CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogBrasilia, cel mai mare complex arhitectural modern

Brasilia, cel mai mare complex arhitectural modern

13 Noiembrie 2017, 20:00   |  Florin Badea  |  Comentarii
Ansambluri arhitecturale, Constructii din lume,
Brasilia
Brasilia, Brazilia - GALERIE FOTO (11)

Brazilia (Republica Federativa a Braziliei) este una dintre cele mai mari tari ale lumii, fiind situata pe locul cinci ca populatie si suprafata. Acest stat ocupa o suprafata de 47% din teritoriul Americii de Sud si este cea mai mare tara de pe acest continent. Totodata, Brazilia este cea mai puternica tara din punct de vedere economic, dar si militar, din America Latina si se claseaza pe locul noua in lume. Puterea economica a acestui stat este strans legata de bogatiile naturale de pe teritoriul sau. Pe langa bogatiile din subsol, Brazilia detine zone naturale unice in lume, precum: Padurea Amazoniana, Pantanal [ 1 ] si Cerrado [ 2 ]. Aceste zone detin aproape 20% din biodiversitatea [ 3 ] globala.

Capitalele Braziliei

Prima capitala a braziliei a fost Salvador, un oras ce in prezent este capitala statului brazilian Bahia. Orasul a ocupat pozitia de capitala intre anii 1549 (an cand a fost fondat) si 1763. Din 1763 capitala a fost mutata la Rio de Janeiro, cel mai mare oras de pe teritoriul Braziliei. Rio de Janeiro a servit drept capitala pana in anul 1960. Din acest an capitala Braziliei s-a mutat la Brasilia, un oras nou ce a fost construit efectiv pentru a servi ca si capitala.

Constructia Brasiliei are la baza trei personaje ce au dat nastere celui mai mare complex de arhitectura urbana moderna din lume. Acestia sunt: Lucio Costa, un arhitect si planificator urban brazilian foarte important printre arhitectii modernisti ai acestui stat; Roberto Burle Marx, un arhitect peisagist modernist extraordinar, personaj ce a introdus arhitectura peisagistica in stil modernist in Brazilia; si Oscar Niemeyer, cel mai important arhitect modernist brazilian si printre cei mai renumiti din lume, acesta fiind responsabil de cladirile cele mai importante din Brasilia.

Acesti mari arhitecti ai stilului modernist au transformat, la inceputul celei de-a doua jumatate a secolului XX, un camp gol din centrul Braziliei in cel mai futurist loc de pe planeta.

Propunerea pentru ca pozitia geografica a capitalei sa fie in centrul tarii fusese facuta inca din anul 1789, insa constructia noului oras a inceput in anul 1956. [ 4 ]

Perioada constructiei orasului modern Brasilia a durat un timp record, intinsandu-se intre anii 1956 si 1960.

Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer

Viziunea lui Oscar Niemeyer, arhitectul principal al proiectului „Brasilia”, a facut ca noul oras brazilian sa arate total deosebit fata de imaginea oricarui oras normal care ne vine in minte. Pentru ca a fost construit pentru a servi ca si capitala, aici se gasesc cladiri administrative, parca desprinse din filmele SF, ce domina peisajul futurist al intregului complex arhitectural. Cele mai importante constructii sunt: Palatul Itamaraty, Palatul Planato, Palatul Curtii Supreme Federale, Palatul Zorilor, Catedrala Metropolitana a Maicii Domnului, Muzeul National al Braziliei, Palatul Congresului National, Biblioteca Nationala, Podul Juscelino Kubitschek si Axa Monumentala.

Palatul Itamaraty (Palatul cu Arcuri)

Palatul Itamaraty (Portugheza: Palácio Itamaraty) este o cladire, opera a arhitectului Oscar niemeyer, inaugurata in 1970 si gazduieste Ministerul Afacerilor Externe al Braziliei. Acesta este cunoscut in Brasilia ca Palatul cu Arcuri (Portugheza: Palácio dos Arcos) datorita arcurilor structurale care sustin cladirea. Proiectul structural, care a permis realizarea constructiei cu o deschidere foarte mare a boltii interioare, ii apartine inginerului brazilian Joaquim Cardoso.

Palatul Itamaraty Brasilia
Palatul Itamaraty

Acest palat a fost conceput pentru a oferii o prezentare a Braziliei personalitatilor sosite in vizita in aceasta tara. Astfel, intreg palatul este construit din materiale locale, iar pe pereti se gasesc opere ale artistilor de origine braziliana precum: Alfredo Volpi, Bruno Giorgi, Athos Bulcao, Maria Vieira etc.

Palatul Planato

Palatul este sediul puterii executive a statului. Aici se gaseste biroul presedintelui Republicii Federative a Braziliei (conform denumirii oficiale a Braziliei). Aceasta cladire a fost construita printre primele, iar momentul inaugurarii a avut loc in data de 21 aprilie 1960.

Palatul Planato
Palatul Planato

Arhitectul responsabil de proiectul palatului a fost Oscar Niemeyer. Datorita deteriorarii suferite odata cu trecerea anilor, Palatul Planato a beneficiat de o restaurare la inceputul celui de-al doilea mandat al presedintelui Braziliei Luiz Inacio Lula de Silva. Dupa restaurare palatul a primit in plus o parcare noua cu 500 de locuri, pe langa renovarea fatadei si schimbarea instalatiilor interioare.

Palatul Curtii Supreme Federale

Palatul Curtii Supreme Federale
Palatul Curtii Supreme Federale a Braziliei

Este o cladire modernista, ca toate celelalte, executate bineinteles de arhitectul Oscar Niemeyer in anul 1958. Aici isi are sediul institutia suprema a Republicii Federative a Braziliei. Aceasta institutie este cea mai inalta instanta de judecata din Brazilia pentru probleme constitutionale.

Palatul Zorilor

Palacio da Alvorada
Palatul Zorilor ( autor: Ricardo Stuckert)

Palatul Zorilor (Portugheza: Palácio da Alvorada) este construit in anul 1958 de acelasi arhitect, Oscar Niemeyer. Palatul tine rol de resedinta a presedintelui si se numara printre cele mai importante simboluri ale capitalei Braziliei.

Catedrala Metropolitana

Catedrala Metropolitana din Brasilia
Catedrala Metropolitana

Ca orice capitala crestina Brasilia trebuia sa aibe si ea o catedrala, dar bineinteles in stilul sau caracteristic. Astfel arhitectul Oscar Niemeyer a dat nastere unei bijuterii arhitecturale moderne unice. Catedrala, inchinate Maicii Domnului, are forma circulara si un diametru de 70 m. Elementele cele mai importante care ii ofera aspectul unic sunt coloanele din beton in numar de 16, acestea avand o forme ce respecta arhitectura intregului complex urban. Aceasta cladire este cea mai cunoscuta constructie din ansamblul arhitectural „Brasilia”.

Constructia Catedralei Metropolitane a inceput in septembrie 1958 si a fost deschisa publicului la data de 31 mai 1970.

Un aspect important este reprezentat de patru statui exterioare ce infatiseaza pe cei patru evanghelisti: Matei, Marcu, Luca si Ioan. Aceste statui au fost executate de Dante Croce in anul 1968.

Muzeul National al Braziliei „Honestino Guimaraes”

Muzeul National al Braziliei
Muzeul National al Braziliei

Aceasta cladire nu face parte din planurile arhitecturale de inceput ale constructiei orasului Brasilia. Cladirea muzeului fiind inaugurata in anul 2006, insa dupa planurile aceluiasi arhitect. De-si prezinta o arhitectura modernista, cladirea nu este adaptata la liniile arhitecturii vechilor constructii.

Muzeul National face parte din Complexul Cultural al Republicii, complex ce cuprinde Catedrala Metropolitana, Esplanada Ministerelor, Muzeul National si Biblioteca Nationala a Braziliei.

Cupola muzeului adaposteste o aula unde poate incapea un auditoriu de 700 de persoane, o zona de expozitii impartita pe 3 etaje si un mezanin. Destinatia cladirii este de a gazdui expozitii de arta vizuala, comunicate de carte, seminarii, precum si alte evenimente.

Palatul Congresului National (Palatul Nereu Ramos)

Palatul Congresului National
Palatul Congresului National

Palatul Congresului National (Portugheza: Palácio del Congreso Nacional) este o cladire pozitionata in capatul Axei Monumentale (bulevardul principal al Brasiliei), unde este gazduit Congresul National (Parlamentul Braziliei)

Constructia este alcatuita din doua turnuri unite la jumatate printr-un pasaj oferind un aspect in forma literei „H”. Aceasta cladire este cea mai inalta din Brasilia.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul Oscar Niemeyer si a fost inaugurata pe data de 21 aprilie 1960. Aceasta constructie adaposteste parlamentul brazilian format din Camera Reprezentantilor si Senatul Federal.

Axa Monumentala

Axa Monumentala
Axa Monumentala

Axa Monumentala (Portugheza: Eixo Monumental) este bulevardul principal al Brasiliei ce reprezinta o esplanada uriasa inconjurata de cladirile administrative ale statului si cele mai importante cladiri ale capitalei. Aceasta este opera a arhitectului peisagist brazilian Roberto Burle Marx.

Prima parte a acestui bulevard central este inconjurat de cladirile ministerelor, prin urmare numindu-se si Esplanada Ministerelor (Portugheza: Esplanada dos Ministérios).

Aceasta artera rutiera este una dintre cele mai largi bulevarde din lume. Axa Monumentala detine cate sase benzi de circulatie pe fiecare sens de mers, dar amenajarea peisagistica formata din ronduri centrale cu vegetatie este extrem de larga. Acest rond central al bulevardului este prezentat in Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare rezervare centrala a unei strazi duble din lume.

Biblioteca Nationala

Biblioteca Nationala
Biblioteca Nationala

Proiectata de Oscar Niemeyer, biblioteca face parte din Complexul Cultural al Republicii si a fost finalizata in anul 1999.

Cladirea adaposteste un numar de 300.000 de volume si cuprinde sali de lectura si o aula.

Brasilia pe lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O.

Brasilia este o creatie unica in lume a genului artistic arhitectural modern. Oscar Niemeyer, Lucio Costa si Roberto Burle Marx au oferit lumii, prin talentul lor artistic, un spectacol arhitectural modern ce respecta standardele U.N.E.S.C.O. pentru ca Brasilia sa fie inclusa pe lista Patrimoniului Mondial. Astfel, in anul 1987, Brasilia este inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura.

Note

  1. [] Pantanal = regiune naturala din America de Sud, situata in cea mai mare parte pe teritoriul Braziliei, ce constituie cea mai mare zona umeda din lume si cuprinde o colectie imensa de plante si animale unice pe planeta.
  2. [] Cerrado = savana din Brazilia, considerata cea mai mare savana din lume si al doilea cel mai mare ecosistem vegetal din America de Sud dupa Padurea Amazoniana.
  3. [] biodiversitate = se refera la elementele biologice si reprezinta diversitatea (multitudinea) unor elemente biologice (plante, animale, bacterii etc.)
  4. [] Grosu C., "Brasilia, 55 de ani de la inaugurare", TVR.ro, https://goo.gl/oyr5Z2, (22 aprilie, 2015).
  5. [] (foto 6) Ricardo Stuckert, "Presidencia da República", Wikimedia.org, https://goo.gl/43UuuC, (4 mai, 2006), licenta: © Ricardo Stuckert;

Bibliografie

  1. (foto 2) Unknown (Mondadori Publishers), "Oscar Niemeyer", Wikimedia.org, https://goo.gl/CnXR2a, (Postata: 30 iunie, 2015), licenta: domeniul public;
  2. (foto 3) User:isabellajorn, "Itamaraty Government Brasilia", Pixabay.com, https://goo.gl/7dZ9jg, (25 iunie, 2016), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  3. (foto 4) User:Annemariebr, "Palacio do Planalto", Wikimedia.org, https://goo.gl/LEJFDX, (9 august, 2007), licenta: domeniul public;
  4. (foto 5) User:daherjr, "Brasilia, Palace of the Plateau", Pixabay.com, https://goo.gl/GWnzBU, (8 iunie, 2014), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  5. (foto 7) User:isabellajorn, "Cathedral Church Brasilia", Pixabay.com, https://goo.gl/mspH6f, (25 iunie, 2016), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  6. (foto 8) User:wilnerriascos0, "Architecture, Brasilia, Museum", Pixabay.com, https://goo.gl/LMByL9, (2 ianuarie, 2006), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  7. (foto 9) Herney Gómez, "Brasilia, Buildings Twins", Pixabay.com, https://goo.gl/FVMrrg, (16 mai, 2013), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  8. (foto 10) Marcelo Bastos, "Brasilia, Brasil sky national", Pixabay.com, https://goo.gl/4GrALj, (15 martie, 2016), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  9. (foto 11) User:janio_df, "The National Library Brasilia", Pixabay.com, https://goo.gl/vQhFPh, (1 martie, 2016), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public.
  10. Benjamin Blankenbehler, "National Library, Brasilia Brazil", ArchitectureRevived.com, https://goo.gl/qnCMr6, (23 iulie, 2015);
  11. Camara.leg.br, "Palácio do Congresso Nacional", https://goo.gl/RBmZAL, (Vizitat: 12 noiembrie, 2017);
  12. Desciclopedia.org, "Congresso Nacional (edifício)", https://goo.gl/emBzfA, (Vizitat: 12 noiembrie, 2017);
  13. Ionut Mihai, "Brasilia, singura capitala construita integral in secolul XX", Calator.org, https://goo.gl/zFMa6f, (4 iunie, 2013);
  14. Itamaraty.gov.br, "Visite o Itamaraty", https://goo.gl/69rNae, (Vizitat: 12 noiembrie, 2017);
  15. Megan Sveiven, "AD Classics: Cathedral of Brasilia / Oscar Niemeyer", ArchDaily.com, https://goo.gl/u5J64G, (5 ianuarie, 2011);
  16. Navigator.ro, "Palacio da Alvorada", https://goo.gl/1giFxM, (Vizitat: 12 noiembrie, 2017);
  17. Planalto.gov.br, "Palácio do Planalto", https://goo.gl/tFJbHQ, (Vizitat: 12 noiembrie, 2017);
  18. UNESCO.org, "Brasilia", http://whc.unesco.org/en/list/445, (Vizitat: 12 noiembrie, 2017);
  19. Wikipedia.org, "Supreme Federal Court", https://goo.gl/xHS82z, (Vizitat: 12 noiembrie, 2017);

Alte articole


Bulevardul Unirii din Bucuresti (video)
(21 Octombrie 2017, 13:31)

Turnul Shanghai din China
(26 Iulie 2016, 18:11)

Cortul Khan Shatyr din Astana
(17 Iulie 2016, 13:13)

Hotel InterContinental Bucuresti
(28 Ianuarie 2016, 20:05)

Podul Basarab din Bucuresti
(04 Februarie 2016, 23:11)

Categorii


Ansambluri arhitecturale

Cladiri

Constructii din lume

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate