Tencuiala decorativa este un material de finisaj folosit, in special pentru exterior, la decorarea fatadelor unei cladiri si pentru protectia zidurilor exterioare impotriva factorilor atmosferici. Tencuiala decorativa este un element extrem de important in designul exterior al unei cladiri, oferind un aspect deosebit.
Pentru inceput, trebuie sa fim foarte atenti la alegerea facuta in momentul cand achizitionam o astfel de tencuiala. Prin urmare, este foarte important sa cumparam o tencuiala decorativa in tandem cu arhitectura cladirii, insa sa ne satisfaca si propriile gusturi in materie de design. Un alt element deosebit de important este alegerea unei tencuieli decorative cu caracteristici inalte de protectie care sa satisfaca cerintele de protectie a fatadei impotriva intemperiilor, factorilor mecanici etc.
Aplicare tencuiala decorativa
Dupa ce am achizitionat tencuiala decorativa pe gustul nostru si cu caracteristici de protectie corespunzatoare, este momentul aplicarii acesteia. Aplicarea tencuielii decorative este un proces deosebit de important de care depinde atat aspectul exterior placut cat si protectia corespunzatoare a zidurilor exterioare. O tencuiala decorativa de calitate, ca si material, dar aplicata necorespunzator, face obiectul unei fatade inestetice si cu o protectie scazuta impotriva factorilor externi.
Cum se aplica tencuiala decorativa
1. Pregatirea suprafetei suport
Aplicarea tencuielii decorative pe perete se face doar dupa ce suprafata de aplicare a fost pregatita corespunzator. Aceasta pregatire joaca un rol hotarator in calitatea produsului finit si mai ales in ceea ce priveste calitatea acoperirii si rezistentei stratului de tencuiala.
Suprafata suport trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie uscata;
- sa fie rezistenta;
- sa fie curata;
- sa fie degresata;
- sa fie permeabila;
- sa nu contina praf.
Pregatirea suprafetelor vechi
- se curata tencuiala veche daca prezinta desprinderi, fisuri sau exfolieri a vopselei;
- se tencuiesc eventualele probleme constatate;
- se asteapta 6-7 zile pentru a se usca;
- se slefuieste eventualele reparatii si se amorseaza suprafata, dupa care se lasa 24 ore sa usuce.
Pregatirea suprafetelor noi
- tencuielile minerale pe baza de var si ciment se lasa la maturat timp de 28 de zile de la aplicarea acestora si se indeparteaza eventualele reziduri de mortar intarit;
- se amorseaza suprafata si se asteapta 24 ore pentru uscare.
2. Pregatirea tencuielii decorative pentru aplicare
Tencuiala decorativa se aplica nediluata sau diluata cu apa (maxim 3% apa). Inainte de utilizare produsul trebuie amestecat foarte bine.
Pentru a nu intampina probleme cu diferentele de nuanta a culorii tencuielii, acest produs trebuie achizitionat si realizat intr-o singura sarja.
3. Aplicare tencuiala decorativa
Aplicarea tencuielii decorative se face cu gletiera din otel inoxidabil intr-un singur strat, pe toata suprafata fatadei. Pentru obtinerea unui strat uniform ne se fac intreruperi.
Tehnologia aplicarii de tencuiala decorativa se face in trei etape.
Etapa I - Intinderea tencuielii Aceasta etapa consta in aplicarea efectiva a materialului pe peretele fatadei care se face cu gletiera din otel intr-un strat egal cu diametrul celor mai mari granule din tencuiala.
Etapa II - Nivelarea tencuielii Dupa ce s-a aplicat tencuiala decorativa pe o suprafata de 3-6 m2, tot cu aceeasi gletiera din otel (fara a o spala), strangem surplusul de material si nivelam stratul aplicat pentru al pregatii pentru urmatoarea etapa.
Etapa III - Modelarea stratului de tencuiala aplicat Aceasta etapa se executa atunci cand materialul nu se mai lipeste de gletiera. Pentru modelarea tencuielii se foloseste o drisca din material plastic, tinuta in plan vertical. Cu ajutorul acestei unelte executam unul din cele doua modele folosite pentru a imprima un model: rotund sau drept.
Conditii de aplicare a tencuielii decorative
- se aplica pe suprafete solide si, in general, plane;
- nu se aplica pe zugraveala de huma, tencuiala pe baza de var sau pe glet de var;
- temperatura mediului de aplicare trebuie sa fie cuprinsa intre 10-30℃;
- umiditatea atmosferica sa nu depaseasca 80%;
- temperatura suprafetei suport si a materialului aplicat sa fie cuprinsa intre 10-30℃.
Reguli si masuri de aplicare a tencuielii decorative
- tencuiala decorativa nu trebuie aplicata la un interval mai mic de 2 ore de la inceperea ploii;
- pentru a evita aparitia de nade intre zonele tencuite este indicat ca tencuiala sa fie aplicata intr-o singura etapa fara intrerupere; intreruperea se face strict atata timp cat tencuiala este umeda; daca aplicarea se face pe o suprafata foarte mare este recomandat sa existe un numar mai mare de muncitori care sa asigure procesul de aplicare in aceste conditii;
- nu se fac reparatii sau retusuri peste tencuiala deja aplicata; daca acestea sunt facute, vor aparea zone diferentiate ce vor duce la un aspect estetic defectuos;
- aplicarea tencuielii decorative nu se face pe vreme ploioasa, cu ceata, in general cu umiditatea atmosferica ce depaseste 80%;
- aplicarea tencuielii decorative nu se face pe inghet; sau daca exista pericol de inghet, temperatura foarte ridicata sau in perioada zilei cand fatada este expusa direct razelor soarelui.
|