CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogCortul Khan Shatyr din Astana

Cortul Khan Shatyr din Astana

17 Iulie 2016, 13:13   |  Florin Badea  |  Comentarii
Centre comerciale, Constructii din lume,
Cortul Khan Shatyr din Astana
Cortul Khan Shatyr (Astana, Kazakhstan)
Sursa: Alex J. Butler, prin Flickr.com, sub licenta: CC BY 2.0

Este un centru comercial din tanara capitala a Kazakhstanului, Astana. Acesta se traduce in romana "Cortul Regelui" si este un cort monumental, constructie a stilului neofuturist proiectata de arhitectul britanic Norman Foster.

Norman Foster este fondatorul si presedintele companiei Foster and Partners, o companie ce se ocupa cu arhitectura si designul constructiilor hight-tech - stil arhitectural aparut in 1970. Complexul Khan Shatyr este al doilea proiect al arhitectului in acest oras dupa Palatul Pacii si Reconcilierii. Ambele facand parte dintr-un proiect national de dezvoltare urbana a capitalei Kazahstanului care in numai zece ani aceasta a cunoscut o dezvoltare enorma.

Khan Shatyr din Astana
Khan Shatyr - imagine panoramica a orasului ( + mareste imaginea )
Sursa: http://khanshatyr.com/

Cortul Khan Shatyr este cel mai mare cort din lume sau cea mai mare constructie ce seamana cu un cort. In interiorul acestuia pot incapea peste 10 terenuri de fotbal datorita suprafetei acestuia interioare de aproximativ 14 hectare (140.000 m2).

Prelata ce inveleste cortul este un material sintetic cunoscut ca ETFE (tetrafluoretilena), un fluor pe baza de plastic cu o rezistenta foarte mare la coroziune indiferent de variatiile de temperatura. Acest material este folosit la acoperisul numeroaselor structuri importante ale lumii precum: Centrul National Acvatic din Beijing, stadionul Allianz Arena din Munchen, Eden Project din Marea Britanie etc.

Prelata cortului Khan Shatyr
Prelata cortului Khan Shatyr
Sursa: Ninara, prin Flickr.com, sub licenta: CC BY 2.0

Materialul de ETFE a fost furnizat de compania Vector Foiltec din Germania, fondata de Stefan Lehnert in 1982. Aceasta prelata este montata pe un sistem de cabluri sprijinite de un piloncentral ce masoara o inaltime de 150 m, iar la montarea acestui acoperis au participat 650 de alpinisti profesionisti.

structura transparenta a prelatei permite razelor solare sa patrunda in interior producandu-se efectul de sera, efect ce ajuta la incalzirea atmosferei interioare. Acesta este proiectat pentru a mentine o temperatura interioara cuprinsa intre 15 si 30℃ in spatiul principal si 19 si 24℃ in magazine, toate acestea in timp ce afara temperatura variaza intre -35 si 35℃ pe tot parcursul anului.

Khan Shatyr noaptea
Khan Shatyr noaptea
Sursa: Alex J. Butler, prin Flickr.com, sub licenta: CC BY 2.0

Proiectul cortului Khan Shatyr a fost prezentat publicului de presedintele statului Nursultan Nazarbayev la data de 9 decembrie 2006, iar de constructia acestui urias proiect s-a ocupat firma de constructii turceasca Sembol.

Dupa o serie de obstacole ce au impiedicat ridicarea pilonului central ce reprezinta baza de rezistenta a cortului, acesta a fost terminat intr-un final in luna decembrie 2008. Data finalizarii intregului complex a fost 5 iulie 2010, data la care a avut loc si inaugurarea sa, eveniment la care s-a organizat un concert al lui Andrea Boceli si au fost invitati numerosi sefi de stat din tarile din apropiere.

Interior Khan Shatyr
Interior Khan Shatyr
Sursa: Ninara, prin Flickr.com, sub licenta: CC BY 2.0

Centrul comercial Khan Shatyr este dedicat recreerii cetatenilor orasului Astana, fiind si cel mai mare centru de acest gen din Kazakhstan. Interiorul acestuia adaposteste nenumarate magazine ale celor mai cunoscute brenduri din lume, cafenele, cinema, un mic rau ce permite plimbarea cu barca si cel mai important element - plaja din interiorul complexului. Plaja amenajata aici detine nisip adus din Maldive si este incalzit prin intermediul unei instalatii montate in podea ce da senzatia de plaja naturala.

La sfarsitul saptamanii 30.000 de vizitatori intr-o zi pasesc in interiorul acestei minunatii a arhitecturii moderne.

Bibliografie:* khanshatyr.com/
* www.flickr.com
* www.wikipedia.org

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate