Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCioplirea lemnului in dulgherie

Cioplirea lemnului in dulgherie

 28 Aprilie 2020, 12:08  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Cioplirea lemnului

Lucrarile de prelucrare manual a lemnului in domeniul constructiilor au la baza cateva operatii de modelare a materialului lemnos executate cu ajutorul unor unelte destinate acestor activitati. Principalele operatii de prelucrare a lemnului sunt: cioplirea, taierea, gaurirea, daltuirea (scobirea), rindeluirea si pilirea. In acest articol vom vorbi despre cioplirea lemnului si uneltele folosite pentru cioplire, urmand ca in articole viitoare sa vorbim si despre celelalte operatiuni de prelucrare a lemnului.

Unelte folosite la cioplirea lemnului

Cioplirea lemnului este o operatiune ce se executa cu ajutorul unor unelte speciale de dulgherie, cum ar fi: toporul, barda, toporisca, tesla si cutioaia. Aceste unelte folosite la cioplirea lemnului in dulgherie si nu numai, prezinta caracterstici practice particulare despre care vom vorbi pentru fiecare unelta in parte.

1. Toporul de dulgherie. Este o unelta folosita de dulgher in scopul cioplirii lemnului. Acesta se aseamana cu un topor obisnuit, are lama ascutita pe ambele fete si detine o coada lunga ce poate fi cuprinsa intre 60 si 100 cm (vedeti figura 2, a). Componentele lamei toporului de dulgherie sunt foarte importante, acestea sunt:

Cioplirea lemnului cu toporul
Fig. 1 - Alcatuirea lamei toporului
a - fata lamei; b - spatele lamei; c - tais;
α - unghi de ascutire; β - unghi de taiere; γ - unghi de aschiere.
  • fata lamei (Fig. 1, a), pe suprafata acesteia aluneca aschiile cioplite ale lemnului;
  • spatele lamei (Fig. 2, b), este fata lamei toporilui orientata spre materialul lemnos in timpul executarii cioplirii;
  • taisul sau gura toporului (Fig. 1, c);
  • unghiul de ascutire α, cuprins intre fetele taisului si variaza intre 30° si 80°;
  • unghiul de taiere β, este cuprins intre piesa de lemn ce este cioplita si fata taisului, acesta variaza intre 30° si 80°;
  • unghiul de aschiere γ, se formeaza intre perpendiculara pe piesa de lemn si fata taisului.

Greutatea unui topor de dulgherie este cuprinsa intre 0,60 kg si 1,80 kg.

2. Toporisca (secure sau toporas). Este o unealta asemanatoare toporului (Fig. 2, b), insa cu coada mai scurta de cca. 50 cm. Greutatea acestei unelte este deasemenea mai mica in comparatie cu toporul, ajungand la maxim 1,10 kg).

3. Barda. In comparatie cu toporul si securea, barda detine o lama lata (Fig. 2, c) si este ascutita doar pe fata lamei. Lungimea cozii bardei este scurta.

4. Tesla. Tesla este usor de recunoscut fata de cele trei unelte anterioare (Fig. 2, d) datorita constructiei sale, aceasta detine o coada pependiculara pe linia taisului lamei in comparatie cu uneltele de mai sus, care au coada paralela cu linia taisului lamei.

5. Cutitoaia. Este o unealta de dulgherie si tamplarie ce este alcatuita dintr-o lama cu tais si doua manere la capetele lamei folosite pentru manuirea cutitoaei prin tragere cu ambele maini (Fig. 2, e).

Unelte pentru cioplirea lemnului
Fig. 2 - Unelte pentru cioplirea lemnului

Lucrari de dulgherie executate prin cioplirea lemnului

1. Fasonarea grinzilor de lemn rotund

In momentul manuirii uneltelor de dulgherie cu o singura mana (topor, barda, secure, tesla) acestea se tin cu mana dreapta. in situatia cioplirii unor pese de lemn de dimensiuni mari, aceste unelte se folosesc cu ambele maini.

Pentru fixare, lemnul se sprizina pe un butuc sau dulap gros (niciodata pe masa de lucru). Prima data, piesa de lemn trebuie curatita de coaja daca nu a fost decojit si dupa aceea se fixeaza de suport cu pene sau scoabe metalice. In momentul cand se executa cioplirea lemnului, dulgherul sta deasupra piesei de lemn, astfel incat sa aibe piciorul stang mai aproape de piesa de lemn. Pentru evitarea craparii lemnului in momentul executiei, se executa cateva crestaturi (la 20 - 30 cm distanta intre ele), dupa care se executa cioplirea propriuzisa.

Lemnul se ciopleste mai usor in lungul fibrelor si mult mai greu de-a curmezisul acestora. Cioplirea lemnului se face in straturi de 1 -2 cm grosime, evitandu-se pe cat posibil aschierea puternica.

Dupa ce lemnului i s-a executat cioplirea bruta, urmeaza netezirea suprafetelor cioplite. Fetele cioplite nu trebuie sa prezinte denivelari mai mari de 3 mm, iar intre capetele a doua fete paralele cioplite, se admit diferente de grosime de cel mult 10 mm.

2. Despicarea lemnului prin cioplire

Obiectele de lemn se despica foarte usor in lungul fibrelor. Despicarea lemnului prin intermediul operatiunii de cioplire se foloseste pentru ingustarea scandurilor late. Aceasta operatiune este aplicata foarte rar, deoarece in urma acestei operatii se produc pierderi mari de material. Pentru evitarea craparii lemnului se cresteaza in prealabil marginea care trebuie indepartata prin despicare.

3. Retezarea lemnului

Dupa trasarea marcajului piesei de lemn, se executa o taietura perpendiculara pe muchia piesei. Dupa aceea, prin ciopliri succesive, se taie aschii oblice pana la jumatatea grosimii lemnului. Operatiunea se continua pe partea opusa a piesei. Retezarea lemnului prin cioplire este utilizata foarte rar, datorita pierderilor mari de material si a volumului mare de munca necesar acestei operatii.

4. Imbinari executate prin cioplirea lemnului

Principalele tehnici de imbinare a lemnului savarsite cu ajutorul cioplirii acestuia sunt: executarea lambei (Fig. 3), chertarea la jumatatea lemnului (Fig. 4) etc. Prin cioplire se executa de asemenea ascutirea tarusilor.

Cioplirea lemnului pentru executarea lambei
Fig. 3 - Cioplirea lemnului pentru executarea lambei
Cioplirea lemnului pentru executarea chertarii
Fig. 4 - Cioplirea lemnului pentru executarea chertarii
Alte articole

    Dulgher

Ce face dulgherul pe un santier de constructii?

Lucrarile executate de dulgher pe santierul de constructii […]

Mai mult…

    Clasificarea constructiilor

Clasificarea constructiilor dupa destinatia lor

Avand in vedere destinatia lor, clasificarea […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook