Acasa » Tehnologii » ElectriceCurentul alternativ si curentul continuu

Curentul alternativ si curentul continuu

 21 Septembrie 2021, 20:11  |   Florin Badea  |   Electrice

Curentul alternativ si curentul continuu

Se numesc circuite de curent alternativ circuitele electrice alimentate cu tensiuni electromotoare alternative. Aceste circuite prezinta o importanta deosebita in producerea, transmiterea si utilizarea energiei electromagnetice, in electrocomunicatii si automatizari.

Cele mai simple si robuste masini electrice, generatoare sau motoare, sunt acelea de curent alternativ. Transmisia optima la distanta a energiei electromagnetice impune transformarea tensiunii, ceea ce se poate obtine cu ajutorul transformatoarelor numai in curent alternativ. Semnalele corespunzatoare vorbirii, muzicii etc., care fac obiectul transmisiilor in telecomunicatii, sunt practic suprapuneri de semnale alternative. Aceste exemple explica importanta practica a studiului circuitelor in regim permanent sinusoidal (numit si regim permanent armonic), adica a acelor circuite care, daca sunt alimentate cu tensiuni alternative sinusoidale, atunci si intensitatile curentilor din toate laturile circuitului reprezinta marimi sinusoidale de aceeasi frecventa.

Circuitele electrice pentru producerea, transmiterea si distributia energiei sunt circuite de curent alternativ sinusoidal cu frecventa standard de 50 Hz, numita frecventa industriala. Aceasta valoare a frecventei a fost aleasa cat mai joasa pentru ca dificultatile producerii si transmiterii energiei sunt cu atat mai mari, cu cat frecventa este mai inalta, dar suficient de mare pentru ca variatiile intensitatii luminoase a lampilor cu incandescenta folosite in iluminat sa nu fie sesizabile vederii.

Prin comparatie cu circuitul in curent continuu, aplicarea legii lui Ohm in cazul circuitului in curent alternativ prezinta aspecte noi.

Daca intr-un circuit de curent continuu condensatorul intrerupe circuitul, intr-un circuit de curent alternativ condensatorul rand pe rand se incarca si se descarca, neimpiedicand miscarea oscilatorie de ansamblu a electronilor de conductie, deci stabilirea curentului alternativ in circuitul care il contine.

Prezenta unei bobine intr-un circuit de curent alternativ face sa apara fenomenul de autoinductie care contribuie la modificarea intensitatii curentului alternativ.

Rezistorul are in curent alternativ acelasi efect ca si in curent continuu - absoarbe energie electrica pe care o transforma in caldura. Deci rezistorul opune curentului alternativ aceeasi rezistenta ca si curentului continuu.

Studiul experimental si teoretic al legii lui Ohm in curentul alternativ se va face pentru circuite in care generatorul de alimentare constituie o sursa de energie electromagnetica, sursa care introduce in circuitul din care face parte o t.e.m. alternativa eg data, independenta de structura retelei in care este conectata si intre ale carei borne caderea de tensiune interioara este neglijabila.

In studiul variatiei cu timpul a tensiunii sau a intensitatii curentului, a comparatiei fazelor si amplitudinilor marimilor periodice, o larga utilizare o are osciloscopul electronic.

Bibliografie
  1. Gherbanovschi N. si altii, "Fizica", pag. 5-6, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1990.
Alte articole

    Simboluri electrice

Semne conventionale electrice (simboluri electrice)

Semnele conventionale electrice sau […]

Mai mult…

    Curatare masina de spalat rufe

Intretinere si curatare masina de spalat rufe

Majoritatea dintre noi suntem foarte dependenti de […]

Mai mult…

    Transportul energiei electrice

Transportul energiei electrice in Romania

Productia de energie electrica se realizeaza cu ajutorul […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook