Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Ce este o dioda?

Ce este o dioda?

 22 Septembrie 2021, 19:50  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Ce este o dioda?
Fig. 1 - Dioda

In aparatele casnice si instalatiile electrice se gasesc o serie de dispozitive, dintre acestea un rol foarte important il are dioda. Dioda este cel mai simplu tub cu vid, avand doi electrozi: catodul emitator termoelectronic si anodul (Fig. 1).

Acest dispozitiv relativ simplu este format dintr-o incinta cu vid (corespunzator presiunii de aproximativ 1,33 x 10-4 N/m2, cu perete de sticla sau metal, in care se gasesc mai multi electrozi metalici care au, de obicei, forme cilindrice si nunt dispusi coaxial. Conductia intre acesti electrozi este asigurata printrun curent de electroni.

Dioda a fost inventata de catre John Fleming in anul 1904. Atunci cand se reprezinta conventional o dioda, catodul este reprezentat printr-un arc de cerc, iar anodul printr-un segment de dreapta (Fig. 1).

Anodul, care are rolul de a capta electronii de pe catod, este realizat din metal (de obicei din nichel sau tantal) si are forma unui cilindru gol care inconjoara catodul. Distanta dintre catod si anod este de obicei mica, de ordinul milimetrilor. Intre anod si catod se aplica o tensiune de la o sursa (baterie) anodica BA, unde polul pozitiv al bateriei se leaga la anod, iar polul negativ la catod. Astfel este realizat circuitul anodic (Fig. 2).

Structura unei diode
Fig. 2 - Structura unei diode

Circuitul format din anod si sursa de curent Bf necesara pentru incalzirea catodului se numeste circuit de incalzire, iar tensiunea sursei Bf care este aplicata catodului - tensiune de filament Uf.

Daca circuitul de incalzire este intrerupt, catodul este rece, iar miliampermetrul mA, conectat in circuitul anodic nu indica trecerea unui curent electric. Cand catodul este adus la incandescenta, se observa ca acul miliampermetrului deviaza. Sensul acestei deviatii arata ca de la anod la catod si prin circuitul exterior trece un curent electric.

Pentru a intelege functionarea unei diode, trebuie examinate, pe scurt, procesele de emisie electronica si de trecere a curentului de electroni printr-un sistem de electrozi care se gasesc la diferite potentiale.

In tubul electronic cu vid trebuie sa treaca un curent suficient de intens, de ordinul miliamperilor sau chiar al amperului, pentru ca sa poata fi folosit in aplicatii. Pentru aceasta, este necesar ca un numar mare de electroni sa fie eliberati in unitatea de timp de un electrod electronoemisiv si, deplasandu-se prin vid, electronii sa ajunga la un alt electrod. Intre electrodul electronoemisiv, numit catod, si al doilea electrod, numit anod, se aplica tensiunea continua UA cu polaritatea (-) la catod si (+) la anod (Fig. 2). Pentru realizarea emisiei electronice de catre catod, in majoritatea tuburilor cu vid se aplica fenomenul emisiei termoelectronice.

Alte articole

    Eroarea de paralaxa

Ce este paralaxa si eroarea de paralaxa?

Paralaxa este deplasarea aparenta a unui corp […]

Mai mult…

    Adunarea numerelor naturale

Adunarea numerelor naturale

Fiind date doua numere naturale, de exemplu 3 si 2, vom intelege prin […]

Mai mult…

    Ce este fizica

Ce este fizica?

Fizica este o stiinta a naturii. Ea studiaza o categorie distincta de fenomene […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook