Acasa » Tehnologii » Scule si unelteConfectionare scara lemn reglabila

Confectionare scara lemn reglabila

 11 Aprilie 2020, 22:45  |   Rombadconstruct  |   Scule si unelte

Acest articol a fost inspirat din revista Tehnium, nr. 124, pag. 9, articol scris de Ing. M. Florescu in anul 1981.

Confectionare scara lemn reglabila

De multe ori ne aflam in situatia de a trebui sa executam diferite lucrari cu ajutorul unei scari mobile, in locuri denivelate, cum ar fi in casa scarii, sau diferite locuri in panta. Pentru a inlatura lucrarile improvizate de care ne ajutam in diferite situatii pentru a duce la bun sfarsit o lucrare, improvizatii care de multe ori ne aduc numai necazuri, va propunem o modificare ce o putem aplica unei scari mobile din lemn obisnuite. Daca nu avem o scara din lemn putem executa una foarte simplu folosind doua grinzi cu lungimea dorita, cateva sipci mai solide si cateva cuie sau suruburi pentru lemn. Insa, modificarea mentionata in acest articol poate fi facuta la orice scara mobila. Modificarea, nu implica nici materiale si nici scule deosebite sau speciale, ci materiale la indemana oricui.

Aceasta modificare consta in realizarea unui picior fals, reglabil. Acest picior se fixeaza la unul din picioarele scarii prin intermediul a doua suruburi cu piulite tip fluture.

Piciorul cu pricina se realizeaza din lemn de buna calitate. Lemnul nu trebuie sa prezinte noduri sau alte defecte naturale sau de alta natura. Sectiunea lemnului trebuie sa fie cel putin egala cu sectiunea piciorului scarii.

Pentru inceput, se executa doua orificii alungite cu ajutorul bormasinii. Pentru a executa un orificiu alungit, se da gauri multiple si se ajusteaza cu pila de lemn. Daca dorim sa folosim scara pentru denivelari mai mari, executam doua sau mai multe perechi de orificii de acest gen, deoarece executarea orificiilor prea lungi ar scadea rezistenta piciorului fals.

In scopul impiedicarii unei eventuale alunecari in timpul lucrului, este recomandat folosirea unor saibe stelate sau sau elastice sub piulitele tip fluture. In plus, in piciorul fals se bate unul sau mai multe cuie. Cuiele trebuie alese astfel incat varful sa depaseasca materialul cu circa 3 mm. La strangerea imbinarii, acestea vor patrunde in lemnul scarii, astfel este impiedicata alunecarea.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/confectionare-scara-lemn-reglabila.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Bibliografie
  1. Florescu M., "Scara reglabila", revista Tehnium, nr. 124, pag. 9.
Alte articole

    Montare disc polizor unghiular

Montare disc polizor unghiular

Montarea unui disc de polizor unghiular se executa foarte […]

Mai mult…

    Magneti fixare sudura

Vinclul magnetic pentru sudura

Vinclul magnetic este folosit in special pentru fixarea […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook