Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiComponentele unei sobe de teracota

Componentele unei sobe de teracota

 03 Aprilie 2020, 21:05  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Acest articol face parte din Cartea cosarului si sobarului.

Piesele de teracota pentru sobe se fabrica in mai multe forme si dimensiuni.

Componente soba teracota

Placile

Placi de teracota
Fig. 1 - Placi de teracota

Placile (tablele) au dimensiunile de 220 x 240 mm si grosimea de 14-16 mm. La sobele de incalzit, inaltimea colacului este de 30-40 mm, iar la cele de gatit, de 10 - 15 mm. Marginile se finiseaza fie cu muchie, fie tesite la 45° (cu latimea tesiturii de 8 mm), fie rotunjite. La sobele de gatit, marginile sint numai rotunjite.

Colturile

Colturi de teracota
Fig. 2 - Colturi de teracota

Colturile sunt alcatuite dintr-o placa de 220 X 240 mm, continuata in unghi drept cu o jumatate de placa (110 x 240 mm). Ele se executa numai cu muchii rotunjite si prezinta aceleasi caracteristice in ce priveste grosimea si inaltimea colacului ca si placile. Aceste piese se utilizeaza la executarea colturilor sobei.

Piesele pentru soclu

Piesele pentru soclu
Fig. 3 - Piesele pentru soclu

Piesele pentru soclu se fabrica in doua forme:

  • piese laterale de soclu, cu dimensiunile de 225 si 445 x 150 mm; muchia inferioara, care se monteaza pe pardoseala, are rotunjirea cu raza de 8 mm, iar cea superioara, cu raza de 20 mm;
  • colturi de soclu, constand dintr-o placa cu dimensiunile de 245 x 150 mm, continuata in unghi drept cu o placa avand dimensiunile de 135 x 150 mm; rotunjirea muchiilor se face la fel ca la piesele laterale de soclu.

Cornisele

Cornise
Fig. 4 - Cornise

Cornisele, care se monteaza la partea superioara a sobei, se fabrica de asemenea in doua forme (fig. 4):

  • piese laterale de cornisa, cu dimensiunile de 225 si 445 x 120 mm, avand rotunjirea muchiei inferioare cu raza de 8 mm, iar rotunjirea muchiei superioare cu raza de 20 mm;
  • colturi de cornisa, la care o portiune are dimensiunile 235 x 120 mm, iar portiunea dispusa in unghi drept, de 125 x 120 mm; muchiile sunt rotunjite la fel ca la piesele laterale de cornisa. Burlanele au lungimile de 350 si 550 mm, iar latura este de 160 mm. Grosimea peretelui este de 15 mm. Burlanele se utilizeaza la racordarea sobei cu cosul de fum.

Capacele

Capace
Fig. 5 - Capace

Capacele, care se utilizeaza la astuparea gaurilor prevazute pentru curatirea sobelor, se fabrica cu diametrul de 150 mm.

Pe baza de comenzi se fabrica de asemenea piese de teracota de alte forme, care se utilizeaza mai ales drept elemente ornamentale. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt aratate in continuare.

Stalpii de teracota

Stalpi
Fig. 6 - Stalpi de teracota

Stalpii, care se utilizeaza drept elemente decorative la colturile sobelor; se pot fabrica placi de colt prevazute cu stalp sau stalpi degajati (separati).

Placile pentru friza

Placi pentru friza
Fig. 7 - Placi pentru friza

Placile pentru friza se executa din placi (drepte si de colt) cu ornamente, care se asaza de obicei la partea superioara a sobei, dedesubtul cupolei, avand de obicei dimensiunile placilor obisnuite.

Placile pentru brau

Placi pentru brau
Fig. 8 - Placi pentru brau

Placile pentru brau se utilizeaza la sobele al caror model prezinta la partea de sus a sobei o retragere fata de partea de josa acesteia. Braul (din placi drepte si de colt) se monteaza la locul acestei retrageri. Aceste placi sunt rotunjite diferit si pot fi simple sau cu ornamente.

