Acasa » Tehnologii » BetonCat beton se obtine dintr-un sac de ciment?

Cat beton se obtine dintr-un sac de ciment?

 25 Octombrie 2020, 18:54  |   Florin Badea  |   Beton

Cat beton se face dintr-un sac

Una dintre cele mai comune intrebari atunci cand vrem sa preparam beton pentru cine stie ce lucrare, este "oare cat beton se face dintr-un sac de ciment!?". Raspunsul o sa il detaliez in acest articol, si nu este unul foarte simplu.

Betonul de care avem nevoie poate avea diferite caracteristici in functie de elementul de constructie unde este folosit acesta. Prin urmare, daca folosim beton la elemente de constructie portante (stalpi, grinzii, plansee etc.), atunci avem nevoie de un beton cu o rezistenta mai mare si vom folosi mai mult ciment la preparare. Deci, cantitatea de beton rezultata dintr-un sac de ciment va fi mai mica in situatia data. Betonul utilizat la elemente neportante (fundatii, alei, trotuare, umplutura etc.), necesita o cantitate de ciment mai mica, iar cantitatea de beton rezultata dintr-un sac de ciment va fi mai mare in aceasta situatie.

Pentru a intelege mai bine fenomenul, este bine de stiut ca betonul, conform standardelor, este impartit in clase de rezistenta (sau marci, asa cum se mai cunoaste). Aceste clase de beton clasifica betonul in funtie de rezistenta acestuia la compresiune, si astfel este pus in opera respectand aceasta conduita tehnologica.

Clasele de beton sunt notate de forma C 8/10. Cifrele reprezinta valorile de rezistenta ale betonului supus unor probe de laborator. Astfel, in situatia data, "8" - rezistenta caracteristica minima in N/mm2 a unei probe de beton in forma de cilindru, iar "10" - reprezinta rezistenta caracteristica minima in N/mm2 a unei probe de beton in forma de cub. Cu cat aceste valori cresc cu atat betonul este mai rezistent.

Acum, dupa ce am facut intelese aceste aspecte, vom reveni la subiectul articolului nostru pentru a afla cat beton obtinem dintr-un sac de ciment in functie de opera executata.

Considerand ca avem un sac de ciment standard de 40 kg, obtinem:

 • 0,166 m3 beton clasa C8/10. Acest beton detine rezistenta caracteristica minima recomandata si este utilizat in special la umpluturi, sape etc. (pentru prepararea acestei retete de beton accesati articolul: Reteta beton.
 • 0,153 m3 beton clasa C12/15 - beton folosit la fundatii in special, egalizari, sape etc. (obtinerea acestei clase de beton este detaliata aici: Preparare beton la mana)
 • 0,125 m3 beton clasa C16/20 - beton utilizat atat la fundatii cat si la elemente portante, cum ar fi: stalpi, centuri, buiandrugi, grinzi, plansee etc.
 • 0,114 m3 beton clasa C20/25 - beton utilizat la elemente de rezistenta: stalpi, centuri, grinzi, plansee etc.
 • 0,095 m3 beton clasa C25/30 - beton de rezistenta ridicata utilizat la elemente de constructie portante.
 • 0,090 m3 beton clasa C30/37 - beton de rezistenta ridicata utilizat la elemente de constructie portante.

Pentru prepararea betonului obtinut dintr-un sac de ciment puteti accesa articolul: Preparare beton la mana.

Alte articole

  Curgerea plastica a betonului

Curgerea plastica a betonului

Primele lucrari privitoare la deformatiile de curgere […]

Mai mult…

  Preparare beton la mana

Preparare beton la mana

Prepararea petonului la mana, fara a folosi betoniera, este o operatiune […]

Mai mult…

  Decofrare beton

Decofrare beton. La cat timp se poate decofra?

Decofrarea betonului se face dupa o durata […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook