Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCe este caramida de samota?

Ce este caramida de samota?

 17 Noiembrie 2021, 19:34  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Caramida de samota
Fig. 1 - Caramida de samota

Caramida de samota este o caramida din categoria materialelor de constructii refractare. Produsele refractare sunt materiale care rezista la temperaturi foarte mari (peste 1500°C), fara se se inmoaie sub propria lor greutate. Materialele de constructii refractare pot avea un caracter acid sau bazic. Caramida refractara face parte din produsele refractare cu caracter acid.

Caramida de samota se fabrica din argile refractare plastice cu adaosuri de degresanti. Aceste argile se ard in cuptoare la temperaturi mari, in doua faze. In prima faza se arde argila la 1300°C in vederea obtinerii samotei. Samota se macina si se sorteaza pe 2-3 fractiuni care se combina dupa principiul obtinerii compactitatii maxime.

Agregatele de samota se amesteca cu argila refractara luata dintr-o cantitate strict determinata pentru umplerea golurilor dintre granule. Se introduce apa pentru realizarea unui amestec vascos, care se preseaza sub forma de caramizi. Produsele obtinute se usuca si se supun arderii la o temperatura minima de 1450°C.

Caramida de samota, avand un caracter acid, se utilizeaza exclusiv pentru captusirea cuptoarelor la care materialul ars are un caracter acid.

Caracteristicile caramizii de samota:

Cea mai importanta caracteristica este rezistenta la temperaturi foarte mari. Caramida de samota poate rezista la temperaturi ce pot depasi 1500°C. Datorita acestui fapt caramida de samota se produce cu diferite sortimente, in functie de utilizare.

Rezistenta la compresiune a caramizii de samota este cuprinsa intre 20 si 30 N/mm2. Acest material detine o porozitate redusa, cuprinsa intre 22% si 24%.

Utilizarea caramizii de samota:

Caramida de samota are o importanta intrebuintare in constructia focarelor pentru cuptoare de diferite tipuri, se utilizeaza la fabricarea sobelor premontate sau fixe, la constructia semineelor si cosurilor de fum, dar si la realizarea gratarelor de gradina. Datorita rezistentei sale foarte ridicate la factorii externi/de mediu, caramida de samota poate fi utilizata si in scop ornamental, la realizarea de amenajari exterioare. Ca si constructii exterioare putem da ca exemple ornamente simple de borduri, pavari simple de alei/poteci de gradina sau pavari mozaicate.

Alte articole

    Lemnul de nuc

Lemnul de nuc. Proprietati

Nucul (Juglans regia) sau nucul comun, este o specie […]

Mai mult…

    Ce este ipsosul

Ce este ipsosul?

Ipsosul este un material folosit in constructii obtinut dintr-o roca numita […]

Mai mult…

    Diferenta dintre alama si arama

Diferenta dintre alama si arama

"Alama" si "arama" sunt doi termeni care se pot […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook