Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareDiferenta dintre brad si molid

Diferenta dintre brad si molid

 11 Decembrie 2021, 19:27  |   Rombadconstruct  |   Amenajari exterioare

Diferenta dintre brad si molid
Fig. - 1

Bradul si molidul sunt doi copaci cu origini stravechi care fac parte din familia Pinaceae si cresc in mod natural in zonele de munte, in special in partea emisferei nordice a Pamantului. Datorita formei conice a coroanei, bradul si molidul sunt confundati foarte des. Atat bradul cat si molidul prezinta particularitati fizice de aspect care ii diferentiaza, insa aceste detalii nu sunt cunoscute, asa ca in continuare o sa vedem care este diferenta dintre brad si molid.

Diferenta dintre brad si molid o putem face atat vizual prin aprecierea principalelor trasaturi fizice particulare, dar si prin palpare. Aceste doua metode sunt cele mai importante pentru ca asemanarile dintre brad si molid sa nu ne mai produca dificultati.

Asemanari intre brad si molid

Pentru a cunoaste diferentele dintre brad si molid, este bine sa stim de ce sunt atat de asemanatoare aceste doua specii de arbori. In primul rand, atat bradul cat si molidul sunt conifere din familia Pinaceae, iar acest lucru este principalul motiv pentru care sunt atat de asemanatore. Coroana acestor doua conifere are forma de con, iar culoarea acesteia nu se schimba nici in timpul iernei, ramanand vesnic verde. Inaltimea de crestere a acestor specii ajunge la 70 m, iar durata de viata medie este cuprinsa intre 100 si 1000 de ani.

Asemanari brad si molid
Fig. - 2

Tulpina bradului si molidului este una principala, dreapta si pozitionata central. Ramurile cresc de jur imprejurul tulpinii principale si incep de la baza plantei, continuandu-se catre varf. Lungimea ramurilor este mai mare la baza si scade progresiv in timp ce se aproprie de varf, astfel luand forma unui con.

Aprecierea vizuala a diferentelor dintre brad si molid

Unul din aspectele ce trebuie observate pentru a identifica un brad este culoarea trunchiului acestuia. Bradul are trunchiul de culoare brun cenusie cea ce il difera fata de molid, care are o culoare a cojii tulpinii brun rosiatica. Aceast aspect de culoare a trunchiului nu este atat de eficient pentru a face diferenta, insa este important sa fie cunoscut.

Aspectul coroanei desi este foarte asemanator, ramurile molidului sunt mai rare si au varful ramurilor principale orientate relativ in sus fata de brad la care ramurile sunt aproape orientate in plan orizontal.

Cel mai important aspect de care trebuie sa tinem seama cand facem diferenta dintre brad si molid este pozitionarea acelor acestor copaci, asa cum vedem in Figurile 3 si 4. Acele de brad sunt orientate in sus si se gasesc pozitionate pe jumatarea superioara a ramurii, in schimb acele de molid cresc de jur imprejurul ramurii.

Pozitia acelor de brad
Fig. - 3

Orientarea frunzelor de brad este catre varful ramurii, acestea crescand oblic. Frunzele de molid cresc vertical din ramura, acestea formeaza un unghi de 90° cu ramura (Figura 4).

Ramura de brad si molid
Fig. - 4

Acele sunt si acestea un indiciu atunci cand facem deosebirea intre brad si molid. Acele de brad, pe langa faptul ca au o crestere in partea superioara a ramurii, sunt mai lungi ajungand la 4 cm, in schimb acele de molid sunt putin mai scurte si ajung la 3 cm. Acele de brad prezinta o nervura vizibila atat pe fata frunzei cat si pe partea ventrala, insa molidul prezinta o nervura la frunza ce este aproape inobservabila pe fata frunzi, fiind evidenta pe partea ventrala. Dupa cum putem observa si in imaginea din Figura 4, acele de brad (frunzele) sunt ovale la varf, in schimb frunzele de molid sunt ascutite si usor intepatoare.

Frunze de brad si molid
Fig. - 5

Aprecierea prin palpare a diferentei dintre brad si molid

Diferenta dintre brad si molid poate fi determinata foarte usor prin palparea ramurilor. Pentru aceasta nu trebuie sa facem altceva decat sa strangem in mana o ramura de brad sau de molid. Daca la strangre acele ramurii intepa, acela este un molid, iar daca nu inteapa acela este un brad.

Aprecierea prin palpare
Fig. - 6

Aceasta metoda este posibila datorita acelor de molid care prezinta un varf ascutit, asa cum am vazut mai sus (Figura 5). Senzatia de intepatura este usoara, insa este suficienta sa ne dam seama ca este vorba de un molid.

Bradul prezinta ace care in momentul strangerii in mana acestea nu produc senzatia de intepatura datorita varfului acestora care este oval. Simtirea senzatiei de intepatura este data si de pozitionarea acelor, la brad acestea crescand oblic din ramura, iar la molid cresc vertical (Figura 4).

Alte articole

    Arbori din Romania

Arbori si arbusti din Romania

Romania este o tara cu o vegetatie bogata ce numara aroximativ […]

Mai mult…

    Planta care alunga cartita

Planta care alunga cartita - Euphorbia lathyris

Se vorbeste tot mai des despre o planta […]

Mai mult…

    Macleaya cordata

Macleaya cordata sau bocconia

Macleaya este o planta perena, erbacee, din familia […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook