Arena in sine era prevazuta cu o podea de lemn acoperita cu nisip, intreg ansamblul acoperea un subsol. Subsolul a fost construit mai tarziu, nefacand parte din proiectul original, de imparatul Domitian. Acest subsol gazduia animale de prada ce erau eliberate in timpul evenimentelor ce se desfasurau aici.
Colosseumul din Roma a fost construit pentru a gazdui o varietate de evenimente, cum ar fi spectacolele numite munera. Spectacolele munera erau organizate de persoane fizice cu statut important. Prin aceste evenimente organizatorii isi demonstrau puterea si prestigiul familiei din care proveneau. Aceste spectacole constau in concursuri sportive sau alte evenimente ce atrageau public numeros. Tot un tip de spectacol organizat in Colosseum era vanatoarea de animale sau venato, cum mai era numita aceasta. Aceste vanatori publice foloseau o mare varietate de animale precum: elefanti, hipopotami, rinoceri, zimbrii, pantere, ursi, tigrii, crocodili etc. Dar cele mai cunoscute activitati ce se desfasurau aici erau luptele intre gladiatori, evenimente ce au marcat istoria acestui amfiteatru.
Pentru a crea un mediu cat mai real al scenelor erau introduse tot felul de obiecte, chiar si cladiri sau arbori, toate acestea fiind planificate si executate atent de arhitecti si tehnicieni romani in domeniu. Tot aici erau reconstruite scenele unor batali istorice importante, iar pentru asemenea scene era nevoie de meseriasi in pregatirea terenului de lupta si decorul scenei.
Astfel de evenimente au fost organizate pe o scara extrem de larga. Se spune ca Traian, dupa cucerirea Daciei, a organizat in anul 107 evenimente pentru a sarbatori aceasta reusita. La aceste evenimente organizate in Colosseumul din Roma, au participat aproximativ 11.000 de animale si 10.000 de gladiatori. Toata aceasta sarbatoare intinzandu-se pe parcursul a 123 de zile.
Din punct de vedere istoric jocurile etrusce sunt originile jocurilor ce se petreceau in interiorul Colosseumului. Insa jocurile etrusce subliniau ritualul mortii, dar jocurile organizate in arenele romane au fost proiectate pentru a distra populatia. Aceste activitati sangeroase organizate de cele mai multe ori de imparat ofereau oportunitatea pentru ca oamenii obisnuita sa-si vada conducatorul lor in persoana. De aceea la astfel de evenimente imparatul Imperiului Roman era intodeauna prezent, chiar daca existau situatii cand actiunea ce se desfasura in arena nu era pe gustul acestuia.
Istoria este plina de aceste evenimente succedate de sange, durere si morte ce faceau scopul real al spectacolelor. Inainte de constructia Colosseumului, in vremea imparatului Claudius (41 - 54 d. Hr.) aveau loc peste 90 de jocuri de acest gen pe an. Spectacolele constau in luptele intre gladiatori, lupte intre gladiatori si animale de prada, vanatoare de animale, precum si diferite scene de lupta ce implicau mai multi luptatori (si animale uneori). In timpul lui Domitian, cand Colosseumul era construit, aceste evenimente sangeroase au cunoscut o dezvoltare si mai mare, iar activitatile din arena au cunoscut un realism insetat de sange. Aceste manifestatii foloseau prizonieri reali condamnati la moarte, erau organizate executii, rastigniri, aruncari la lei, ucideri cu sageti si multe alte metode inventate care mai de care mai ingenioase, de tortura si ucidere a condamnatilor. Foarte multi crestini erau omorati prin metodele practicate in aceasta arena a mortii.
Imparatul roman Honorius a fost cel ce a moderat aceste evenimente in anul 404 d.Hr.
Dupa cutremurul din 422, constructia a fost avariata, iar reparatiile au avut loc in anii 467, 472 si 508. Luptele in Colosseum au continuat pana in secolul al VI-lea, dar constructia a inceput sa fie neglijata.
In secolul al XII-lea a devenit cetatea familiilor Frankopan si Annibaldi, doua familii romane nobile. In anul 1231 un mare cutremur a distrus fatada de sud-vest a cladirii. In urma acestui eveniment cladirea a devenit o sursa de materiale de constructie, fiind luata bucata cu bucata partea darmata. Papa Alexandru al VI-lea a folositbColosseumul ca pe o cariera, permitand aprovizionarea oamenilor cu materiale din cladire. Insa in ciuda acestui fapt Colosseumul inca era in picioare. In anul 1744, papa Benedict al XIV-lea a interzis orice indepartare a zidurilor Colosseumului si a consacrat aceasta ruina ca monument pentru crestinii ce au fost sacrificati aici.
In secolul al XIX-lea, autoritatile au inceput sa restaureze parti din cladire, respectiv in partea cea mai avariata de sud-vest a fost executat un contrafort masiv.
Prima restaurare completa fiind executata in zilele noastre si a fost sponsorizata de Diego Della Valle - directorul companiei de pantofi Tod's. Aceasta initiativa a aparut in 2011, insa datorita unor impedimente lucrarile au inceput abia in 2013 si au ca termen acest an 2016.
|