Placile pentru etajera

Placi pentru etajera
Fig. 9 - Placi pentru etajera

Placile pentru etajera se pot utiliza in locul braului. Etajera prezinta fata de deasupra iesita (circa 200 mm), in raport cu peretele sobei si este de obicei orizontala.

Placile cu nisa

Placi cu nisa
Fig. 10 - Placi cu nisa

Placile cu nisa prezinta adancituri in raport cu fata sobei. Dimensiunile acestor placi, variaza in raport cu dimensiunile placilor de teracota. Medalioanele sunt utilizate drept elemente decorative si se fabrica in forme si modele variate.

Banchetele

Banchete
Fig. 11 - Banchete

Banchetele sunt utilizate la unele modele de soba prevazute cu iesinduri. Ele sunt de dimensiuni mari (de ex. 330 x 480 mm sau 480 x 480 mm).

Caracteristicile placilor de teracota

Piesele ceramice de teracota pentru sobe se fabrica in doua calitati. Ele se marcheaza pe spate, prin stampilare cu cerneala nelavabila, astfel:

  • placile de calitatea I, cu cifra 1;
  • placile de calitatea II, cu cifra 2;
  • placi necorespunzatoare, cu litera D.

Standardul indicat prevede urmatoarele conditii principale pentru placile de teracota:

  • sa aiba forma regulata, fara convexitati si crapaturi;
  • sa aiba fete perfect plane, admitandu-se o curbura de cel mult 1,5 mm la placile de calitatea I si de cel mult 3 mm la cele de calitatea II;
  • placile de calitatea I nu trebuie sa aiba portiuni nesmaltuite, basici (eventual pana la 5 buc. si cu diametrul pana la 5 mm), smalt netopit, scurgeri, pete, colturi rupte. La placile de calitatea II, aceste defecte se admit, dar in numar limitat;
  • unghiurile trebuie sa fie perfect drepte, cu abateri de cel mult 1%;
  • este interzisa existenta granulelor de var in structura placilor;
  • legatura dintre smalt si angoba, ca si aceea dintre angoba si baza placii trebuie sa fie rezistenta; la incercarea de desprindere cu briceagul nu trebuie sa se desfaca portiuni mai mari decat 1 cm2;
  • placile trebuie sa fie arse uniform, iar la lovire cu ciocanul sa dea un sunet clar, nedogit.

Un indiciu privind calitatea placilor este si usurinta slefuirii, care arata ca placile sunt de calitate buna.

Placile de teracota prezinta caracteristici importante, care le asigura folosirea eficienta la executarea sobelor.

Fiind confectionate din argila, aceasta dupa ardere, capata importante insusiri. Astfel, aceste placi au o rezistenta mecanica buna.

Placile de teracota sunt insa poroase si permeabile, dar prin aplicarea glazurii, fetele lor devin compacte si impermeabile. De asemenea, dupa ardere, placile de teracota obtin unele insusiri termice conform tabelului urmator.

Tabel

Prin utilizare indelungata, caracteristicile termice ale placilor de teracota scad cu timpul. Considerindu-se 100% eficacitatea sobei in primul an de exploatare, aceasta scade la 90% in al doilea an, la 70% in al cincilea an, la 65% in al saptelea an si la 50% in al zecelea an.

Bibliografie
  1. Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Pag. 35 - 44, Editura Tehnica, Bucuresti 1988;
Alte articole

    Tiraj soba de teracota

Tiraj soba de teracota si executie cos de fum

Tirajul sobei actioneaza asupra functionarii sobelor functionarii […]

Mai mult…

    Incalzirea locala cu sobe

Incalzirea locala cu sobe

In cazul incalzirii locale, producerea si distributia caldurii se […]

Mai mult…

    Dimensionare soba teracota

Dimensionare soba teracota

In scopul asigurarii incalzirii rationale a unor incaperi este […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook