibliografie

  1. Elisabeta Simion, DEX - Dictionarul explicativ al limbii romane, pag. 1098, randul 11, Ed. Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012;
  2. Jacob si Wilhrlm Grimm, Dictionar german, 9 (1875), vol. IV, II (1877), pag. 1780, randul 37.
Alte articole

    Diferenta intre surub si holsurub

Diferenta intre surub si holsurub

Diferenta intre surub si holsurub aproape ca nu exista. In dictionarul limbii romane […]

Mai mult…

    Clase de rezistenta lemn

Clase de rezistenta lemn in constructii

Conform normativului din 2023, indicativ NP 005-2022, privind proiectarea […]

Mai mult…

    Densitatea materialelor de constructii

Densitatea materialelor de constructii

Densitatea materialelor este o proprietate caracteristica foarte importanta […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook