CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogBurj Al Arab

Burj Al Arab

19 Ianuarie 2016, 17:59   |  Florin Badea  |  Comentarii
Hoteluri, Cladiri, Cladiri turn, Constructii din lume,
Burj Al Arab
Burj Al Arab (Dubai, Emiratele Arabe Unite)

In Dubai se gasesc unele dintre cele mai impresionante structuri arhitecturale ale lumii. Printre acestea una este, nu doar cea mai reprezentativa, ci simbolul Emiratelor Arabe Unite. Aceasta este Burj Al Arab.

Cu o inaltime de 321 de metri, este unul dintre cele mai inalte si mai luxoase hoteluri din lume. Numele sau inseamna Turnul Arabiei. Constructia acestei impresionante structuri, avea sa fie o lupta de proportii dusa la limita posibilitatilor ingineriei. Constructia celui mai luxos hotel din lume, un hotel de sapte stele, incepe in anul 1994, avand cel mai exigent supraveghetor - Seicul Mohammed, printul Dubaiului. Construit pentru a dezvolta turismul in Dubai, o alternativa de a sprijinii sistemul economic in viitor, atunci cand resursele petroliere se vor sfarsi.

Intr-o perioada in care Emiratele Arabe se confrunta cu un dezastru economic, seicul Mohammed ia o decizie capitala de transformare a Dubaiului intr-o destinatie luxoasa. Pentru asta avea nevoie de o piesa de rezistenta, asa ca investeste peste un miliard de dolari in cel mai luxos hotel din lume, Burj Al Arab. Pentru un asemenea proiet avea nevoie de o echipa de constructori pe masura. Insa, echipa aleasa, condusa de arhitectul Tom Wright, nu era initiata in astfel de proiete.

Inspirat de la iahturile cu panze ce navigheaza pe coasta Dubaiului, arhitectul alege un design reprezentativ pentru Emiratele Arabe, o cladire in forma de catarg cu panze. Pentru a desavarsi imaginea nautica a hotelului acesta este construit in apa.

Datorita pozitionarii pe apa, riscurile si costurile se ridica, insa seicul este hotarat sa-si asume acestea. Constructia trebuia ridicata la 270 m in larg, devenind o premiera, nemaiconstruindu-se nicio cladire zgarie nori pe o insula artificiala pana atunci.

In 1995 este construita insula, ce reprezenta elementul fundamental al constructiei. Pe 27 aprilie 1995 se declanseaza o furtuna puternica ce loveste coasta din Dubai. Vazand la ce este supusa constructia acestui zgarie nori, inginerii hotarasc sa construiasca o insula solida cu o inaltime de 7 metri deasupra nivelului marii. Exteriorul il captusesc cu blocuri cubice de beton, prevazute cu spatii goale pentru a amortiza impactul valurilor.

Orice zgarie nori necesita o fundatie solida insa, un zgarie nori pe o insula artificiala necesita o fundatie extrem de solida. Pentru aceasta s-au facut cercetari de verificare a soliditatii solului. In urma rezultatelor obtinute s-a constatat ca si la 180 de metri adancime nu exista sol stabil, doar nisip. Aceasta fiind un impediment major in realizarea proiectului. Intr-un final constructorii gasesc o soutie. Pentru ca fundatia sa sustina o cladire de 300 de metri inaltime sunt folositi 250 de piloni de beton cu o lungime combinata de 10 km, infipti in nisip.

Peretii hotelului Burj Al Arab sunt construiti din beton armat, stabilizati printr-un exoschelet metalic, o solutie inginereasca pentru a creste rezistenta la fenomenele naturii. Pentru a mari rezistenta impotriva vantului puternic, inginerii au adaugat exoscheletului un sistem bazat pe un amortizor pasiv cu o masa acordata. Amortizoarele fiind instalate in punctele vulnerabile ale exoscheletului. Cand se declanseaza vibratiile rezultate in urma actiunii vantului, amortizoarele, de cinci tone fiecare, le va prelua, anuland pericolul.

Hotelul Burj Al Arab detine un restaurant suspendat, denumit Al-Muntaha, de unde clientii pot admira panorama orasului Dubai. Trebuie mentionat ca hotelul de sapte stele din Dubai detine un teren de tenis situat aproape de varful cladirii, servind si ca pista de elicoptere.

In grinzile orizontale ale structurii se intind sectiuni de fibra de sticla cu suprafata exterioara data cu teflon, pentru a rezista furtunilor de nisip. Aspectul oferit de aceste sectiuni este de panza uriasa a unui iaht.

Designul interior al cladirii este uimitor, demn de un hotel de sapte stele. Responsabila de decorarea interiorului hotelului Burj Al Arab a fost Khuan Chew, designer ce a lucrat pentru sultanul din Brunei. Obisnuita cu pretentiile regale, Khuan Chew decoreaza cele 202 apartamente si atriumul de 180 de metri inaltime in 2 ani. Decorul detine 24.000 m2 de marmura, peste 8000 m2 de foita de aur de 24k, argint, catifea si cristaluri. Mai fac parte din decor jocuri de lumini, fantani arteziene, acvarii imense.

Intregul hotel de sapte stele din Emiratele Arabe este dotat cu tehnologia de ultima ora a momentului, rezultat al eforturilor inginerului electronist Rob Ruse. Conform planului, fiecarui apartament ii sunt atribuiti aproximativ 14 KW, o energie destul de mare pentru un apartament. Cu 202 apartamente, hotelul devine un consumator urias de energie electrica. Cladirea detine draperii actionate electric, 18 lifturi, peste 5000 km de cabluri electrice.

In decembrie 1999 visul seicului este materializat, iar hotelul Burj Al Arab isi primeste oaspetii.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate