Acasa » Tehnologii » Arhitectura si design interiorBovindou. Definitie

Bovindou. Definitie

 11 Noiembrie 2021, 14:45  |   Rombadconstruct  |   Arhitectura si design interior

Bovindou
Fig. 1 - Bovindou

Bovindoul este un element de arhitectura, care face parte din constructia unei cladiri, realizat cu scopul de a mari spatiul unei incaperi dar si cu rol decorativ. Un bovindou este realizat ca o iesire din planul vertical al unui perete exterior/a unei fatade, ca un balcon inchis si acoperit. Bovindoul poate fi proiectat cu una sau mai multe ferestre.

Putem spune ca bovindou este o fereastra curbata sau arcuita. Aceasta fereastra ne ofera o vedere panoramica asupra imaginii gradinii, strazii sau a altui peisaj exterior.

Cuvantul "bovindou" vine din limba engleza de la "bow-window", care inseamna "fereastra arcuita". Bovindoul a aparut pentru prima data in secolul al XVIII-lea in Regatul Unit (UK) si in perioada aparitiei arhitecturii federale (1780-1830) in Statele Unite ale Americii.

In DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane), la cuvantul "bovindou" avem urmatoarea descriere:

bovindou = s.n. fereastra ornamentala iesita in afara din zidul unei fatade.
  • (Dictionar de neologisme).
bovindou = s.n., art. bovindoul; pl. bovindouri
  • (DOOM/Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, Craca I. si altii, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2010).
bovindou, bovindouri = s.n. Constructie iesita in afara fatadei unei cladiri, ca un balconas inchis, prevazuta cu una sau cu mai multe ferestre. - Din engl. bow-window.
  • (DEX/Dictionarul explicative al limbii romane - 2012, Simion E. si altii., Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti 2012).

In limba engleza, "bow-window" se refera strict la o fereastra cu planul in arc (semicerc), insa in limba romana cuvantul "bovindou" se refera la orice tip de fereastra iesita din planul unei cladiri, indiferent daca aceasta are sau nu forma de semicerc sau este proiectata unghiular (ca in figura 1). In limba engleza insa, atat pentru ferestrele tip bow-window (curbate) cat si pentru ferestrele iesite din planul peretelui exterior insa cu forme unghiulare, se foloseste denumirea de bay-window. Prin urmare, "bay-window" este un termen generic pentru toate tipurile de ferestre iesite din planul vertical al unei cladiri.

In concluzie, "bovindou" este un cuvant imprumutat din limba engleza ce face referire la un element arhitectural si de constructie care este foarte util prin oferirea de spatiu mai mare in interior si o vedere mult mai larga asupra exteriorului fata de o fereastra obisnuita, si nu in ultimul rand, ofera un aspect arhitectural deosebit cladirii.

Alte articole

    Stilul baroc

Stilul baroc in arhitectura

Stilul baroc este o manifestare artistica in arhitectura […]

Mai mult…

    Stilul shabby chic

Stilul shabby chic. Ce este acesta si cum a aparut

Stilul shabby chic este un stil artistic […]

Mai mult…

    Firida

Ce este firida?

Firida este un gol in interiorul unui perete, fara a raspunde la exterior […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook