CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogCasa Presei Libere

Casa Presei Libere (Casa Scanteii)

21 Ianuarie 2016, 19:21 (actualizat: 08 Ian. 2017)  |  Florin Badea  |  Comentarii
Cladiri, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Casa Presei Libere
Casa Presei Libere sau "Casa Scanteii" (Bucuresti, Romania)

In perioada comunista a Romaniei au fost ridicate o serie de cladiri, una mai fastuoasa decat alta, prin intermeiul carora Republica Populara isi arata grandoarea. La inceputul acestei perioade a fost construita una din cele mai mari cladiri ale Bucurestiului, mentinandu-si pozitia si astazi, si anume Casa Scanteii. Aici, in acest imens palat, era gazduit sediul central al ziarului "Scanteia" - organul de presa al Partidului Comunist Roman.

Locul stabilit pentru constructia cladirii a fost Hipodromul Bucuresti, un spatiu de adunare al elitei societatii romanesti din perioada interbelica.

Constructia a fost realizata cu bani din donatie publica sau subscriptie publica, cum se mai numea aceasta donatie "benevola". "Donatorii" primeau in schimb tichete valorice in valoare de 5, 10, 20, 50, 100 sau 1000 de lei.

Raspunzator pentru proiectul constructiei a fost inginerul Panaite Mazilu, constructie ce respecta planurile unui grup de arhitecti condus de Horia Maicu. Perioada lucrarilor s-a intins intre anii 1949 - 1954.

Vedere de pe lacul Herastrau
( + mareste imaginea )
Casa Scanteii
( + mareste imaginea )
Vedere a Casei Scanteii de pe lacul Herastrau

Construita intr-o perioada cand totul se copia din Moscova, arhitectura cladirii nu incalca aceasta "regula", detinand puternice note din arhitectura stalinista, avand la baza un stil realist-socialist. Cladirile ce i-au inspirat pe arhitecti au fost Universitatea Lomonosov si Hotelul Leningrad din Moscova. Aerul culturii socialiste nu este prezent in totalitate, turnurile ce marcheaza limitele exterioare ale structurii dovedsc faptul ca exista si o inspiratie din arta romaneasca. Aceste turnuri, care reprezinta doar un efect arhitectural, le gasim prezente, impreuna cu arhitectura lor, la unele manastiri din Romania.

La proiectarea constructiei s-a tinut cont de pericolele seismice la care era supusa cladirea. Folosindu-se pentru prima data o serie de concepte seismice italiene din vremea lui Musoinii, mult mai avansate fata de cele romanesti.

Monumentul Aripi
Monumentul "Aripi" ( + mareste imaginea )

In fata Casei Scanteii, in anul 1960, a fost ridicata o statuie a lui Lenin, creata de sculptorul Boris Caragea. Cu atata dominanta sovietica in zona, Hipodromul din Bucuresti devine o urma burgheza ce trebuia inlaturata. Acesta, in acelasi an, a fost mutata in orasul Ploiesti. Odata cu inlaturarea regimului comunist de la conducerea tarii, statuia ce il reprezenta pe marele comunist a fost scoasa din peisaj.

In 2016, pe locul unde candva statea statuia lui Lenin, a fost ridicat un monument metalic intitulat "Aripi". Acest monument, opera a artistului roman Mihai Buculei, este ridicat in cinstea eroilor ce s-au jertfit in lupta impotriva regimului comunist.

Casa Scanteii in perioada comunista
Casa Scanteii in perioada comunista ( + mareste imaginea )

Cu o inaltime de 96 m fara antena si 104 m cu antena, Casa Scanteii este una din cele mai inalte cladiri ale Bucurestiului si a fost cea mai inalta cladire a capitalei pana in anul 2007. Este alcatuita dintr-un corp principal cu 14 etaje situat central si patru corpuri laterale ce comunica intre ele. Intre corpurile complexului se afla adapostita o curte interioara. In stanga si in dreapa corpului central mai exista alte doua copuri care, privite de sus, au forma literi "U". Toate acestea formeaza un complex de cladiri ce ocupa o suprafata cu nu mai putin de 23.000 m2.

Dupa revolutia din decembrie 1989, Casa Scanteii devine Casa Presei Libere, asa cum o cunoastem si astazi, iar ziarul "Scanteia" devine ziarul "Adevarul". Aici isi au sediul numeroase publicatii editoriale si tipografii din Romania.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate