Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareCe este humusul din compozitia solului?

Ce este humusul din compozitia solului?

 05 Aprilie 2020, 10:26  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Ce este humusul?

Ca si componenta a solului, humusul se formeaza printr-o serie de procese chimice ale unor substante organice se se gasesc in sol. Aceste substante nou formate, detin unitati structurale alcatuite dintr-un nucleu chinonic sau fenolic, precum si lanturi alifatice din grupele fenolice, carboxil si metoxil. Aceste procese chimice complexe iau nastere diferit in functie de zonele geografice, temperatura si conditiile de mediu. Procesul de humificare creste foarte mult la solurile aflate in zone cu umiditate scazuta, temperaturi ridicate si ventilatie crescuta. In zonele unde umiditatea este mare iar temperaturile sunt scazute, procesul de humificare in compozitia solului scade foarte mult.

Ce este humusul?

Humusul reprezinta componenta fundamentala a caracterului fertil al solului. Humusul reprezinta principala sursa de hrana a plantelor si a conditiilor optime de dezvoltare normala a radacinilor. Acesa face posibila ventilatia solului si mai ales creaza permeabilitatea necesara hidratarii substratului vital pentru plante.

Principalele roluri ale humusului in sol

Humusul este componenta solului ce ofera o importanta calitate chimica si biologica. Humusul este principala caracteristica a solului de care depinde productia culturilor. Aceasta componenta, vitala pentru plante, ofera solului o paleta de culori inchise fapt ce determina cresterea absorbtiei de radiatii calorice, factor foarte important pentru starea termica a solului.

Sol

Un alt rol extrem de important al humusului pentru sol il constituie capacitatea acestuia de a se transforma in granule, datorita intaririi fizice a structurii acestuia. Aceasta capacitate a solului creste porozitatea solului, iar datorita acestui fapt apa si aerul pot circula mult mai usor in sol.

Humusul constituie principala sursa de hrana pentru plante datorita continutului crescut de azot. In urma descompunerii materiei organice (plante si animale moarte) si mai ales prin puterea mare de absorbtie, humusul creaza un flux continuu de aprovizionare cu elemente nutritive ce pot fi accesate foarte usor de radacinile plantelor. Acest fapt ofera humusului rolul principal de fertilizare a solului. Humusul reprezinta nu doar un mijloc de imbogatire cu elemente nutritive, acesta reprezinta si un mijloc excelent de captare a acestor nutrienti din descompunerea materiei organice.

Concentratia humusului in functie de sol

Harta calitatea solului
Harta cu calitatea solului in Romania

Continutul de humus in sol imparte tipurile de soluri in soluri moderat humifere si slab humifere. Cercetarile asupra concentratiei de humus in solurile cenusi a scos la iveala faptul ca humusul este diferit in functie de zonele de provenienta a acestor soluri.

In solul brun, pana la o adancime de 10 cm, humusul variaza intre 4,5 si 7,7 % daca solul este in padure si intre 3,2 si 1,1 % daca solul se afla in zonele exploatate agricol.

In solurile cenusi-albe, procentul de humus variaza intre 6,8 si 2,9 % in zonele subforestiere si intre 3,8 si 1,6 % daca solul face parte dintr-un teren arabil.

In solurile cenusi-malice humusul se gaseste, in general, cuprins intre valorile 10,8 si 8,9 % daca solul este situat langa zone impadurite si respectiv 4,1 si 2,6 % daca solul face parte dintr-un teren agrar.

Cernoziomurile sunt la fel de diversificate in functie de continutul de humus. Cernoziomurile cu cea mai mare concentratie de humus sunt cele argilo-iluviale ce se gasesc sub padurile de stejar si zone forestiere unde concentratia de humus este cuprinsa intre valorile 4,5 si 11,3 %. Cernoziomurile cu cel mai scazut procent de humus sunt cernoziomurile tipice si carbonatice exploatate pe perioade de sute de ani.

Concentratia de humus in diferite tipuri de cernoziom

Cernoziom slab humifer (aratura)

Adancimea solului (in cm) Concentratia de humus (in %)
120 - 130
13x13
90 - 100
0,41
60 - 70
1,25
35 - 45
1,64
15 - 25
2,08
0 - 8
2,83

Cernoziom profund humifer (sol de padure)

Adancimea solului (in cm) Concentratia de humus (in %)
90 - 100
0,8
60 - 70
1,6
35 - 45
2,6
15 - 25
3,3
0 - 4
7,1

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/ce-este-humusul-din-compozitia-solului.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Bibliografie
  1. Macou M., "Tractor", Pixabay.com, ( https://bit.ly/2XbHkCO ), 12 Octombrie 2016;
  2. Mihalache M., "Pedologie-geneza, proprietatile si taxonomia solurilor", Editura Ceres, Bucuresti 2006;
  3. Ursu A., "Humusul si taxonomia solului", 2014;
  4. Udrescu S., Mihalache M. si Ilie L., "Indrumator de lucrari practice privind evaluarea calitativa a terenurilor agricole", AMC-USAMV Bucuresti, 2006.
Alte articole

    Fertilizarea solului

Fertilizarea solului pentru legume

Pentru a asigura fertilizarea solului […]

Mai mult…

    Taiere trandafiri

Taierile de primavara la trandafiri

Taierile de primavara la trandafiri sunt lucrari […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook