Acasa » Tehnologii » BetonCat beton intra intr-o cifa?

Cat beton intra intr-o cifa?

 27 Martie 2021, 17:44  |   Florin Badea  |   Beton

Cifa de beton

La transportul betonului, in special pe distante lungi, se utilizeaza betoniere automobile (cife), betoniere cu vacuum etc. Transportul betonului de la statia de preparare la locul de turnare se face in functie de cantitatea necesara si de consistenta betonului.

Cifele folosite la transportul betonului de la statia de beton la santier au diferite capacitati, cele mai comune sunt cele cu capacitati ale cuvei de 6 m3 si 9 m3 de beton, dar sunt produse si autocamioane cu cuve de capacitati mai mari precum 12 m3 sau 15 m3.

Cat beton intra intr-o cifa

Insa, capacitatea unei cife este si in functie de tipul de beton, in special de consistenta betonului. De regula, intr-o cifa intra 6 m3 sau 9 m3 de beton dar daca betonul este foare dens si greutatea acestuia creste semnificativ. Odata cu cresterea greutatii betonului apare problema suprasolicitarii autobetonierei (cifa). Prin urmare, orice autocamion tip betoniera are o capacitate de incarcare pe care o poate suporta, deci daca trebuie sa transporte o incaracatura maxima de beton cu structura densa autocamionul este foarte suprasoicitat si va fi nevoie sa reduca din capacitatea incarcaturii.

In general, capacitatea suportata de o cifa cu capacitatea cuvei de 6 m3 este de aproximativ 13,5 tone, plus greutatea proprie care este in jur de 12.5 tone, facand un calcul simplu, ajungem la un total al autobetonierei incarcate de 26 tone.

Tabelul 1 - Cat beton intra intr-o CIFA

Tip CIFA dupa capacitate cuva (m3) Greutate suportata (tone)
6
13,5
9
24,5
12
45

Betoanele cu agregate precum pietris, nisip, piatra concasata sunt denumite betoane grele, acestea sunt betoanele obisnuite (C8/10, C12/15, C16/20 etc), iar 1 m3 de beton cantareste intre 1.800 si 2.500 kg (in functie de consistenta).

1 m3 beton = 1800 - 2500 kg (beton greu)

Betoanele cu agregate precum barita, magnetita, hematita etc. (agregate foarte grele) fac parte dintr-o categorie aparte de betoane si anume betoane foarte grele. Un metru cub din aceste betoane ajune la 3000 kg greutate.

1 m3 beton = 3000 kg (beton foarte greu)

In scopul micsorarii tendintei de segregare a betonului fluid la transport se recomanda folosirea de agregate la care partea fina (0/7) sa fie aproximativ de 50%, iar cimentul plus fractiunea 0,02 mm de minimul 20% din totalul amestecului.

Alte articole

    Gelivitatea betonului

Gelivitatea betonului

Gelivitatea este una dintre cele mai importante caracteristici ale betonului […]

Mai mult…

    Rezistenta betonului in timp

Rezistenta betonului in timp

Viteza de crestere a rezistentei betonului in timp depinde de viteza de […]

Mai mult…

    Sac de ciment

Cat beton se obtine dintr-un sac de ciment?

Una dintre cele mai comune intrebari atunci cand […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook