Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Ce este lesia? Lesia de cenusa

Ce este lesia? Lesia de cenusa

 07 Aprilie 2024, 18:14  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Lesia de cenusa

In trecut cenusa a jucat un rol extrem de important in gospodarie. Aceasta a reprezentat mijlocul principal in curatarea rufelor. Cenusa a fost folosita inainte de aparitia detergentilor ca baza intr-o solutie denumita lesie. Dar ce este lesia? Lesia de cenusa este o solutie alcalina utilizata atat in gospodarie cat si in industria vremurilor trecute.

Ce este lesia?

LEŞIE = s.f. Solutie alcalina (folosita la spalatul rufelor, in diverse procese industriale etc.) obtinuta prin dizolvarea in apa a sodei sau a hidroxidului de potasiu sau prin fierbere cu apa a cenusii de lemn. - Lat. lixiva.

Lesia de cenusa

Cenusa de lemn este principalul element in fabricarea lesii. Apa simpla nu era eficienta in curatarea rufelor murdare, asa ca cenusa era un mijloc la indemana pentru fabricarea licorii magige in spalatul hainelor in trecut. In cursul de gospodarie amintit la bibliografie, cenusa este descrisa astfel:

Cenusa joaca un rol important la spalatul rufelor. Apa fiarta, singura, nu curata rufele murdare si trebuie sa se indulceasca cu cenusa, care are proprietatea de a topi materiile grase, gratie unui principiu ce contine: potasa [facand referire la hidroxidul de potasiu]. Cenusa, ca sa fie buna trebuie sa nu aiba miros cand e uscata iar cand e udata sa miroasa a lesie, sa absoarba bine apa, colorarea ei sa fie bine pronuntata, sa nu contina nici o substanta carbonoasa. Pentru a evita incovenientul din urma e bine sa se cearna inainte de a fi intrebuintata. Ea trebuie pastrata intr-un vas acoperit.

Cea mai buna cenusa o dau nuielele, caci ele contin potasa mai multa. Din experienta, s-a vazut ca trunchiul si cracile mai groase dau o cantitate mai mica de cenusa decat cracile subtiri. Trebuie de obiceiu un decalitru de cenuse pentru un hectolitru de rufe neinmuiate.

Pasii de urmat pentru a fabrica lesia de cenusa

Pentru a fabrica lesia de cenusa este necesar fierberea cenusei intr-un cazan printr-un anumit procedeu. Procedeul descris mai jos este unul original, practicat de gospodinele din Romania in prima jumatate a secolului XX, dupa cum este redat in manualul de la bibliografie:

Se pune intr-un butoi cenusa cernuta pana la ¾ din el; apoi se umple cu apa fiarta. Aceasta este lesie vie.

Aceast lucru se face cu o zi sau doua inainte de spalat. In ziua spalatului, se ia apa de aceasta, si se incalzeste. Femeia se serveste de o oala din lesia aceasta si o oala de apa curata, rece daca e nevoie. Se cunoaste ca lesia este buna de spalat daca unge la mana.

Se poate face lesie si cu apa rece, dar nu este asa tare, ea poarta numele de lesie moarta.

Arborii roditori si uscaturile de vita de vie dau o cenusa foarte buna si tare.

Dintre arborii ceilalti, stejarul si fagul dau cenusa cea mai buna. Lemnele albe dau o calitate inferioara de cenusa, iar aceia a castanului pateaza rufele. Cenusa cu cat e mai veche, e de mai buna calitate. Un excelent lucru e sa se amestece cu cenusa, oase de porc mai ales, resturi de uleiuri ori grasimie.

Cenusa de cocs ori huila nu e buna pentru spalat, ea fiind pamantoasa si cu o prea mica cantitate de potasa. In lipsa cenusei de lemne, se foloseste potasa din comert [hidroxidul de potasiu].

Tot asa este si soda care provine din cenusa vegetalelor marine sau din sarea ordinara [sarea obisnuita]. Ambele sunt materii albe, foarte solubile in apa, cu un gust arzator ca si un carbune aprins, periculoase chiar, daca se tin mult in mana, caci ele rod pielea pe degete.

Trebuie de obiceiu 2 g de potasa [hidroxidul de potasiu] pentru un Hectolitru de apa si o treime in plus de cristale de soda pentru aceeasi cantitate de apa.

Bibliografie
  1. M. G. Dobrescu, Curs de gospodarie in conformitate cu programele in vigoare a scoalelor secundare, profesionale, normale, comerciale si menaj de fete, pag. 54-56, Editia I-a, Tiparita in 5000 exemplare, Ed. Librariei COCEC & Co., Societate Anonima, 1929;
  2. Simion E. si altii, DEX-Dictionarul explicativ al limbii romane, pag. 588, Ed. Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012.
Alte articole

    Reteta sapun de casa

Reteta sapun de casa cu soda caustica

In acest articol voi prezenta o reteta de sapun de casa cu soda caustica […]

Mai mult…

    Mecanisme simple. Parghia

Mecanisme simple. Parghia

Inca din epoca preistorica, omul a cautat sa-si usureze munca, folosind diferite unelte […]

Mai mult…

    Ce este un fenomen fizic

Ce este un fenomen fizic? Definitie

Pentru a intelege mai bine vom lua ca exemplu un corp precum […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook