Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCe sunt emulsiile?

Ce sunt emulsiile?

 05 Septembrie 2021, 19:04  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Emulsie

Emulsiile sunt amestecuri obtinute prin amestecarea unor substante care nu sunt asemanatoare din punct de vedere chimic, cum ar fi de exemplu uleiul si apa, obtinandu-se in loc de solutii, asa numitele emulsii. Acest amestec fiind realizat printr-o actiune mecanica.

Emulsiile sunt dispersii foarte fine de lianti in medii lichide, in general in apa.

Daca se pun laolalta apa si ulei, cele doua lichide se vor separa, uleiul ridicandu-se deasupra apei. Amestecandu-se insa puternic se va obtine o emulsie In aceasta emulsie uleiul este dispersat in particule foarte fine. Pentru stabilizarea unei emulsii astfel ca particulele de ulei sa nu se separe de apa si sa se ridice la suprafata, se introduce o substanta numita emulgator, care are proprietatea de a se dizolva in materialul de baza, prelungind viata emulsiei. Ca emulgatori se folosesc: sapunuri de sodiu, de potasiu, gelatina, grasimi cleiuri, alcalii, hidroxizi metalici etc.

In cazul emulsiei apa ulei, prin amestecare particulele mici de apa vor fi protejate de emulgator introdus in emulsie si dizolvat in apa. In cazul emulsiei ulei in apa, particulele de ulei vor fi protejate de emulgatorul dizolvat in ulei.

Emulsiile pot fi diluate numat cu lichidul de baza. Astfel: emulsia uleiului in apa poate fi diluata numai cu apa, iar emulsia apa in ulei, numai cu ulei sau cu un solvent al acestuia.

Emulsiile de apa in ulei se intrebuinteaza la vopsitorii. Au avantajul ca pentru obtinerea unei pelicule de calitate superioara pe o suprafata de 1 m2, se intrebuinteaza de 1,5-2 ori mai putin ulei fiert, decat atunci cand se intrebuinteaza o compozitie pregatita numai cu ulei.

Emulsiile de ulei in apa se intrebuinteaza la compozitii de zugravit cu apa si clei, formand pelicule de o rezistenta mecanica mult mai mare, in comparatie cu peliculele compozitiilor care nu contin ulei.

Bibliografie
  1. Tsicura T., "Cartea zugravului si vopsitorului, editia a IV-a", Editura Tehnica, Bucuresti.
Alte articole

    Ce sunt rasinile

Ce sunt rasinile?

Rasinile sunt substante naturale sau artificiale utilizate in special in industria […]

Mai mult…

    Soda calcinata

La ce se foloseste soda calcinata?

In procesul tehnologic de preparare a compozitiilor si […]

Mai mult…

    Structura lemnului

Structura macroscopica a lemnului

Structura macroscopica a lemnului poate fi cercetata […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook